Захист прав дітей в умовах війни: зміни в процедурі усиновлення

Захист прав дітей в умовах війни: зміни в процедурі усиновлення

Укрінформ
1 червня, 11:00 - брифінг на тему: «Захист прав дітей в умовах війни». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Дар’я Герасимчук - радниця– уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації; Марина Лазебна - міністр соціальної політики України, співголова Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану; Костянтин Кошеленко - заступник міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Денис Іванов - керівник експертної групи впровадження та оцінки якості надання електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України. 

Теми до обговорення:

Про захист прав дітей в умовах війни. 

Зміни в процедурі усиновлення під час військового стану.

Як передові цифрові технології стоять на захисті дітей, які  втратили батьків. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 10:30 1 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Кожна з 7,5 млн українських дітей зазнає порушення своїх прав в умовах війни - Герасимчук

Кожна з 7,5 мільйона українських дітей зазнає ушкодження та порушення її прав в умовах війни.

Про це на брифінгу заявила радник-уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук, повідомляє Укрінформ.

"Кожна з 7,5 млн українських дітей, навіть якщо не має тілесних ушкоджень, має ушкодження та порушення її прав. Прав на особисте життя та захист від посягання на нього, прав на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства. Прав на відпочинок та на дозвілля, освіту і родину. Права на захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень. Прав на захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини. Захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження чи покарань. Світ дорослих провалив цей день (Міжнародний день захисту дітей - ред.) щодо українських дітей, бо всі їхні права порушені війною", - сказала Герасимчук.

Вона зазначила, що Україна вже розпочала відновлювати процедуру національного усиновлення. Також забезпечено всі умови для того, щоб українські діти могли здобувати освіту в умовах вінйи.

За словами Герасимчук, вже забезпечено фінансову підтримку не лише родинам, що змушені були переміститися зі свого основного місця проживання, а й стало можливим отримання фінансової допомоги дітьми, що перемістилися без супроводу батьків.

"Вже зараз в усіх гілках влади від національного до місцевого рівня створені або створюються Координаційні штаби, робочі групи та інші міжвідомчі органи, які напрацьовують маршрути та пакети необхідних змін та реформ для забезпечення належного життя та здоров'я, а також захисту прав дітей у воєнний та післявоєнні часи. Вибудовується нова система захисту прав дітей", - зауважила Герасимчук.

Як повідомлялося, 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей.

За даними ювенальних прокурорів, унаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні постраждало щонайменше 689 дітей, зокрема загинули 243 дитини, ще 446 були поранені.

Понад 234 тис. дітей примусово вивезли у росію та ОРДЛО — Герасимчук 

Від початку повномасштабної війни понад 234 тисячі українських дітей були примусово вивезені у російську федерацію, на тимчасово окуповані нею території або до білорусі.

Про це повідомила на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ радниця — уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

«За даними з відкритих джерел, станом на сьогодні кордон у бік росії та ОРДЛО перетнуло понад 234 тисячі дітей. Це примусово депортовані, примусово переміщені діти або на тимчасово окуповані території, або до рф, або до республіки білорусь», — наголосила Герасимчук.

Вона підкреслила, що такі дії є незаконними, забороненими Женевською конвенцією, міжнародним правом, і Україна буде боротися за кожну дитину.

За словами Герасимчук, дії, які вчиняє російська федерація щодо українських дітей, мають усі ознаки геноциду.

«Абсолютна більшість дітей в Україні, а це понад 7,5 млн дітей, потерпають від війни, і мова не лише про тілесні ушкодження. Це і порушення психологічного, психоемоційного стану, і абсолютне порушення всіх прав дитини. Ті дії, які вчиняє російська федерація по відношенню до українських дітей, мають всі ознаки геноциду українського народу», — підкреслила уповноважена Президента з прав дитини.

Вона нагадала, що від початку активної фази війни в Україні загинули 243 дитини, 446 дістали поранення. "Ми не знаємо, що відбувається на окупованих територіях, але розуміємо: щойно ми туди зайдемо, ці цифри будуть збільшені, можливо в рази", - заявила Герасимчук, додавши, що "240 дітей були вбиті ще від початку війни, з 2014 року".

Як повідомлялося, станом на ранок 1 червня внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні загинуло 243 дитини, було поранено 446. Цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та визволених територіях.

До прийому дітей на тимчасове влаштування готуються понад 3000 українців — Герасимчук

Від запуску чатботу «Дитина не сама» надійшло понад 20 тис. звернень від українських родин, готових тимчасово прихистити дітей, постраждалих внаслідок війни. Наразі до прийому на тимчасове влаштування готуються більше трьох тисяч українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомила під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ Дар’я Герасимчук, радниця — уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

«До чатботу «Дитина не сама» в Телеграмі, який був створений у перші тижні війни, станом на сьогодні, надійшло понад 20 тисяч звернень від українських родин щодо тимчасового влаштування дитини. Розширених анкет, після детального попереднього ознайомлення, надійшло понад п'ять тисяч. Наразі до прийому на тимчасове влаштування дітей готуються понад три тисячі осіб», — повідомила Герасимчук.

Вона зазначила, що під час війни процедури всиновлення та передачі під опіку дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування, уповільнюються, а інколи і взагалі припиняються. Тому зусиллями створеного в перші дні після вторгнення росіян Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану було спрощено процедуру передачі дітей під опіку рідних. А також активно застосовувалася така форма захисту дітей як тимчасове влаштування під опіку.

«За час війни було тимчасово влаштовано понад 1,5 тисячі дітей. Найбільша частина з них була передана під опіку рідних, яких розшукали. Частина — влаштовані до будинків сімейного типу і прийомних сімей. Найменшу кількість було влаштовано до закладів інституційного нагляду», — сказала Герасимчук.

Наразі уряд працює над удосконаленням системи прав захисту дітей, ведуться роботи над запровадженням нових послуг, спрямованих на покращення сервісу та цифровізацію.

«Зараз силами Координаційного штабу, до якого залучені представники всіх дотичних до питання міністерств, ми готуємо зміни до системи захисту прав дітей, які будуть запроваджені одразу після війни. Нові автоматизовані послуги, які вже поступово запроваджуються, спрямовані на покращення сервісу. Звичайно, жодна цифровізація не вирішить проблему сирітства в Україні. Але вона зможе осучаснити цю процедуру, зробити її легшою, простішою і доступнішою», — наголосила уповноважена Президента України з прав дитини.

Як повідомлялося, 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Сьогодні від війни, яку розпочала проти України рф, страждають понад 7,5 млн українських дітей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-