Примусове вивезення українських дітей до росії

Примусове вивезення українських дітей до росії

Укрінформ
13 травня,15:00 - брифінг на тему: «Примусове вивезення українських дітей до росії».

Організатори: Медіацентр Україна - Укрінформ.

Спікер:  Дар'я Герасимчук -   радниця - уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:30 13 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

російські окупанти вбили 226 українських дітей - уповноважена Президента

На сьогодні, за офіційними даними, російські окупанти вбили 226 українських дітей; понад 420 дітей отримали травми і поранення.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила Дар'я Герасимчук - радниця - уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

"На сьогодні вбитими є 226 українських дітей, підкреслю - вбиті російськими окупантами. Постраждали понад 420 дітей, це ті діти, які отримали травми і поранення”, - заявила Герасимчук.

За її словами, ці дані є приблизними, оскільки неможливо отримати повну інформацію з окупованих територій.

“На 11 травня 218 дітей проходять лікування в закладах охорони здоров’я. Серед тих дітей, які отримали поранення і взагалі проходили лікування, найбільше дітей віком від 7 до 14 років - 51%. 93% всіх дітей, які звертались за медичною допомогою, - це діти, які отримали мінно-вибухові або вогнепальні поранення. 14 дітей отримали ампутації верхніх чи нижніх кінцівок. Тобто ми можемо сказати, що російська федерація воює проти наших дітей”, - сказала Герасимчук.

Вона нагадала, що ініціативна група з питань захисту прав дітей в умовах воєнного часу працювала в Україні від початку ескалації бойових дій. З 17 березня вона перетворилася на координаційний штаб з питань захисту прав дітини при Кабінеті Міністрів.

"Ми отримуємо і підсумовуємо дані від різних міністерств, які залучені до роботи в цьому координаційному штабі", - зауважила Герасимчук.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл.

Загарбники викрали 2389 наших дітей - уповноважена Президента України з прав дитини

З початку повномасштабного вторгнення загарбники викрали 2389 українських дітей, але після звільнення захоплених територій ми можемо дізнатися про значно більші цифри.

Про це заявила радниця - уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, співголова координаційного штабу з питань захисту прав дітей в умовах воєнного часу Дар'я Герасимчук на брифінгу «Примусове вивезення українських дітей до росії», який відбувся у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Говорячи про примусове вивезення наших дітей до російської федерації, різні джерела дають різні цифри. Ми опираємося на наявні офіційні дані: 2389 дітей були викрадені. Частково ми знаємо, хто ці діти і де вони знаходяться, частково ведуться пошукові дії. Задіюються міжнародні організації, в тому числі Міжнародний Червоний Хрест. Але ті цифри, що ми сьогодні озвучуємо, вони приблизні, адже ми ще не зайшли в окуповані території. Я думаю, що ці цифри можуть збільшитися в рази. Кожна українська дитина, як і кожен український громадянин, повинна повернутися на територію України. Кожен випадок повернення — це окремий алгоритм дій, навіть окрема спецоперація”, - сказала Герасимчук.

Вона зазначила, що у росії говорять про вивезення близько 200 тисяч українських дітей. рф заявляє, що вони евакуюють дітей з небезпечних зон. Але якщо дитина була евакуйованою, на неї повинні одразу складатися всі документи, її мають відразу повертати. Цього ж у росії ніхто не збирається робити.

“З правової точку зору не можна взагалі говорити про евакуацію. Ми говоримо про примусове переміщення (якщо це на окуповані території України) або про примусову депортацію (якщо це до областей росії). Звісно, про законність такої процедури не може йти мова, тому що, згідно з Женевською конвенцією, будь-яке переміщення заборонено.

Те ж саме, коли вони заявляють про можливість усиновлення в росії українських дітей. Оскільки російська федерація ратифікувала конвенцію ООН з прав дитини, згідно зі ст. 21-ю, кожна країна забезпечує проведення процедури усиновлення відповідно до всіх правил і з дозволу спеціального органу країни, який уповноважений це робити. В Україні, згідно з Сімейним кодексом, таким уповноваженим органом є Національна соціальна сервісна служба, а до них не надходило ніяких запитів щодо надання дозволу на усиновлення українських дітей. Навіть якщо запити будуть надходити, звичайно, дозвіл на це не надаватиметься”, - пояснила Герасимчук.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

Понад 1200 дітей зникали безвісти за час війни

За час війни до Національної поліції надійшло 1112 звернень про зникнення безвісти 1214 дітей.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила радниця - уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, співголова координаційного штабу з питань захисту прав дітей в умовах воєнного часу Дар'я Герасимчук.

“За даними координаційного штабу з питань захисту прав дітей в умовах воєнного часу, що отримали від управління ювенальної превенції Національної поліції України, за час війни надійшло 1112 звернень про безвісне зникнення 1214 дітей. В розшуку на сьогодні залишається 90 дітей. На жаль, серед знайдених, двох дітей виявили мертвими” - розповіла Герасимчук.

Вона пояснила алгоритм дій батьків при втраті контакту чи зникненні дітей.

“З приводу викрадення дуже важливо для всіх громадян: якщо ви не знаєте місця розташування дитини чи родичів, або загубили їх, в першу чергу зверніться до Національної поліції, а вже потім допомагайте поліції власним розшуком. Тому що насправді часто спочатку люди самі починають шукати тижнями по родичах, і тільки потім звертаються до Національної поліції. При цьому втрачається час. Можливо саме в цей момент дитина знаходиться на території України і її планують вивезти. Тому дуже важливо в першу чергу звернутися до поліції”, - пояснила Дар'я Герасимчук.

Як повідомлялося, за офіційними даними, російські окупанти вбили 226 українських дітей; понад 420 дітей отримали травми і поранення.

Внаслідок російської агресії евакуйовані 264 заклади цілодобового перебування дітей

Внаслідок російської агресії 264 заклади цілодобового перебування дітей евакуйовані повністю або частково, 83 з них перемістилися в безпечні регіони України, 181 заклад перемістився за кордон.

Про це на брифінгу у медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила радниця - уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, співголова координаційного штабу з питань захисту прав дітей в умовах воєнного часу Дар'я Герасимчук.

“Загалом 264 заклади, в яких на цілодобовому перебуванні знаходилися діти, велика частка серед яких - діти зі статусом дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, здійснили часткову або здебільшого повну евакуацію. З цих 264 закладів 83 перемістилися в безпечні місця в Україні і 181 заклад перемістився за кордон. Але ця статистика постійно зростає, адже ми продовжуємо евакуацію”, - сказала Герасимчук.

Вона назвала країни, куди здебільшого евакуйовані дитячі заклади. “Серед країн, які приймають найбільше наших дітей: Польща - 47% всіх дітей, Німеччина - 14%, Італія - близько 5%, Австрія - 6%, Туреччина - 4%. В інших країнах прийняли менший відсоток, але ми вдячні всім країнам, які приймають наших дітей і забезпечують їм належні умови перебування”, - зазначила радниця Президента.

Також Герасимчук оприлюднила останні дані щодо пошкоджень закладів освіти внаслідок дій російських загарбників.

“Міністерство науки і освіти нам повідомило, що, за останніми даними, в країні пошкоджено 1721 заклад освіти, 139 закладів освіти повністю зруйновано”, - сказала Герасимчук.

Як повідомлялося, за офіційними даними, російські окупанти вбили 226 українських дітей; понад 420 дітей отримали травми і поранення.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-