Презентація онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів»

Презентація онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів»

Укрінформ
11 травня, 15:30  -  презентація онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створеного на платформі ARCHIUM.

Організатор: Державна архівна служба України.

Спікери: Анатолій Хромов - голова Державної архівної служби України; Кирило Віслобоков - директор ПП «Архівні інформаційні системи»; Лариса Левченко - директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України; Ольга Бажан - директор Центрального державного архіву громадських об’єднань України; Тамара Малярчук - заступник директора, головний зберігач фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України.

Коротко. Одним з пріоритетних напрямків діяльності Укрдержархіву та архівних установ є формування цифрового контенту, створення публічних електронних сервісів і, як результат, забезпечення доступу до архівних інформаційних ресурсів широкого кола користувачів незалежно від місця їх проживання. Мета проєкту, що презентується – інтеграція державних архівів у єдину інформаційну систему галузі.

Проєкт реалізовано за підтримки Анатолія Хромова, голови Державної архівної служби України та створено ПП «Архівні інформаційні системи» за участі центральних державних архівів України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 15:00 11 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Укрдержархів запустив онлайн-проєкт «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів»

Державна архівна служба України започаткувала онлайн-проєкт «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створений на платформі ARCHIUM.

Про це повідомив під час презентації в Укрінформі голова Укрдержархіву Анатолій Хромов.

"Незважаючи на широкомасштабну війну, яка триває вже третій місяць, ми не відмовляємося від планів і завдяки підтримці нашого партнера - ПП «Архівні інформаційні системи» - презентуємо пілотну версію «Єдиного вікна доступу до цифрових ресурсів українських архівів», що працюють на платформі ARCHIUM». Це інтегруючий ресурс, який увібрав майже 1,5 мільйона копій трьох центральних архівів, що у минулі роки вже отримали це програмне забезпечення», - сказав Хромов.

Він уточнив, що йдеться про Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Центральний державний архів громадських об’єднань України та Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.

«Це майже 1,5 мільйона скан-копій, що не просто представлені на цьому об’єднаному ресурсі, а й надають можливість пошуку за ключовими словами, описовими документами та інші переваги», - зазначив голова Укрдержархіву.

За його словами, портал, що покликаний значно спростити життя як архівістів, так і користувачів, створений ПП «Архівні інформаційні системи» і розглядається як тестовий.

Водночас Хромов закликав активно користуватися цим ресурсом, який уже доступний на офіційному вебсайті Державної архівної служби, де по центру - великий банер «Міжархівний пошуковий портал. Єдине вікно доступу 24/7 до цифрових ресурсів українських архівів».

«Ми хочемо дізнатися думку користувачів, наскільки він є зручним, сучасним та ефективним», - зауважив Хромов.

Він також додав, що останнім часом державні архіви почали активно цифрувати своє архівне культурне надбання на своїх сайтах, і темпи оцифрування зросли на 500%. І завданням проєкту є залучати до нього все більше архівів.

«Метою даного ресурсу в перспективі є долучити до нього всі державні архіви. Тобто цей сайт має бути спільним для центральних, державних і обласних архівів для того, щоб всі ті мільйони оцифрованих справ, - а це в перспективі мільярди копій, - були доступні онлайн», - підкреслив голова Укрдержархіву.

Своєю чергою директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Віслобоков додав, що в подальшому планується підключення не лише ресурсів архівів, а й колекцій, зокрема колекції документів штабу райхсляйтера Розенберга.

«Зараз ми працюємо над колекцією документів Західноукраїнської Народної Республіки з різних сховищ в Україні та поза її межами. Також будуть підключені ті архіви, які готові будуть далі впроваджувати нашу платформу», - сказав він.

Віслобоков поінформував, що наразі йдеться про інтеграцію архівів на публічному рівні, тобто на рівні представлення оцифрованих документів і апарату з широкими можливостями повнотекстового пошуку. Другою частиною цієї інтеграційної платформи буде адміністративний інтерфейс для управління порталом, що дозволить вирішувати управлінські функції, перш за все Укрдержархіву.

«Тобто йдеться про інтеграцію на рівні облікових даних, статистики, щоб можна було ефективно здійснювати планування на базі звітності, аби паперові звіти відійшли в минуле. Це наша наступна мета – впровадити цю другу частину, яка має значно підвищити ефективність внутрішньої роботи архівів і архівної служби», - зауважив директор ПП «Архівні інформаційні системи».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-