Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну

Укрінформ
25 травня, 15:00 - брифінг на тему:«Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну»

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Олександр Мотузяник - речник Міністерства оборони України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:30 25 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В акваторії Чорного моря перебувають два російські носії крилатих ракет типу “Калібр” із можливим сумарним залпом до 16 ракет – речник Міноборони

В акваторії Чорного моря перебувають два носії крилатих ракет типу “Калібр” із можливим сумарним залпом до 16 ракет.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ сказав речник Міноборони Олександр Мотузяник, інформуючи про ситуацію в Чорноморській та Азовській операційних зонах.

«Кораблі чф в акваторіях Чорного та Азовського морів блокують цивільне судноплавство, ізолюють район ведення бойових дій, ведуть розвідку та надають вогневу підтримку на приморському напрямку. Також у районі о. Зміїний пошуково-рятувальною групою чф у складі п’яти катерів/суден та самохідного плавучого крана проведено заходи з підняття уламків знищеного українськими військами російського десантного катера “Серна” та катера типу “Раптор”. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають два носії КРМБ типу “Калібр” із можливим сумарним залпом до 16 ракет», - повідомив Мотузяник.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 25 травня ліквідували: крилатих ракет - 112, кораблів /катерів – 13.

Загарбники активізували авіацію для виявлення українських систем ППО - речник Міноборони

російські загарбники активізували застосування дальніх та стратегічних бомбардувальників для виявлення систем ППО Збройних сил України.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

"Агресор веде інтенсивний вогонь вздовж лінії бойового зіткнення та в глибині оборони українських військ у Луганській та Донецькій областях. Противник активізував застосування авіаційної компоненти, передусім штурмової та армійської авіації для підтримки наступу свого наземного угруповання. Триває залучення дальніх та стратегічних бомбардувальників для викриття систем ППО ЗСУ та визначення нових рубежів пуску крилатих ракет по території нашої держави. За даними Головного управління розвідки МОУ, екіпажі російських дальніх бомбардувальників Ту-22М3 та Ту-95/160 з повітряного простору над акваторією Азовського та Каспійського морів, а також Ростовської області відпрацювали умовні пуски крилатих ракет", - повідомив речник.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 25 травня ліквідували близько 29 450 (+100) російських військових. Також українські захисники знищили ворожих танків 1305 (+3) одиниць, бойових броньованих машин - 3213 (+19), артилерійських систем - 606, РСЗВ - 201, засобів ППО - 93, літаків – 206 (+1), гелікоптерів – 170, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 491 (+11), крилатих ракет - 112, кораблів /катерів - 13, автомобільної техніки та автоцистерн - 2217 (+5), спеціальної техніки - 44 (+1).

Сили оборони України ведуть важкі бої з російськими загарбниками на Донеччині та Луганщині – речник Міноборони

Російські загарбники на Донецькому та Луганському напрямках ведуть наступальні дії, намагаючись оточити українські підрозділи. Наразі українські захисники ведуть важкі бої, аби не дозволити ворогу просунутися вглиб територій.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник, інформуючи про оперативну обстановку на фронті.

«На Харківському напрямку українські війська протидіють угрупованню 6-ї армії західного військового округу, 41-ї армії центрального військового округу, береговим військам балтійського флоту, а також підрозділам мобілізаційного резерву т.зв. 1-го армійського корпусу. Ці російські підрозділи зосередилися на утриманні зайнятих рубежів і районів та недопущенні подальшого просування українських військ. З цією метою противник здійснив вогневі нальоти на Рубіжне і Тернову та намагався контрнаступати у напрямку н.п. Тернова, Руські Тишки і Питомник», - повідомив речник.

Крім того, за його словами, на Слов’янському напрямку ЗСУ ведуть бої з російськими військами зі складу 20, 29, 35, 36 армій, 1-ї танкової армії, 68-го армійського корпусу загарбників, які намагаються створити умови для поновлення наступу на Слов’янськ. Зокрема українські війська відбили кілька спроб ворога просунутися у напрямках с. Довгеньке Харківської області та с. Богородичне, що на Донеччині. Зараз ворог продовжує шукати слабкі місця у системі оборони українських військ та активно залучає артилерію і армійську авіацію.

На Донецькому напрямку Сили оборони України ведуть важкі бої з російськими підрозділами, що діють у складі так званих 1-го і 2-го армійських корпусів, 8-ї, 58-ї армій південного військового округу, берегових військ тихоокеанського флоту, 90-ї танкової дивізії центрального військового округу та повітряно-десантних військ. Противник, за широкої підтримки авіації, веде наступальні дії, намагаючись оточити українські підрозділи біля Лисичанська і Сєвєродонецька та вийти на адміністративний кордон Луганської області. Зокрема, на Лиманському напрямку ворог веде інтенсивний наступ з метою повного взяття під контроль н.п. Лиман, застосовує артилерію і авіацію, намагається порушити систему української ППО, зв’язку та управління зброєю, активно вводить в дію комплекси РЕБ. Водночас, за словами Мотузяника, успіху в цих діях ворог наразі не досяг.

На Сєвєродонецькому напрямку українські захисники відбивають ворожі атаки в напрямку Сєвєродонецька та с. Гірське, на Бахмутському напрямку протидіють штурмовим діям загарбників у районах Комишувахи та н.п. Відродження. У районі Василівки противник закріплюється та готується до продовження наступальних дій у напрямку с. Берестове.

На Авдіївському напрямку ЗСУ стримують наступ ворога поблизу Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки і Пісків. Завдяки вдалим діям та ефективній обороні українських підрозділів, противник успіху не досяг. Для протидії українським БпЛА та придушення системи зв’язку підрозділів Сил оборони України ворог застосовує комплекси РЕБ.

На Курахівському, Новопавлівському і Запорізькому напрямках ворог здійснює вогневе ураження в бік позицій українських підрозділів, застосовуючи при цьому артилерію. Зафіксовано ворожі авіаційні удари силами оперативно-тактичної авіації росії у районі с. Оріхів.

На Південнобузькому напрямку діє російське військове угруповання, до складу якого входять підрозділи 8-ї, 49-ї армій, 22-го армійського корпусу південного військового округу та повітряно-десантні війська. Основні зусилля загарбники зосередили на спробах сковування українських військ і недопущенні перекидання українських резервів на інші напрямки.

На Криворізькому та Миколаївському напрямках загарбники здійснювали вогневе ураження населених пунктів майже по всій лінії зіткнення. В рамках підготовки до наступальних та контрнаступальних дій у районі м. Берислав росіяни розмістили три важкі вогнеметні системи ТОС-1 “Буратіно” та намагаються підсилити цей район підрозділами росгвардії і стрілецьких батальйонів мобілізаційного резерву т.зв. 1-го армійського корпусу загальною чисельністю до 2 тис. осіб.

За словами речника Міноборони, на Сіверському напрямку противник вживає заходів з посилення українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та недопущення перекидання українських військ на інші загрозливі для нього напрямки. У подальшому існує ймовірність продовження ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури, а також артилерійських обстрілів прикордонних районів України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація не змінилася, визначені підрозділи зс білорусі (до семи батальйонів) продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях.

На кінець травня на десяти полігонах у Брестській, Гродненській, Мінській, Могильовській та Вітебській областях заплановано практичні дії чергового етапу перевірки боєготовності зс рб. У рамках цих навчань передбачається зняття озброєння і військової техніки зі зберігання, здійснення маршів.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 25 травня ліквідували близько 29 450 (+100) російських військових. Також українські захисники знищили ворожих танків 1305 (+3) одиниць, бойових броньованих машин - 3213 (+19), артилерійських систем - 606, РСЗВ - 201, засобів ППО - 93, літаків – 206 (+1), гелікоптерів – 170, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 491 (+11), крилатих ракет - 112, кораблів /катерів - 13, автомобільної техніки та автоцистерн - 2217 (+5), спеціальної техніки - 44 (+1).

У Міноборони спростували, що українська армія нібито відступає

Ситуація на фронті дуже динамічна, й інформація про те, що українська армія начебто відступає, не відповідає дійсності.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

«Безумовно, на окремих напрямках російські угруповання мають тимчасовий тактичний успіх і, в принципі, це не є таємницею. Але те, що українські війська відступають – це абсолютно неправильне трактування цих дій. На окремих ділянках українські підрозділи ведуть маневрену оборону, тобто де можна відійти вбік, змінити позиції, за настання сприятливих умов - провести контрнаступальні дії. Там є певні території і населені пункти, які можуть переходити з рук у руки. Там дуже динамічна ситуація, тому я не підтверджую трактування того, що українська армія начебто там відступає. Це абсолютно не так», - заявив Мотузяник.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

Тактика «випаленої землі» у росіян не змінюється – речник Міноборони

Упродовж трьох місяців повномасштабної війни тактика «випаленої землі» у росіян не змінюється.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник, відповідаючи на запитання щодо зміни тактики росіян на сході.

«Якщо говорити за всі 3 місяці повномасштабної війни, яку росія розв’язала проти України, то зміни колосальні. Передусім у тактиці дій російських окупантів. Так званий перший етап агресії російський генштаб провалив, не вдалося захопити всю територію України, включно зі столицею, встановити проросійський режим... Вони свої плани зараз змінили, перейшли до так званого другого етапу. Зосередились начебто на півдні і на сході України. Певні тактичні зміни дій російських підрозділів також ми спостерігаємо», - зазначив речник.

За його словами, ворог намагається вчитися і підлаштовуватися під ті умови ведення бойових дій, які створюють українські підрозділи. Зокрема, на деякі ділянки росіяни не просто кидають піхоту, а намагаються вести розвідку. Крім того, дії ворога наразі не є такими різкими, як були на початку бойових дій. Також пересування російських військ командування намагається здійснювати з відповідним прикриттям з повітря, чого раніше не спостерігалося, тому російські війська несли великі втрати ще на етапі пересування.

Водночас речник Міноборони відзначив, що тактика «випаленої землі» у росіян залишається незмінною.

«Головна тактика російської армія – це тактика «випаленої землі», вона нікуди не ділася. Росіяни нищать населені пукти, просто стирають з лиця землі, знищують інфраструктуру, не жаліючи ні людей, ні території, ні будівлі. Ця тактика російської армії залишається незмінною», - підкреслив Мотузяник.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-