Документування сексуальних злочинів військових рф

Документування сексуальних злочинів військових рф

Укрінформ
3 червня, 12:00 - брифінг на тему: «Документування сексуальних злочинів військових рф: як поліція фіксує та розслідує сексуальні злочини». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Катерина Павліченко - заступниця міністра внутрішніх справ України. 

Теми до обговорення:

 Як поліція фіксує та розслідує сексуальні злочини.

 Робота поліцейської групи, яка спеціалізується на документуванні сексуальних злочинів. 

 Яку допомогу повинні отримувати постраждалі.

 Яке покарання чекає на воєнних злочинців.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

 Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com 

Акредитація триватиме до 11:30 3 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Поліція отримала близько пів сотні заяв про сексуальне насильство загарбників над українцями – МВС

Працівники поліції від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну отримали близько пів сотні заяв про сексуальні злочини російських загарбників.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

«Тільки до підрозділів Національної поліції надійшло близько пів сотні звернень про сексуальні злочини окупантів. Зокрема, це такі регіони, як Донеччина, Запоріжжя, Київщина, Луганщина, Харківщина, Херсонщина і Чернігівщина», - зазначила Павліченко.

За її даним, відкрито 16 кримінальних проваджень за фактами сексуального насильства російських загарбників над українцями. Вона додала, що інформація про інші факти ще перевіряється, встановлюються потерпілі та збираються відповідні докази.

Як сказала Павліченко, підрозділи Нацполіції, зокрема, мають уже підтверджену інформацію про зґвалтування неповнолітніх дівчат, також є підтверджені факти зґвалтування і жінок старшого віку.

Заступниця міністра внутрішніх справ також повідомила, що зараз в Україні працює 3 спеціалізовані поліцейські групи, які займаються питаннями фіксації, виявлення і документування сексуальних злочинів росіян щодо мирних українців.

«Зокрема, з 18 квітня на Київщині, з 10 травня – на Сумщині, з 31 травня – на Харківщині. І спеціалізовані вони саме тому, що їхня робота направлена на фіксацію, виявлення і документування саме от таких сексуальних злочинів щодо мирного населення», - сказала Павліченко.

За її словами, до складу цих груп входять поліцейські, які мають досвід роботи з домашнім насильством, а також ювенальні поліцейські, які мають досвід роботи з дітьми, залучаються і психологи.

«Сексуальне насильство не розглядається більше як неминучий побічний ефект війни. Світова спільнота розуміє, що це - злочини, яким можна і потрібно запобігти, і покарати винних відповідно до норм міжнародного права», - заявила заступниця міністра.

За її словами, МВС наразі тісно співпрацюємо з різними правоохоронними структурами і міжнародними організаціями та з громадськими організаціями, які також допомагають документувати і збирати всі ці докази.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам.

Частину проваджень щодо сексуального насильства загарбників проти цивільних осіб розслідує СБУ – Павліченко

Частину кримінальних проваджень щодо сексуального насильства загарбників проти мирного населення України розслідує Служба безпеки України.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

«Певна кількість злочинів, які кваліфікуються як порушення звичаїв та норм ведення війни – це стаття 438 ККУ, – перебувають у розслідуванні СБУ. Тому і частина тих злочинів, які кваліфіковані як сексуальне насильство проти мирного населення, підпадає під цю статтю ККУ і перебуває у розслідуванні СБУ», - сказала Павліченко.

Заступниця міністра зазначила, що наше суспільство, міжнародна спільнота об’єднуються, щоб зафіксувати всі ті звірства, які вчинялися та вчиняються на території України.

«Тому у нас тут є співпраця і з громадським сектором, і з правозахисними організаціями, які дуже допомагають у фіксації всіх цих злочинів, передають матеріали і до прокуратури, і до поліції, і до СБУ», - сказала вона.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, Павліченко уточнила, що найбільше виявляється і фіксується цих сексуальних злочинів з боку росіян щодо цивільних у нашій державі на територіях, які найдовше були захопленими загарбниками і де відбувалися найбільш активні бойові дії.

«Тому якраз Нацполіція і спеціалізовані поліцейські групи відпрацьовують ті території, які вже деокуповані. Але ми розуміємо, що, ймовірно, осягнути масив цих злочинів буде досить важко, бо не всі готові про них говорити, повідомляти і звертатися за допомогою. Не завжди вдається досить тісно співпрацювати з постраждалими», - зазначила посадовець.

При цьому, як додала Павліченко, правоохоронці орієнтують постраждалих або тих, кому відомо про ці злочини, на комплексну допомогу, бо, за її словами, такі люди дійсно потребують і психологічної підтримки, і реабілітації.

У цьому питанні МВС досить тісно співпрацює з Мінсоцполітики і з МОЗ для того, щоб постраждалі, яких виявляють, мали можливість отримати таку допомогу.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

У МВС закликали дотримуватися журналістської етики у висвітленні історій жертв сексуальних злочинів росіян

У Міністерстві внутрішніх справ закликають ЗМІ дотримуватися журналістської етики при висвітленні історій жертв сексуальних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ заявила заступниця глави МВС Катерина Павліченко.

«Дуже важливо дотримуватися певної журналістської етики, і кожного разу, коли ми переповідаємо історію тієї чи іншої жертви, важливо обережно ставитися до того, що вона пережила. Бо це може, насправді, вплинути на інших осіб.., які могли б, хотіли б або думають щодо звернення до правоохоронних органів, але можуть побоятися публічного розголосу», - сказала Павліченко.

Вона закликала журналістів бути максимально обачними у спілкуванні з потерпілими та висвітленні подій, які ці люди пережили.

Щодо того, чи муситимуть такі потерпілі давати свідчення у суді, заступниця міністра відзначила важливість недопущення повторної травматизації жертв насильства. За її словами, людина має отримати комплексну допомогу, у тому числі реабілітаційну, і важливо не примушувати її до частих переповідань тієї ситуації.

«Розуміючи ці обставини, ми орієнтуємося на недопущення повторної травматизації і збір доказів, які людина може надати у максимально короткій формі, але достатній, щоб це надалі знайшло підтвердження і було належним доказом у суді», - заявила Павліченко.

Вона зауважила, що точну кількість жертв або потерпілих від сексуального насильства наразі важко назвати, цифра встановлюється. Це ускладнюється й тим, що частина території України тимчасово захоплена.

«Наразі збирається інформація щодо тих, хто постраждав. Якщо є тіла мирного населення, то проводяться відповідні експертизи з метою встановлення причин смерті, у тому числі експертизи щодо сексуального насильства, і ця вся доказова база збирається», - сказала заступниця міністра.

За її словами, встановлюються й особи військових рф, які вчиняли такі злочини, та їхніх командирів.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Відео: 

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-