Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну

Укрінформ
30 квітня,14:30 - брифінг на тему: "Інформація щодо російського вторгнення в Україну станом на 12.00  30 квітня 2022 року ".

Організатори: Медіа Центр Україна - Укрінформ.

Спікер: Олександр Мотузяник - речник Міністерства оборони України. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1) - онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:00 30 квітня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Українські розвідники зафіксували шість літаків рф на аеродромі в білорусі за 130 км від держкордону України - Мотузяник

На відстані 130 кілометрів від державного кордону з Україною на аеродромі в Брестській області республіки білорусь знаходяться шість літаків оперативно-тактичної авіації росії, а в Могилівській області розгорнуто дивізіон ОТРК “Искандер”.

Про це сказав речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу в суботу, повідомляє Укрінформ.

“Як стало відомо нашій розвідці, на аеродромі в Брестській області Білорусі на відстані 130 км від державного кордону з Україною перебуває шість літаків оперативно-тактичної авіації росії. І також у Могильовській області на вістані 170 км від кордону з Україною розгорнуто дивізіон оперативно тактичного ракетного комплексу “Искандер””, - повідомив Мотузяник.

Він поінформував, що обстановка на Волинському та Поліському напрямках "залишається без суттєвих змін".

“Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення білоруського - українського кордону в Брестській і Гомельській областях. Водночас не виключається здійснення противником провокацій з подальшим звинуваченням у них Збройних сил України”, - зазначив Мотузяник.

Окрім того, зауважив він, зберігається загроза завдання противником ракетних ударів по території військової та цивільної інфраструктури України з території білорусі.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

В акваторії Чорного моря перебувають три російські носії крилатих ракет - речник Міноборони

В акваторії Чорного моря перебувають три російські носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”, їхній сумарний залп становить до 20 ракет.

Про це сказав речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу 30 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В акваторії Чорного моря наразі перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Їх сумарний ракетний залп становить до 20 ракет”, - сказав Мотузяник.

За його словами, кораблі російського ЧФ в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують завдавати ракетних ударів по території України, а також ведуть розвідку та надають вогневу підтримку своїм військам на Приморському напрямку.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники продовжують блокувати гуманітарні вантажі до Маріуполя — Мотузяник

На сьогодні росія продовжує блокувати будь-які гуманітарні вантажі до Маріуполя і при цьому завдає артилерійських і ракетних ударів по місту.

Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

“Станом на зараз ситуація в місті залишається незмінною, росія блокує будь-які гуманітарні вантажі з території України і завдає ракетно-бомбових ударів по місту і території, де російські війська блокують наші підрозділи в районі заводу “Азовсталь”, - сказав речник.

За його словами, наразі не спостерігається безпосередніх штурмових атак, "але ураження артилерією і ракетно-бомбовими ударами російські війська триває”.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

На території меткомбінату «Азовсталь» у Маріуполі перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 500 поранених.

У Міноборони не виключають, що путін може оголосити загальну мобілізацію

У Міністерстві оборони України не виключають сценарію, коли президент рф володимир путін може оголосити загальну мобілізацію. Про це речник Міноборони України Олександр Мотузяник поінформував на брифінгу в Укрінформі, відповідаючи на питання кореспондента агентства.

“Чи буде рф оголошувати повну мобілізацію, - безумовно, це залежатиме від (результатів - ред.) тих бойових дій, які наразі тривають у Східній операційній зоні. Тобто, якщо ворогу не вдасться досягти своїх планів у найближчій перспективі, такий сценарій цілком можливий, ми його не виключаємо”, - сказав речник.

Мотузяник також поінформував, що наразі українським військовим відомо, що рф уже проводить на території окремих регіонів росії так звану приховану мобілізацію та активно вербує найманців для бойових дій на території України.

“Окрім того, така так звана мобілізація триває і на території тимчасово окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей — там людей просто виловлюють на вулицях, одягають у (певну — ред.) форму і відправляють на передову, це нам також відомо”, - заявив речник Міноборони.

Як повідомлялося, речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник поінформував, що противник проводить наступальну операцію у Східній операційній зоні.

Агресор підвищує інтенсивність ведення наступу на сході України одночасно на всіх напрямках - Мотузяник 

Війська російської федерації поступово підвищують інтенсивність ведення наступу на сході України одночасно на всіх напрямках, а найбільша їхня активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Про це сказав речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу в суботу, повідомляє Укрінформ.

Він поінформував, що противник проводить наступальну операцію у Східній операційній зоні.

Мотузяник наголосив, що основна мета противника наразі залишається незмінною – це оточення угруповання сил оборони України, встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської, а також Херсонської областей, і забезпечення стійкості сухопутного коридору з окупованою територією Автономної Республіки Крим.

“Російські війська поступово підвищують інтенсивність ведення наступу на сході України одночасно на всіх напрямках, і найбільша їх активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому. Окрім того, відмічено ознаки підготовки агресора до ще більшої активізації бойових дій”, - повідомив речник Міноборони.

За його словами, на це вказують окремі підготовчі дії противника.

“Наприклад, у Балаклійській центральній клінічній районній лікарні звільняються ліжко-місця та облаштовано додатковий польовий госпіталь. А в російському місті Ростов-на-Дону на території військового клінічного госпіталя розгорнуто додаткові холодильні установки для зберігання тіл загиблих військовослужбовців”, - повідомив Мотузяник.

Коментуючи ситуацію на сході України, речник зазначив: "Є певні ділянки, які ворог наразі вже захопив, і це не є великою таємницею. Але треба розуміти, що там ведуться доволі інтенсивні бойові дії, наші війська ведуть позиційну і позиційно-маневрену оборону. Деякі населені пункти можуть переходити з рук у руки. Деякі населені пункти або певні території не є стратегічно важливими, наприклад, для російської армії, тому там наступальні дії не ведуться".

Він також зауважив, що бажання росії щодо захоплення якнайбільше українських територій зростають. "Станом на сьогодні ми вбачаємо ознаки того, що росія нарощує і своє угруповання у східній операційній зоні, свої підрозділи, і наразі збільшує свої бажання стосовно захоплення якомога більше українських територій", - сказав Мотузяник.

З 24 лютого в Україні триває війна проти російських загарбників. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Із 32 вильотів російських бомбардувальників не менше восьми були спрямовані на Маріуполь - речник МОУ

російські дальні бомбардувальники виконали 32 літако-вильоти, з яких не менше восьми для нанесення бомбових ударів по Маріуполю.

Про це сказав речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

“Не припиняються ракетні ворожі та авіаційні удари по військовим та цивільним об’єктам по всій території України. Зокрема, оперативно-тактична авіація повітряно-космічних сил рф виконала щонайменше 33 літако-вильоти для ураження об’єктів у Харківській та Донецькій областях. Російські дальні бомбардувальники Ту-22М3 виконали 32 літако-вильоти, з них не менше восьми для нанесення бомбових ударів по Маріуполю. Не виключаються також пуски крилатих ракет морського базування з акваторії Чорного моря російськими кораблями”, - повідомив Мотузяник.

Він зауважив, що росіяни продовжують наносити авіаційні удари по Маріуполю.

“Основні зусилля окупантів зосереджено на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Також проводиться перекидання частини російських військ на Попаснянський і Новопавлівський напрямки”, - сказав Мотузяник, інформуючи про ситуацію на Донецькому напрямку.

З 24 лютого в Україні триває війна проти російських загарбників. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Video:

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-