Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України

Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України

Укрінформ
14 червня, 14:00 -  брифінг на тему: “Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України: очищені території. Що ускладнює роботу та навчання цивільних піротехнічним роботам”.

Організатор: Міністерство внутрішніх справ України.

Спікери: Альона Матвєєва - речниця Міністерства внутрішніх справ України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:30 14 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

На Київщині знешкодили 80% вибухонебезпечних предметів - МВС

У Київській області вже знешкодили 80% вибухонебезпечних предметів і обстежили землі шести агропідприємств. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва.

"На сьогодні тут вилучено та знешкоджено 80% вибухонебезпечних предметів, що з’явилися внаслідок активних бойових дій. Наразі вибухобезпека населених пунктів та об’єктів інфраструктури на належному рівні, усі відповідні служби переходять до налагодження мирного життя", - сказала вона.

Матвєєва додала, що швидкість первинного розмінування прямо впливає на швидкість відновлення економіки, тому важливим є технічне забезпечення піротехнічних підрозділів.

«Найважливішою проблемою сьогодні є обстеження земель сільськогосподарського призначення. У Київській області нашими піротехніками вже обстежено землі підприємств ТОВ «Агрофірма Київська», «Димерка солар», «Грона Агро», «АГРО», «УІФК АГРО», «Промінь», - сказала вона.

Загалом по країні за сто днів війни 30 мільйонів гектарів території нашої держави потребують розмінування, а первинне розмінування вдалося провести на понад двох мільйонах гектарів, зауважила речниця. Вона додала, що території забруднені всіма різновидами вибухонебезпечних предметів, які ворог лишає по собі, часто встановлюючи в найцинічніший спосіб — у дитячих іграшках і предметах. Ворог застосовує дистанційні системи мінування, цинічно встановлює некеровані мінні загородження на території населених пунктів та залишає після себе у квартирах та будинках вибухові пристрої та гранати на розтяжках, які несуть смертельну небезпеку для мирного населення.

Крім того, вона повідомила, що розмінування також потребують прибережні акваторії Азовського та Чорного морів, площа забруднення яких може становити орієнтовно до 19 тис. кв. км.

Матвєєва додала, що зважаючи на міжнародний досвід, розмінування України може тривати від 5 до 10 років. Основні зусилля з розмінування наразі зосереджені в Чернігівській та Сумській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Донецькій та Луганській областях, де тривають бойові дії.

"Під час розмінування Київської, Чернігівської та Сумської областей очищено від мін та боєприпасів 274 населені пункти (Київська область — 229, Чернігівська — 27, Сумська — 18), розміновано 795 км автошляхів, 127 км залізничних колій, 1194 об’єкти інфраструктури, 28 км газопроводів та понад 1 000 км ліній електропередач", - додала Матвєєва.

Як повідомлялося раніше, у Київській області піротехніки від початку робіт виявили та знешкодили понад 41,6 тис. вибухонебезпечних предметів.

Деякі українці намагаються здати вибухонебезпечні предмети на металобрухт - МВС

В Україні деякі громадяни намагаються здати вибухонебезпечні предмети на металобрухт, або використати у злочинних цілях. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва.

"Певна категорія громадян намагається здавати ВНП до металобрухту, або навіть використати в злочинних цілях. Нагадую, такі дії неприпустимі, небезпечні та суворо караються правоохоронними структурами", - сказала Матвєєва.

Вона також розповіла, що є багато випадків загибелі та травмування людей від мін та вибухонебезпечних предметів під час проведення польових робіт, на мінах підривається сільськогосподарська техніка. Здебільшого такі випадки відбуваються в Київській та Чернігівській областях.

Крім того, Матвєєва розповіла, що практично всі вибухонебезпечні предмети, які ще потрібно знешкодити, розташовані в природних зонах, полях, лісах та водоймищах. Тому закликає українців відвідувати лише ті місця, які гарантовано перевірені піротехніками.

Матвєєва нагадала, що в жодному разі не можна підходити та торкатись до вибухонебезпечних предметів, у разі їх виявлення — негайно телефонувати «101» та «102». Також можна використовувати застосунок «Розмінування України» та інтерактивний сервіс «Протимінна діяльність ДСНС України», який дає можливості: отримати оперативну інформацію щодо розмінування території України; повідомити органи ДСНС про виявлені вибухонебезпечні та підозрілі предмети; отримати інформацію про правила поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області вже знешкодили 80% вибухонебезпечних предметів і обстежили землі шести агропідприємств.

Підтримку Україні у розмінуванні надають 30 країн - МВС

Допомогу для України у проведенні розмінування території надають 30 країн.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва.

Вона заувжила, що масштаби забруднення територій вибухонебезпечними предметами та інтенсивність робіт потребують залучення й постійного оновлення ресурсів. Насамперед йдеться про забезпечення підрозділів пожежно-рятувальною технікою та технікою для розбору завалів, засобами індивідуального захисту для рятувальників тощо.

"Європейські країни готові й надалі надавати нам необхідну підтримку (для розмінування - ред). Один із каналів, що вже ефективно працює, — Європейський механізм цивільного захисту... продовжує забезпечувати допомогу для України силами 30 країн: залучені всі 27 країн ЄС, а також Норвегія, Туреччина та Північна Македонія", - сказала Матвєєва.

Вона уточнила, що за понад 100 днів війни Україні надали 40 тисяч тонн підтримки для розмінування, зокрема, близько 400 пожежно-рятувальних машин, спецобладнання та одягу, необхідних українським рятувальникам у знешкоджені «спадщини» російських військ.

Крім того, Матвєєва зауважила, що 18 міжнародних організацій виявили бажання надати гуманітарну допомогу для розмінування, а також триває робота над проєктами з розмінування із залученням закордонних експертів.

Як повідомлялося, піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій опрацювали вже 27 тисяч квадратних кілометрів замінованих територій.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-