Дефіцит палива: на що розраховувати автовласникам?

Дефіцит палива: на що розраховувати автовласникам?

Укрінформ
5 травня, 12:30 -  брифінг на тему: «Дефіцит палива: на що розраховувати автовласникам?».

Організатори: Медіа Центр Україна - Укрінформ.

Спікер: Андрій Герус - голова комітету Верховної Ради з питань енергетики.

Формат заходу – офлайн (Зала 1)

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:00 5 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали: 

Ситуація на ринку пального покращиться із середини травня - Герус

Очікується, що ситуація із дефіцитом пального на ринку покращиться із середини травня завдяки налагодженню ритмічних поставок із Європи.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус на брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Іде ресурс, який уже законтрактований. Тому очікується, що із середини травня буде покращуватися ситуація і ці черги пройдуть, і можна буде спокійно заправлятися на АЗС», - сказав Герус.

Він зауважив, що нинішня ситуація на ринку пального зумовлена кількома факторами.

Зокрема, зупинкою Кременчуцького нафтопереробного заводу через ракетні обстріли російських загарбників, який був основним виробником пального в Україні.

Крім того, росія здійснювала ракетні обстріли нафтобаз і внаслідок цього знищено та пошкоджено 15 об'єктів, що спричиняє труднощі із зберіганням палива.

Депутат також відзначив переорієнтування ринку на поставки пального із країн Західної Європи замість поставок із білорусі. За його словами, виникли логістичні труднощі через блокування українських морських портів та нестачу бензовозів.

«Ми очікуємо, що найближчим часом ринок переорієнтується і будуть ритмічніше поставки з країн Європи», - зазначив Герус.

Депутат звернув увагу на питання лібералізації цінового регулювання на ринку пального. Він нагадав, що уряд уже прийняв деякі рішення у цьому напрямку.

«Можливо, потрібна буде подальша лібералізація, йде аналіз цього питання. Міністерство економіки і профільні відомства займаються цим питанням», - додав депутат.

Герус також відзначив і вплив психологічного фактору на виникнення дефіциту пального.

«Створився певний ажіотаж, як психологічний фактор. Кількість палива, яке в нас було три тижні тому, й кількість палива, яке є сьогодні, не змінилася. Змінилася кількість автомобілістів, які хочуть заправитися», - зауважив депутат.

Як повідомлялося, в операторів ринку в залишках зберігається 22,5 тис. тонн бензину та 41,4 тис. тонн дизельного пального. Уряд планує спрямувати на ринок 70 тисяч тонн бензину й близько 40 тисяч тонн дизелю.

Міністерство енергетики веде перемовини з європейськими партнерами з метою забезпечення диверсифікації джерел постачання пального та логістики для відновлення балансу палива на ринку країни.

Зміна тарифів на компослуги не планується - Герус

Наразі зміна тарифів на комунальні послуги не розглядається. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус.

"На сьогодні не планується зміна жодних комунальних тарифів. Планується зберігати ті тарифи, які є. Питання номер один на сьогодні - це щоб була платіжна дисципліна й оплачувалися чинні тарифи", - сказав Герус.

Він принагідно закликав українців за можливості оплачувати комунальні послуги, адже від цього залежить робота галузі.

Депутат також наголосив, що уже необхідно готуватися до наступного опалювального сезону. "І уряд, і Міністерство енергетики, і Нафтогаз - усі працюють над тим, щоб ця підготовка пройшла ефективно. Ми зараз обговорюємо, які для цього потрібні будуть законодавчі зміни", - сказав Герус.

За його словами, зараз є профіцит вугілля на складах теплоелектростанцій, тому навіть з'явилися ініціативи з експорту цього виду палива до Європи. «На сьогодні є такі можливості, і, наскільки знаю, деякі компанії відпрацьовують це питання», - прокоментував депутат.

При цьому, питання накопичення вугілля до опалювального сезону перебуває на контролі.

Крім того, через скорочення споживання газу зі сторони промислових підприємств та закінчення опалювального сезону "блакитне паливо", що видобувається в Україні, продається не у повному обсязі. "Суттєва частина цього газу закачується у підземні сховища", - зазначив Герус.

За його словами, влітку все ж доведеться купувати деякі обсяги газу на європейському ринку.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів ухвалив рішення залишити ціни на газ для населення без змін. Крім того, окремим рішенням уряд рекомендує місцевим органам влади й комунальним підприємствам на час дії воєнного та надзвичайного стану в Україні не підвищувати тарифи на комунальні послуги.

Якщо Європа ухвалить рішення про відмову від російського газу, Україна готова припинити його транзит - Герус

Україна готова припинити транзит російського газу, якщо Європа ухвалить рішення про відмову від нього.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус.

"Як тільки європейські країни перестануть купувати російський газ, ми з радістю перестанемо його транзитувати. Тому тут важлива об'єднана спільна позиція. Ми підтримуємо ембарго як на нафту, нафтопродукти, так і на вугілля , так і на газ", - сказав Герус.

Він наголосив, що Україна купує газ на європейському ринку, і відсутність контрактів із "Газпромом" на постачання "блакитного палива" є принциповою позицією.

Депутат висловив сподівання, що Євросоюз підтримає шостий пакет санкцій проти росії, який включає поступове ембарго на постачання нафти з цієї країни, та розпочне підготовку сьомого пакету. Він наголосив, що держава-агресор має зрозуміти, що війна дорого їй коштуватиме.

Як повідомлялося, єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що відмова "Газпрому" виконувати свої контрактні зобов’язання та зупинка постачання газу до Польщі і Болгарії свідчить про ненадійність росії як постачальника газу. 27 квітня російський монополіст "Газпром" повністю призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-