Економічний план відновлення України

Економічний план відновлення України

Укрінформ
24 травня, 13:00  -  брифінг на тему: “Економічний план відновлення України”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Олег Устенко - радник Президента України з економічних питань.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 24 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Агресор завдав Україні загальних збитків вже на $1 трлн - Устенко

Повна вартість прямих та непрямих збитків, завданих на сьогодні агресором Україні, сягає близько 1 трлн доларів, а це пʼять річних ППВ України.

Про це сказав Олег Устенко, радник Президента України з економічних питань, на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Напавши на Україну, росія одразу почала нищити наші активи, інфраструктуру, економіку. Після першого тижня війни втрати лише від знищених активів, тобто прямі збитки, становили 100 млрд доларів. Зараз ми вже говоримо про прямі збитки у розмірі не менше ніж 650 млрд доларів», - повідомив Устенко.

Однак, за його словами, є ще й непрямі збитки - недоінвестовані кошти, недоотриманий експорт та валовий продукт, які разом з прямими збитками виходять на втрати для економіки України у суму близько 1 трлн доларів.

«Загальні втрати складають пʼять наших річних ППВ, якщо рахувати обсягами 2021 року. У керівництва держави є чітке переконання - агресор має заплатити все, повернути кожну копійку від завданих нам збитків. Зараз йдуть консультації з нашими партнерами та союзниками», - зазначив радник.

Він також назвав орієнтовні суми та джерела відшкодування, на які розраховує Україна.

«По-перше, ми маємо отримати максимальну компенсацію з агресора за рахунок заморожених активів його центробанку, сума яких сягає приблизно 350 млрд доларів. Планується передача цих грошей у спецільно створений Фонд відновлення україни. Хоча треба розуміти, що кошти центральних банків зазвичай розпорошені в різних країнах, переважно, в країнах Великої сімки. З цими країнами зараз ідуть консультації про те, яким чином будуть внесені зміни до національних законодавств цих країн, які дзволять забрати кошти центробаку рф у Фонд відновлення України», - пояснив Устенко.

Далі мова йде про заарештовані російські активи, що перебувають за межами її території та на які вже накладено арешт. Зараз таких активів є близько 150 млрд доларів, додав він.

Також є приховані активи, які були вивезені за межі росії протягом тривалого часу, пошуки яких та арешти все ще тривають.

«За різними оцінками таких прихованих активів є на декілька сотень мільярдів доларів. Як тільки ці активи будуть знайдені - на них одразу буде накладено арешт, і тоді ми зможемо говорити про конкретні цифри», - зазначив Устенко.

Механізм отримання живих коштів від цих активів, за його словами, полягає у випуску боргових розписок, які потім будуть розпродані на міжнародному фінансовому ринку.

«Це дасть можливість одразу отримати живі гроші на відновлення економіки України - за нашими оцінками, це ще 500 млрд доларів. Майно ж буде поступово реалізовуватись зацікавленим покупцям. Однак ми зараз не можемо сказати, наскільки швидко та ефективно зможемо реалізувати активи у забезпечення боргових розписок. Для цього знадобиться певний час. Та й оцінка цих активів зараз лише приблизна, бо не зрозуміло, за якими цінами вдасться їх реалізувати - тими що існували станом на 24 лютого чи нинішніми. Не одразу знайдеться покупець, готовий дати максимальну ціну», - сказав Устенко.

Додатково для відновлення України, за його словами, будуть використовуватися і ресурси наших партнерів та союзників - Європейського союзу, США та інших країн, що підставили нам своє фінансове та політичне плече. При цьому відбудова країни повинна йти на новому техніко-технологічному рівні, аби дати мживість розвивати країну в майбутньому.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський на Економічному форумі в Давосі запросив країни світу взяти участь у відбудові України..

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-