Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід

Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід

Укрінформ
7 червня, 11:00  -  онлайн-пресконференція на тему: “Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід".

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Учасники: Наталя Батракова – директорка ГО «Центр громадської активності «Синергія», м. Чернівці; Ігор Бойко – керівник соціальної служби Зимноводівської ТГ Львівської області; Андрій Гірник - професор кафедри психології та педагогіки НаУКМА; Оксана Тюпа – голова ГО «Ротарі Клуб Інтернешенл», офіцер з фандрейзингу Ротарі Дистрикту 2232; Андрій Сухарина – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

  •  Емоції та настрої: як українці переживають війну?
  •   Які очікування в населення від майбутнього?
  •   Чи можна відчувати себе в безпеці, навіть якщо фронт не поруч?
  •   Безпосередній досвід війни: з чим українці стикнулись під час бойових дій?

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати опитування, проведеного 7 – 15 травня 2022 р. Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Оксфордським університетом у 11 областях України, які будуть розміщені на сайті Фонду «Демократичні ініціативи»: https://dif.org.ua

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeh4PRU5OzQQghobQuoSJVYjN972v4eSzKQP2AKAhafornxPw/viewform

Формат заходу – онлайн (Zoom). 

Журналісти зможуть поставити питання  в чаті трансляції на YouTube. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Надії українців щодо майбутнього держави зросли до 61,1% - опитування

Надії українців щодо майбутнього держави зросли до 61,1%, і такого високого показника не було навіть у мирний час.

Про це заявив професор кафедри психології та педагогіки НаУКМА Андрій Гірник на онлайн-пресконференції на тему “Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід", коментуючи результати проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва опитування, передає кореспондент Укрінформу.

“Надії щодо майбутнього держави зросли з 43 відсотків, які були у довоєнний період, до 61,1 відсотка зараз. Це дуже високий відсоток, і такого ніколи не було у мирний час”, - сказав Гірник.

На його думку, одним із вагомих факторів, що впливає на це, може бути сподівання на майбутню економічну допомогу Заходу — так званий план Маршалла для України.

Водночас на пресконференції зазначалося, що говорячи про своє власне майбутнє, основною емоцією, яка переважає впродовж війни, 40,7% респондентів назвали тривогу. Значно менше опитаних називають надію (22%) і страх (17,9%).

“Лише 4,6 відсотка опитаних вказали, що відчувають нестачу послуги психологічної підтримки. Попри негативні емоції, переважна більшість оцінює свій психічний стан як в основному нормальний, що не потребує професійної корекції”, - зауважив професор.

Опитування методом face-to-face було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення Заходу (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та Центру (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області).

Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 3,1%.

До волонтерства чи благодійності під час війни долучалися більше половини українців — опитування Фонду «Демократичні ініціативи»

За результатами опитування, 57% українців з центру та заходу країни долучалися до волонтерства чи благодійності, а 11% ще планують це зробити.

Про це під час онлайн-пресконференції на тему “Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід" заявив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

“Надія і тривога - основні супутники українців у цей воєнний час — по 50% респондентів згадали ці емоції в опитуванні. Згідно з результатами опитування, 57% українців з центру та заходу країни долучалися до волонтерства чи благодійності, а 11% ще планують це зробити. Це насправді вкрай великий показник, такого не було ніколи. Причому, у віковій групі 18-29 років 80% людей долучалися або фінансово, або власною працею до волонтерського руху чи благодійності”, - заявив аналітик.

Він додав, що стосовно тривожних емоцій лише 4,5% респондентів відчувають себе у повній безпеці, при тому, що опитування відбулося лише в умовно безпечних регіонах. 37,5% скоріше вважають себе в безпеці і скільки ж - скоріше ні. А ще 13% взагалі не відчувають себе в безпеці.

“Емоції безвиході відчувають значно менше респондентів: скоріше безвихідь відчувають 24% респондентів, скоріше не відчувають безвихідь 67,5 % опитуваних. Респонденти з дітьми часто більш гостро сприймають війну, але менше готові до виїзду з країни чи релокації в межах України. Навіть у відносно безпечних регіонах 20 відсотків опитаних втратили роботу або дохід від неї", - сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи».

Він зазначив, що в західних і центральних областях України війна також торкнулась переважної більшості жителів. Про те, що війна їх ніяк не торкнулася, сказали 21,5 відсотка опитаних. Показник досить значний, але варто розуміти, що мова йде про опитування в умовно безпечних регіонах.

За словами спікера, зазначене опитування не загальнонаціональне - проводилося в 11 західних і центральних областях, які можна назвати відносно безпечними, адже в окупованих чи прифронтових регіонах це було б неможливо.

Опитування методом face-to-face було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення Заходу (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та Центру (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 3,1%.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-