Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну

Укрінформ
2 травня, 14:30 - брифінг на тему: "Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну станом на 12.00  2 травня 2022 року".

Організатори: Медіа Центр Україна - Укрінформ.

Спікер: Олександр Мотузяник - речник Міністерства оборони України. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1) - онлайн (Zoom).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  онлайн через ZOOM.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:00 2 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ситуація у Маріуполі вкрай тяжка - речник МОУ

Ситуація у Маріуполі вкрай тяжка, російські загарбники у місті скоюють злочини та намагаються проводити заходи з фільтрації населення.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

"Ситуація в Маріуполі вкрай тяжка. Окупанти продовжують блокувати наші підрозділи в районі заводу "Азовсталь", блокують гуманітарні коридори. Єдине, що є певні домовленості про організацію коридору евакуації сьогодні. В основному місто перебуває під контролем збройних сил російської федерації. Там російські вояки скоюють злочини, намагаються проводити заходи з фільтрації населення. У нас є відомості про те, що населення примусово вивозиться на територію російської федерації", - сказав Мотузяник.

Як повідомлялося, за підтримки ООН та Червоного Хреста 2 травня погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, яка виїде із Маріуполя: селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська.

У межах спеціальної операції «Евакуація Азовсталь» вдалося 1 травня вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб.

30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф.

Ворог найбільш активний на Слобожанському та Донецькому напрямках - Міноборони

Найбільша активність окупантів наразі спостерігається, як і впродовж останніх кількох тижнів, на Слобожанському і Донецькому напрямках.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

"Противник продовжує проводити наступальну операцію у Східній операційній зоні. Практично на всіх напрямках агресор здійснює інтенсивний вогневий вплив і найбільша активність окупантів наразі спостерігається, як і впродовж останніх кількох тижнів, на Слобожанському і Донецькому напрямках", - розповів Мотузяник.

За його словами, на Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямку ворог проводить перегрупування військ, нарощує систему вогневого ураження і протиповітряної оборони.

"До завдання ракетно-бомбових ударів по об'єктах у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях росія активно залучає оперативно-тактичну авіацію. Загалом було виконано 39 літако-вильотів", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російський президент володимир путін розпочав широкомасштабне вторгнення в Україну. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та Криму. Вони руйнують міста, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, житлові будинки, вбивають мирне населення, вчиняють злочини проти людяності.

Збройні сили України з 24 лютого по 2 травня ліквідували близько 23 800 (+300) російських військових.

Загроза ракетних ударів з білорусі зберігається – Мотузяник

Із території республіки білорусь зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

"Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь посилюють ділянку білорусько-українського кордону в Брестській і Гомельській областях. І в подальшому не виключається проведення демонстративних та провокаційних дій вздовж державного кордону з Україною", - зазначив він.

Крім того, з території білорусі продовжує зберігатися загроза ударів оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер" по об'єктах на території України, а також вогневого ураження інфраструктури в прикордонних районах, сказав Мотузяник.

За його словами, загроза з напрямку білорусі ніколи не падала. "Як ви знаєте, російська армія сьогодні повністю використовує територію республіки білорусь як плацдарм для наступу на Україну. Власне через це так швидко російські підрозділи з'явилися в передмістях столиці", - підкреслив він.

Він зазначив, що загроза з боку білорусі зберігається. "І завдання ракетних ударів і демонстраційних дій. Але ми уважно стежимо за цією ситуацією, аби оперативно і вчасно відреагувати на будь-яку зміну обстановки там", - сказав він.

Загалом, за його словами, нині тривають важкі бої і "наші мужні воїни стримують противника майже вже по всій лінії зіткнення. Подальші дії противника будемо бачити за підсумками бойових дій на сході країни".

Як повідомляв Укрінформ, бойові втрати росії від початку повномасштабного вторгнення в Україні становлять орієнтовно 23 800 загарбників. Крім того, з 24 лютого по 2 травня ворог втратив 1048 танків, 2519 бойових броньованих машин, 194 літаки, 155 гелікоптерів та іншу військову техніку. 

Оборонна операція, в тому числі на сході країни, буде успішною для ЗСУ - Мотузяник

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник висловив впевненість, що оборонна операція, в тому числі на сході країни, для української армії буде успішною. Про це він заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Я ніяких припущень робити не буду, але я особисто вірю в те, що оборонна операція, в тому числі на Сході, для української армії буде успішною. Я не хочу це навіть ставити під сумнів. Що нам для цього треба? Звичайно нам потрібна зброя. Українську армію треба посилити броньованою технікою, засобами протиповітряної оборони, літаками. Нам потрібна зброя від країн-партнерів, США. Наразі ці поставки є", - сказав Мотузяник.

За його словами, це значно посилить угрупування Збройних сил України і на сході нашої держави, і в інших регіонах, де наразі сьогодні точаться активні бої".

"Тому я більш ніж переконаний, що нам вдасться, зупинити, відтіснити і вигнати ворога, аж за кордон з російською федерацією", - додав речник.

Як повідомляв Укрінформ, речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив, що з території республіки білорусь зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-