Захист прав дітей під час війни: протидія насильству

Захист прав дітей під час війни: протидія насильству

Укрінформ
1 червня, 14:00 -  брифінг на тему: «Захист прав дітей під час війни: протидія насильству». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Катерина Павліченко - заступниця міністра внутрішніх справ України.

Теми до обговорення:

Захист прав дітей під час війни.

Протидія насильству щодо дітей.

Переміщення закордон дітей, позбавлених батьківського піклування.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:30 1 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

МВС: За межі України було евакуйовано більше чотирьох тисяч дітей – вихованців інституційних закладів

За межі України було евакуйовано 4177 дітей – вихованців інституційних закладів, серед яких 2382 дитини – це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна–Укрінформ повідомила заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

"За межі України евакуйовано 4177 дітей – вихованців інституційних закладів, серед яких 2382 – це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування", - поінформувала Павліченко.

За її словами, діти, які були позбавлені батьківського піклування, наразі потребують особливої і підвищеної уваги з боку держави і міграційної спільноти.

З початку повномасштабної війни рф в Україні до органів Нацполіції України (НПУ) надійшло близько 1800 звернень щодо майже двох тисяч безвісти зниклих дітей, і більшість із них була знайдена. Наразі перебувають у розшуку 139 дітей, нагадала представниця МВС.

Вона також повідомила, що є інформація про те, що щонайменше 234 тисячі дітей було примусово вивезено з України. Наразі встановлюються більш конкретні дані щодо цих дітей, зазначила Павліченко.

"Ми розуміємо, що для таких дітей, зокрема, дітей-сиріт, існує реальна загроза подальшого незаконного усиновлення на території росії, оминаючи законодавчо затверджену в Україні процедуру міжнародного усиновлення. Тому це питання також наразі знаходиться у фокусі держави", - уточнила вона.

Окремо заступниця глави МВС нагадала про те, що раніше Державна міграційна служба України (ДМСУ) значно і досить оперативно спростила порядок видачі, продовження і зміни закордонних паспортів та документів загалом для перетину кордону.

"І це суттєво полегшило перетин кордону для дітей у той час, коли ми мали дуже значні потоки евакуації дітей і загалом українців за кордон. Також слід відмітити, що є ще одна новація – це можливість батьками чи законними представниками дитини сформувати і використовувати є-паспорт для виїзду за кордон щодо дитини віком до 14 років", - розповіла Павліченко.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня Уповноважена (на той час - ред.) Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на дискусії "Захист прав людини під час війни" на Всесвітньому економічному форумі в Давосі навела дані, що російська федерація примусово вивезла на свою територію 1 млн 400 тис. українців, із яких понад 240 тис. дітей.

Поліція розслідує 393 провадження щодо злочинів росіян, від яких постраждало 588 дітей - МВС

В Україні поліція наразі розслідує 393 кримінальні провадження щодо злочинів, які вчинили військові рф, та від яких постраждало 588 дітей.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна –Укрінформ поінформувала заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

"Щодо цифр, то хочу відзначити, що з початку війни слідчими Нацполіції було розпочато 393 кримінальні провадження щодо злочинів, що були вчинені військовими рф, і внаслідок цих злочинів постраждало 588 дітей. З них 162 дитини загинуло, 232 дитини було поранено, і 103 - наразі рахуються як безвісти зниклі діти", - заявила заступниця міністра.

За її словами, у Нацполіції України є і кримінальні провадження щодо вчинення військовослужбовцями рф злочинів проти статевої свободи та недоторканності дітей.

Павліченко поінформувала, що частина з тих проваджень, які наразі перебувають у поліції, також були відкриті за інформацією ЗМІ. Наразі ця інформація перевіряється, встановлюються відповідні дані та факти, проводяться слідчі дії.

Заступниця міністра нагадала, що загалом унаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну, станом на ранок середи, вже загинуло 243 дитини і було поранено 446 ні у чому не винних маленьких українців і українок.

Оскільки діти є найбільш вразливою категорією населення, для МВС і для підрозділів системи міністерства наразі пріоритетне завдання - вберегти і врятувати їх від страшних наслідків війни.

Серед питань, на яких наразі фокусується міністерство і підрозділи МВС, за її словами, – переміщення, евакуація, депортація дітей.

Як уточнила Павліченко, раніше досить велика кількість українських дітей була депортована до території рф і до білорусі, і встановлення даних про місцезнаходження дітей, які без згоди батьків або опікунів були вивезені на територію рф і білорусі, є окремим питанням, над яким працюють підрозділи МВС.

Як повідомлялося, з 24 лютого Україна дає відсіч повномасштабній агресії, яку розпочала проти неї росія.

Вторгнення рф: Понад 400 тис. дітей уже повернулися на територію України - Павліченко

Понад 400 тисяч дітей уже повернулися на територію України.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна –Укрінформ поінформувала заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

"Більше 400 тисяч дітей вже були повернуті на територію України, тобто, в’їхали, повернулися назад", - уточнила Павліченко.

Окрім того, Павліченко поінформувала, що підрозділи Державної прикордонної служби контролюють законність процедури перетину кордону дітьми. За її словами, є випадки, коли батьки або опікуни, або діти самостійно намагаються перетнути кордон, і при цьому вони не мають відповідних документів.

За словами заступниці міністра, у таких ситуаціях прикордонники вживають відповідних заходів для того, щоб законодавство не було порушено.

За її даними, причинами відмов у перетині кордону можуть бути відсутність доручення батьків, недійсні документи або взагалі відсутність документів.

Окремо представниця МВС зазначила, що в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України фіксуються значні порушення прав людини і значні порушення прав дитини.

"Ці цифри (щодо порушень - ред.) є жахливими, оскільки це - дійсно скалічені долі маленьких українців. Але я впевнена, що спільними зусиллями нам вдасться відновити і відбудувати Україну і також повернути усіх дітей, які були змушені покинути територію України", - заявила Павліченко.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого Україна дає відсіч повномасштабній агресії, яку розпочала проти неї росія.

Понад 900 тис. українських дітей виїхало до країн ЄС - Павліченко

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, загалом із початку повномасштабного вторгнення рф більше 900 тисяч українських дітей виїхало до країн Євросоюзу.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

"Більше 900 тисяч дітей виїхало до країн ЄС. Найбільше з них виїхало до Польщі - це майже 500 тисяч дітей, до Молдови - більше 150 тисяч дітей, до Угорщини - більше 100 тисяч дітей, до Румунії та Словаччини - більше 90 тисяч дітей було вивезено в умовах війни", - заявила вона.

Павліченко нагадала, що за межі України було евакуйовано 4177 дітей вихованців інституційних закладів, і серед них 2382 - це діти-сироти або діти, які були позбавлені батьківського піклування.

За словами заступниці міністра, всі діти, які були вивезені за територію України до цих країн Євросоюзу, були взяті там на облік. Встановлено відповідний контроль над перебуванням цих дітей за кордоном.

Павліченко запевнила, що буде вжито всіх заходів для того, щоб "коли буде безпечно, повернути їх (дітей- ред.) назад, на територію України".

Як повідомлялося, з 24 лютого Україна дає відсіч повномасштабній агресії, яку розпочала проти неї росія.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-