Створення Експертної ради з декомунізації та дерусифікації при МІКП

Створення Експертної ради з декомунізації та дерусифікації при МІКП

Укрінформ
10 червня, 9:30 - брифінг на тему: «Створення Експертної ради з декомунізації та дерусифікації при МІКП: повноваження та функції». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 09:00 10 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ткаченко закликає Європу поставити на паузу співпрацю з російськими культурними діячами або відмовитися від неї

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликає Європу поставити на паузу співпрацю з російськими культурними діячами або відмовитися взагалі від такої співпраці.

Відповідний заклик урядовець висловив під час пресконференції в Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

«Я радий, що всі наші театри відмовилися виконувати Чайковського під час війни. До того самого ми закликаємо європейських колег. Принаймні, поставити на паузу. Так само закликаємо поставити на паузу або відмовитися від співпраці з російськими культурними діячами, тому що російська культура, як і пропаганда, - це вістря ракети, яке кремль несе в Європу», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, станом на початок червня понад 120 міжнародних організацій у сфері культури відмовилися від співпраці з російськими діячами культури.

У Європі відбулося близько 450 культурних акцій за ініціативи МКІП - Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що упродовж останнього часу в Європі відбулося близько 450 акцій на підтримку України, до яких причетний МКІП.

Про це він сказав на пресконференції в Медіа Центрі Україна – Укрінформ.

“У нас близько 450 акцій культурних відбулося, до яких ми мали відношення в Європі останнім часом. Ми допомагаємо і нашим артистам , і так само ведемо дискусії з нашими колегами міністрами”, - розповів Ткаченко, відповідаючи на запитання щодо комунікації МКІП з колегами з європейських країн.

Він наголосив, що “пояснювати, безперечно, треба, тому що коли ми говоримо про політичну відповідальність росіян, це не одне й те саме, що відповідальність нації”.

“Політична відповідальність - вони ж обирали путіна. Це і є, власне, політична відповідальність. Але тут ми стикаємося також зі складнощами. Наприклад, ми зараз готуємо концерт в Амстердамі, він присвячений доєднанню України, до кандидатства України в ЄС, і дивні були розмови з Суспільним мовником стосовно цього питання. Якщо в інших країнах в нас якось складається співпраця, то тут був такий собі ігнор. Подивимоя, і будемо працювати. Сподіваюся, що з концертом все буде окей, 21 червня в Амстердамі”, - додав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, станом на початок червня понад 120 міжнародних організацій у сфері культури відмовилися від співпраці з російськими діячами культури.

МКІП незабаром опублікує рекомендації щодо декомунізації та дерусифікації - Ткаченко

Міністерство культури та інформаційної політики незабаром опублікує рекомендації щодо декомунізації та дерусифікації, у тому числі топонімів та об’єктів культури.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив під час пресконференції в Медіа Центрі Україна — Укрінформ.

Ткаченко зауважив, що МКІП не відповідає за перенесення або знесення пам’яток, перейменування вулиць у населених пунктах. За його словами, у першу чергу, це відповідальність місцевих органів влади.

«Ми можемо лише рекомендувати. Такі рекомендації ми найближчим часом опублікуємо за результатами круглих столів, але там не буде написано директивно: знести Суворова чи Катерину ІІ. Там будуть написані аргументи, яким чином можна підходити до цього процесу», - підкреслив міністр.

Окрім цього, він поінформував, що при міністерстві працює комісія, яка опрацьовує запити місцевої влади. «Якщо надходять (запити – ред.), ми даємо свої рекомендації – так чи ні. У більшості випадків – так. Тоді це законний процес. Умовно кажучи, місцевий орган влади хоче перенести якийсь пам’ятник, наприклад, Суворову з одного місця в інше. Будь ласка. Але нам потрібно звернення. Ми не можемо ними командувати», - пояснив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, 7 червня при Міністерстві культури та інформаційної політики та Українському інституті національної пам'яті створили раду, яка займатиметься питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

Цей дорадчий орган відомство утворило після проведення громадських обговорень.

Після початку відкритого російського вторгнення в Україні активізувалися антиколоніальні практики: по всій країні демонтують пам'ятники, присвячені радянським чи російським діячам та пов'язаним з російськю федерацією історичним подіям, а також перейменовують вулиці і інші топографічні об'єкти.

До складу Експертної ради з декомунізації та дерусифікації при Міністерстві культури та інформаційної політики запросили відомих фахівців з низки сфер.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-