Прогрес щодо виключення рф з Радбезу ООН та інших міжнародних організацій

Прогрес щодо виключення рф з Радбезу ООН та інших міжнародних організацій

Укрінформ
10 травня, 13:30  - брифінг на тему: «Прогрес щодо виключення рф з Радбезу ООН та інших міжнародних організацій».

Організатори: Медіацентр Україна - Укрінформ.

Спікер: Еміне Джапарова -  перша заступниця міністра закордонних справ України.

Теми до обговорення:

Робота по отриманню міжнародної технічної допомоги.

Стратегія України щодо визнання воєнних злочинів рф (геноцид).

Формування проукраїнської коаліції.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:00 10 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Україна разом з партнерами працює над покаранням рф за чотири типи міжнародних злочинів – Джапарова

Україна разом з партнерами працює над тим, щоб покарати росію у міжнародних судах за скоєні в Україні всі чотири типи основних міжнародних злочинів.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Вона пояснила, що у міжнародному праві виписані чотири типи основних міжнародних злочинів – злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин геноциду і злочин агресії.

У цьому контексті Джапарова нагадала, що в березні в Україну прибув прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, до якого з проханням розслідувати воєнні злочини росії звернулося більше 40 країн.

«Наша позиція полягає в тому, що мандат прокурора МКС має покривати, окрім воєнних злочинів і злочинів проти людяності, також злочин геноциду», - сказала перша заступниця міністра.

У цьому контексті вона нагадала, що деякі країни на парламентському рівні визначили дії російських військ в Україні геноцидом. Водночас Джапарова зауважила, що існує ще правова рамка – «потрібно збирати інформацію, доводити, верифікувати».

«Тут у нас теж є підтримка інших країн. Але злочин геноциду, ми вважаємо, прокурор Карім Хан у зв’язці з генеральним прокурором України Іриною Венедиктовою мають і можуть розглядати», - зазначила Джапарова.

Інший трек – це злочин агресії, щодо якого Україна пропонує створити Спеціальний трибунал. За словами першої заступниці міністра, наразі українська сторона проводить консультації з партнерами, якими будуть модальності роботи цього Трибуналу.

«Ми вважаємо, що є велика перспектива вийти в цей Трибунал, і рф як держава має бути і, напевно, буде визнана країною, яка скоює злочин агресії по відношенню до України. Це теж матиме свої наслідки, зокрема з точки зору виплати репарацій, компенсацій за все те, що російська федерація пошкодила і пошкоджує на території нашої держави», - резюмувала Джапарова.

Як повідомлялося, 4 березня було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу.

Текст «Заклику до створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України» та проєкту декларації, підготовлений робочою групою, схвалив міністр закордонних справ України та підписали кілька десятків провідних світових і українських юристів-міжнародників, колишніх суддів міжнародних судових установ.

Також Міжнародний кримінальний суд на початку березня за зверненням 39 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

7 березня у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України до росії у справі щодо обвинувачень в геноциді.

Російське МЗС виконує функцію відбілювання злочинів путіна – Джапарова

У створеній путіним у росії поліцейській системі міністерство закордонних справ рф виконує декоративну функцію і відбілює злочини кремлівського режиму.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«російська федерація стала токсичною «нерукопожатною», як вони самі кажуть. Це відчувають усі (російські. – ред.) дипломати, які, я переконана, не знали до останнього про те, що російська федерація нападе ( на Україну. – ред.), тому що система в країні така, що мзс рф виконує декоративну функцію», - сказала Джапарова.

За її словами, це можна було чітко побачити під час зустрічі глав МЗС України і росії в Анталії 10 березня, коли міністр лавров не мав мандату навіть на вирішення гуманітарних питань.

«Тобто ми розуміємо, що сьогодні в такій країні як російська федерація дипломати – це ляльки в руках поліцейської системи путіна, ФСБ і так далі, у них декоративна функція, а ще функція відбілювання злочинів, і їхні дипломати цим регулярно займаються», - зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України.

Як повідомлялося, нещодавно МЗС рф звинуватило уряд Ізраїлю в підтримці «неонацистів у Києві».

Визнання росії державою-спонсором тероризму парламентами є вираженням позиції народів цих країн - Джапарова

Визнання росії державою-спонсором тероризму парламентами різних країн є формою політичного і суспільного тиску і вираженням позиції народів щодо дій рф в Україні.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Визнання конгресами, парламентами країн – це політичний тиск, він створює певний макроклімат, у якому достатньо складно приймати рішення, які би суперечили тому, що десятки парламентів визнають рф країною-агресором, країною-злочинцем, країною-терористом», - сказала Джапарова.

Вона додала, що ухвалені законодавчими органами різних країн документи стосовно росії є також вираженням позиції народу через парламент.

Водночас перша заступниця міністра зауважила, що необхідно розділяти політичний і правовий треки, оскільки судові рішенням ухвалюються на підстави юридичних доказів.

«У мене немає сумніву, що наша правова позиція (щодо дій росії в Україні. – ред.) сильна», - заявила вона.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 3 травня підтримала звернення до Палати представників і Сенату США із закликом визнати росію державою-спонсором тероризму.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-