Посівна кампанія в умовах війни

Посівна кампанія в умовах війни

Укрінформ
9 травня, 11:30  - брифінг на тему: «Посівна кампанія в умовах війни».

Організатори: Медіацентр Україна - Укрінформ.

Спікер: Микола Сольський -  міністр аграрної політики та продовольства України.

Теми до обговорення:

Продовольча криза, викликана російською агресією.

Наслідки російської агресії для світової економіки.

Викрадення росією зерна на ТОТ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 11:00 9 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

За площею посівів Україна цього року відстає на 20-30% — Сольський

Попри активну посівну кампанію, аграрії цього року відстають з площами посівів від минулорічних показників на 20-30% залежно від культури.

Про це під час брифінгу в Медіа Центрі Україна повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає Укрінформ.

«Посівна в Україні відбувається досить активно. Є зрозумілі складності, насамперед із логістикою. Складності виникають і з кількістю техніки, велика її кількість на фронті, комендантською годиною та зберіганням посівного матеріалу і палива. Все це призводить до того, що на 20-30% повільніше проходить посівна. Також на певний час зміщує сівбу і погода», — наголосив Сольський.

Міністр зазначив, що аграрії змінюють структуру посівів.

«Основна яра культура, звична для нас, – кукурудза, її посів зменшується. Щоб зекономити, фермери сіють інші ярі культури, наприклад, пшеницю. Зменшується і кількість посівних площ під кукурудзу, замість неї господарства сіють соняшник і сою», — сказав він.

Як повідомлялося, станом на 5 травня 2022 року аграрії засіяли 80% від запланованих площ під ярі культури ранньої групи. У 12 областях сівба ярих культур ранньої групи повністю завершена. Прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території становлять 14,139 млн га, що на 2,778 млн га менше від показника минулого року.

Сольський: Найбільш перспективними є балтійські порти. Питання, як туди доставити зерно

У плані експорту зернових найбільш перспективними виглядають порт у Клайпеді (Литва) та три порти в Латвії. Уряд наразі займається питанням логістики українського зерна.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, передає Укрінформ.

«Щодо експорту українського збіжжя через іноземні порти, то найбільш перспективними наразі виглядають балтійські — Клайпедський та три порти в Латвії. Вони значно потужніші за польські, з більш розвиненою інфраструктурою. Вони готові працювати з українським зерном, тим більше, що зараз вони втратили транзит з білорусії та росії. Головне питання, над яким ми всі разом працюємо, - як туди доїхати», - зазначив міністр.

Він передбачає, що за кілька місяців українські експортери зіткнуться з певними проблемами в румунських портах, які нараз допомагають Україні з експортом збіжжя.

«Зараз нам допомагає той факт, що наприкінці сезону порти мало заванатжені. А ось улітку з румунським напрямком почнуться нюанси», — сказав Сольський.

Міністр пояснив, що за два місяці "піде румунська озима пшениця, ячмінь, піде болгарська, сербська, угорська продукція від місцевих фермерів. Очевидно, що почнеться висока конкуренція, яка ускладнить нам можливості через зрозумілі речі: ми не зможемо попросити уряди цих країн, щоб вони відставили в бік місцевих підприємців і продовжували обслуговувати тільки нас".

Як повідомляв Укрінформ, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня близько 25 млн тонн зерна застрягли в Україні, оскільки його неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-