Брифінг родин захисників Маріуполя

Брифінг родин захисників Маріуполя

Укрінформ
30 травня, 13:30 - брифінг родин захисників Маріуполя. 

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Тетяна Харько - сестра командира 36 окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського; Сандра Кротевич - сестра майора, начальника штабу, першого заступника командира полку «Азов» Богдана Кротевича; Олена Чорнобай - дружина військовослужбовця Донецького прикордонного загону; Наталія Зарицька - дружина бійця полку «Азов». 

Тема до обговорення: 

Захист прав військовополонених та дотримання стосовно них Женевських конвенцій.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

 Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com 

Акредитація триватиме до 13:00 30 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Родичі евакуйованих з Азовсталі військових заявили, що постійно комунікують з владою

Родичі евакуйованих з Азовсталі військових постійно комунікують з владою України.

Про це вони повідомили на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Стосовно комунікації з владою. ...Дійсно, був такий на початку провал у комунікаціях. Але наразі, повірте, можливо молитвами всієї України і всього світу, де б ми не стукали, нам відчинять. І готові, і вже комунікують з нами представники влади», - сказала дружина бійця полку «Азов» Наталка Зарицька.

За її словами, вже цього тижня проявляться "наші кроки".

«Ми хочемо, щоб, по-перше, працювала гаряча лінія і вона була дієва... Ми хочемо згуртуватися, щоб кожен мав алгоритм дій. Наприклад, твій чоловік у полоні, і що треба робити: перше, друге, третє, четверте. Твій син зник безвісти – що треба робити… Це все зараз окреслюємо. Ми хочемо, щоб і ми, і нам могли дзвонити наші хлопці», - пояснила Зарицька.

Водночас вона зауважила, що поки не бачить активних дій з боку Червоного Хреста.

«Я навіть не отримала відповідь на питання, коли мені дзвонив представник Червоного Хреста, чи перебуває Червоний Хрест у тих місцях, куди забрали наших чоловіків... Мені хотілось би, щоб такий представник там був, перевіряв умови, чи дотримується там Женевська конвенція», - сказала Зарицька.

Її підтримала дружина військовослужбовця Донецького прикордонного загону Олена Чорнобай і закликала світову спільноту забезпечити дотримання Женевської конвенції щодо полонених, а також щодо повернення тіл загиблих військових.

«Ми розуміємо, що вирішення питання мого чоловіка та усіх наших захисників, які зараз перебувають у неволі, в руках ворога, можливе лише за допомогою міжнародного співтовариства, командування та всього народу України. Кожен військовослужбовець є людиною. Тому ми вимагаємо та закликаємо про дотримання прав Женевської конвенції до усіх військових, усіх підрозділів. Ми також просимо та звертаємося до світової спільноти щодо повернення додому тіл наших загиблих героїв та врегулювання питання щодо військовослужбовців, які безвісти зникли. Для їхніх рідних це дуже болюче питання», - заявила Чорнобай.

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь"

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

Захисники Маріуполя, евакуйовані з Азовсталі, потребують підтримки і повернення додому – родичі військових

Українські військові - захисники Маріуполя, евакуйовані з металургійного комбінату «Азовсталь», потребують підтримки і повернення додому, про них не треба забувати.

Про це родичі цих військових заявили на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Морпіхи та всі інші захисники Азовсталі гідно виконали всі поставлені завдання. Вони стримували собою потужний натиск на всю Україну, не пропускаючи його на інші території. Зараз виходить так, що люди починають забувати про подвиг наших захисників. Так, нас просили мовчати, щоб не нашкодити. Але не потрібно думати, що історія героїв Азовсталі вже закінчилася. Їм потрібна підтримка. Їх потрібно повернути додому», - заявила Тетяна Харько, сестра захисника Маріуполя - командира морської піхоти 36-ї бригади Сергія Волинського.

Вона закликала всіх - всі організації, суспільство, всіх блогерів наслідувати приклад музичного гурту Kalush Orchestra, наслідувати приклад Руслани Лижичко, і говорити про героїв Азовсталі.

«Говоріть дуже голосно, щоб у всіх куточках нашої планети розуміли, що всіх захисників Маріуполя потрібно повернути додому. Люди, благаю, не думайте, що ви не можете вплинути на існуючу ситуацію. Кожного дня ми розмовляємо про війну. Ці розмови ведуться і в Україні, і за її межами. Я дуже прошу: спілкуючись з друзями, з родичами, з колегами, з громадянами інших держав, згадайте про воїнів Маріуполя. Згадайте про Азовсталь. Про те, що кожен з них має право повернутися додому. Ми повинні це зробити», - наголосила Харько.

Її підтримала дружина одного із воїнів, бійця полку «Азов» Наталка Зарицька.

«Ми маємо шок, але не можемо не діяти. Вихід наших героїв з Азовсталі – це не кінець, це лише початок нового етапу боротьби. Ми об’єднані навколо спільної мети… Ми маємо якнайшвидше повернути наших героїв додому. Ми маємо мати гарантії виконання Женевських конвенцій», - заявила Зарицька.

Також Харько, згадуючи свою розмову з дружиною брата і те, як розплакалася, розказала, як племінник почав її втішати, переконуючи, що його батько повернеться, «бо обіцяв».

«І раптово в екрані телефону з'явився мій племінник, маленький хоробрий хлопчик, син мого брата. Він сказав: «Тань, не плач, батько повернеться. Він обіцяв». І я благаю, допоможіть батьку повернутися до сина! Я впевнена, що таку обіцянку дав кожен син, кожен брат, кожен чоловік, кожен батько Азовсталі, кожен батько Маріуполя. Люди, будь ласка, давайте їх повернемо додому!» - закликала сестра військового.

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь".

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

Створена Рада дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі»

Рідні захисників Маріуполя оголосили про створення громадської організації - Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі».

Про це вони повідомили на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Сьогодні ми оголошуємо про створення Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі». Ця рада буде медіатором між рідними та владою, буде потужною публічною силою і променем світла у збереженні людських цінностей», - сказала дружина бійця полку «Азов» Наталка Зарицька.

За її словами, організація запускає свій Телеграм-канал, оскільки наразі існує «величезна прогалина у комунікаціях».

«Зараз з нас ніхто не знає, що робити, куди рухатися. Нам потрібні алгоритми, чіткі дії, комунікація і окреслені кроки. І вже певні кроки зроблені... Ми маємо величезні масштаби роботи. Наша сила - в єдності. За нашими плечима вся Україна», - наголосила Зарицька.

Вона підкреслила, що потрібна повна інформація про наших полонених, умови їх утримання, треба боротися за повернення їх додому, бо «ця проблема виходить за рамки війни, за рамки політики, за рамки юриспруденції, це - проблема збереження найвищих людських цінностей, проблема збереження життів».

Її підтримали інші учасниці брифінгу.

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь"

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

Родичі військових, евакуйованих із Азовсталі, наразі нічого про них не знають

Родичі військових, евакуйованих з Маріуполя із меткомбінату «Азовсталь», наразі нічого про них не знають і зв’язку з ними немає.

Про це вони повідомили на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ.

Так, Сандра Коротевич, сестра начальника штабу, першого заступника командира полку «Азов» майора Богдана Кротевича, заявила: «Я хочу звернутися як до українських медіа, так і до закордонних медіа, щоб ви дійсно не мовчали. Вся ця евакуація – це неповернення додому, хлопці не вдома. Де вони, що вони, в яких вони умовах, ми не знаємо».

Сандра додала, що на зв’язок він не виходив.

«Останній зв’язок був з братом як раз в той день, коли їх вивозили з Азовсталі… Останній раз він написав о 5-й ранку, що після обіду зв’язку, можливо, більше не буде. Тому зі мною зв’язку не було і, наскільки мені відомо, – з іншими теж не було», - сказала Сандра.

Її підтримали всі присутні на брифінгу родичі військових, які були на Азовсталі та боронили Маріуполь.

Дружина одного із бійців полку «Азов» Наталка Зарицька розповіла, що з нею чоловік останній раз зв’язувався 17 травня і більше зв’язку з ним не було.

«Чоловік мені крайній раз подзвонив 17 травня. Наразі невідомо, що з ним, де він, чи живий він, чи не закатований, чи не піддається тортурам…Вже майже два тижні я не отримую від нього жодної звістки», - сказала вона.

Жінка підкреслила, що у Женевській конвенції чітко прописане, що рідні повинні комунікувати з тими, хто знаходиться в полоні чи під контролем ворога.

З нею, додала Зарицька, спілкувалися з Червоного Хреста, але теж ніякої відповіді на свої запитання вона від представників цієї організації не отримала.

«Мені телефонували від Червоного Хреста днів десь 4-5 тому і просто повідомили, що просто зафіксували факт його виходу з заводу «Азовсталь», але на всі мої запитання – чи живий, в якому стані, мені жодної інформації не надали. Чоловік казав, що це буде територія, підконтрольна російської федерації. Наразі я нічого про чоловіка не знаю від 17 травня», - сказала вона.

Її підтримала Коротевич, та наголосила, що всі родичі дуже сподіваються, що російська сторона буде поводитись з полоненими згідно з Женевською конвенцією, згідно з міжнародним правом, так як поводиться весь час Україна з військовополоненими російської федерації.

На запитання журналістів, чи відомо родичам про те, що бійців, евакуйованих з Азовсталі, начебто перевезли до Чечні, Коротевич відповіла: «Стосовно того, кого вивезли з бійців у Чечню – це елементи російської пропаганди, про такі випадки нам невідомо, нам ніхто не повідомляв. Наскільки нам відомо, – ніхто нікого не вивозив, вони знаходяться там, де їх перевезли з Азовсталі станом на той день, коли було вивезення».

Як повідомлялося, більше 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь".

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-