Життя в окупації та відбудова. Презентація попередніх результатів Міжнародної моніторингової місії Восток SOS

Життя в окупації та відбудова. Презентація попередніх результатів Міжнародної моніторингової місії Восток SOS

Укрінформ
11 травня, 10:30  -  презентація попередніх результатів Міжнародної моніторингової місії Восток SOS.

Організатор: Восток SOS.

Учасники та учасниці місії:  Юлія Красільникова -  виконавча директорка благодійного фонду Восток SOS;  Євген Васильєв - координатор моніторингового напрямку благодійного фонду Восток SOS;  Імке Гансен -  представниця Libereco - Partnership for Human Rights (Німеччина);  Юлія Шукан - соціологиня University Paris Nanterre(Франція); Тім Бозе -  представник DRA - Deutsch-Russischer Austausch e.V. (Німеччина)

Коротко. Команда Восток SOS разом із партнерами з Німеччини та Франції поділиться попередніми результатами та висновками міжнародної моніторингової місії населеними пунктами, що було в окупації, та регіонами, які зараз приймають вимушених переселенців.

Довідково. Моніторингова місія вивчала ситуацію в звільнених населених пунктах Чернігівщини, Сумщини, Київщини та умови проживання вимушених переселенців на заході України - на Закарпатті.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація журналістів за тел.:  +380 66 31 21 834 (Настя Горпінченко -  комунікаційна менеджера)

Акредитація триватиме до 10:00 11 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Прямі контакти між містами України і Німеччини дозволять організувати довгострокову допомогу переселенцям – представник DRA

Відновлення існуючих прямих контактів між німецькими та українськими містами дозволить місцевій владі в Україні організувати допомогу переселенцям з інших регіонів на довгостроковій основі.

Таку думку висловив представник DRA (Німеччина) Тім Бозе під час презентації попередніх результатів Міжнародної моніторингової місії Схід SOS у медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Те, як діє місцева влада в умовах війни, справляє дуже сильне враження і створює відчуття, що реформа децентралізації є дуже успішною», - сказав Бозе.

Він розповів, що учасники Місії спілкувалися з головами територіальних громад у Сумській, Чернігівській, Закарпатській та Київській областях та побачили, що місцева влада відіграє ключову роль у сфері підтримки армії на місцях та у процесі евакуації. Крім того, вони встановили тісні контакти з волонтерами та місцевим бізнесом.

Бозе зауважив, що перед місцевою владою стоять величезні завдання, зокрема він повідомив, що у Закарпатській області є громади, де 25 відсотків мешканців складають переселенці з інших регіонів України. Вони зараз проживають у школах, дитячих садках, деякі люди не мають коштів. Наразі їхні нагальні проблеми вирішені, але необхідно думати про те, як їх вирішувати у майбутньому, вважає представник DRА.

«Ми бачимо, що зараз гуманітарна допомога надається точково, але цей процес не налагоджений на рівні громад, щоб вони могли планувати надання допомоги людям, які приїжджають. Тому важливою рекомендацією в Німеччині буде відновити контакти, що раніше існували між німецькими та українськими містами, щоб цим шляхом більш ефективно і довгостроково допомогти в даній ситуації», - зазначив Бозе.

Міжнародна моніторингова місія тривала з 4 до 10 травня. Її учасники відвідали Сумську, Чернігівську, Київську та Закарпатську області. Через місяць вони подадуть звіт із рекомендаціями місцевій та центральній владі, а також міжнародним організаціям та інституціям в Україні, Німеччині та Франції.

Кожний третій мешканець Закарпатського регіону наразі є переселенцем – соціолог

Кожний третій мешканець Закарпатського регіону наразі є переселенцем, частині з них нема куди повертатися, тож потрібна довгострокова програма їх розселення та працевлаштування.

Про це заявила соціолог University Paris Nanterre (Франція) Юлія Шукан на презентації попередніх результатів Міжнародної моніторингової місії Восток SOS у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Ми вивчали ситуацію на Закарпатті - в Ужгороді і двох ОТГ… Навантаження на соціальну та медичну інфраструктуру дуже зросло, тому що сьогодні кожний третій мешканець регіону є переселенцем. Це багато навіть порівняно з Львівською областю, де кожна п’ята людина є переселенцем», - сказала Шукан.

Вона зазначила, що від початку війни на Закарпатті було кілька хвиль переселенців – спочатку туди приїхали жителі Київщини, Вінниччини, Харківщини, Житомирщини, Одеси і Запоріжжя. Частина з них уже повернулися, але на даний момент там залишається багато переселенців зі сходу України.

За словами Шукан, учасники Місії на прикладах двох закарпатських ОТГ побачили, що основний тягар прийому переселенців лягає на громади, які дуже мобілізовані і часто використовують власні кошти, які передбачалися на розвиток, для допомоги приїжджим з інших регіонів. Водночас вона зауважила, що потенційно це може створити напругу між переселенцями і місцевим населенням

«Ми чули від деяких представників місцевих громад очікування, що переселенці повернуться додому. Але частині з них нема куди повертатися, і вони залишаться тут. Це означає, що потрібно шукати більш довгострокові рішення для розселення та працевлаштування тих, хто залишиться», - зазначила соціолог.

Вона додала, що на рівні обласної військової адміністрації учасникам Місії розповіли, що є проєкти будівництва тимчасового житла для переселенців, яке після закінчення війни може бути використане для потреб туризму.

Міжнародна моніторингова місія тривала з 4 до 10 травня. Її учасники відвідали Сумську, Чернігівську, Київську та Закарпатську області. Через місяць вони подадуть звіт із рекомендаціями місцевої та центральної влади, а також міжнародним організаціям та інститутам в Україні, Німеччині та Франції.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-