Посилення процесу розмінування «забруднених» територій України

Посилення процесу розмінування «забруднених» територій України

Укрінформ
25 квітня, 10:00 - брифінг на тему: «Розмінування «забруднених» територій. Нові правила у питанні ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та посилення процесу розмінування України представниками інших країн».

Організатор: Міністерство  внутрішніх справ України.

Спікер: Євгеній Єнін - перший заступник міністра внутрішніх справ. 

Формат заходу - онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 9:30 25 квітня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Великодні свята пройшли майже без провокацій та інцидентів – Єнін

В Україні Великодні ніч та день пройшли достатньо спокійно, минулося майже без провокаційта інцидентів.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

«Хотів би подякувати всім - як правоохоронцям та співробітникам спецслужб, так і всім нашим громадянам, які з розумінням поставилися до нинішньої надзвичайно складної ситуації. Усі проявляли максимальну толерантність, коректність одне до одного у цей величний день і ніч, і тому нам вдалося по території країни обійтися майже без провокацій і інцидентів, і Великодні ніч і день пройшли достатньо спокійно», - сказав представник МВС.

За його словами, у ніч із 23 на 24 квітня на території 24 областей, окрім Херсонської, відбулися культові відправи з нагоди Великодніх свят. Богослужіння проходили у 13 600 храмових спорудах, участь у них взяли 1 мільйон 400 тисяч громадян.

«За конфесіями - це Православна церква України, (богослужіння пройшли – ред.) у 4100 храмових спорудах за участю 380 тисяч громадян; Українська православна церква – це близько 6300 споруд, за участю 540 тисяч вірян, Українська греко-католицька церква – це 3200 культових споруд, за участю 480 тисяч громадян», - сказав перший заступник міністра внутрішніх справ.

Єнін зазначив, що порядок і безпеку забезпечували понад 19 тисяч працівників поліції і Нацгвардії, також залучалися близько 1700 вибухотехніків ДСНС.

«Невеличка кількість міжконфесійних конфліктів, - наголошую, значно менше, ніж у попередні роки, - нами було зафіксовано на території Вінницької області, - це 7 подій, Київській – 5, 2 – в Івано-Франківській, по 1 – у Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Хмельницькій, Черкаській і Чернівецькій та Чернігівській областях», - зазначив Єнін.

За його словами, серед найрезонансніших випадків – проведення флешмобів із плакатами «Руський мир вбиває», «Московський патріарх приніс в Україну смерть» тощо.

Окрім того, за інформацією МВС, невідомі особи білою фарбою на кількох транспортних засобах, припаркованих поряд із культовою спорудою, написали літеру Z. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за статтею «хуліганство».

«Так само у Білоцерківському районі Київської області громадянин зробив напис білого кольору «Смерть москалям та кацапам» на стінах храму Аріхстратига Михаїла. Відносно викритих правопорушників складено протокол про адмінправопорушення за статтею «дрібне хуліганство», - повідомив перший заступник міністра.

Як повідомлялося, 24 квітня християни східного обряду святкували Великдень.

Поліція отримала близько 1,5 млн повідомлень від громадян під час воєнного стану - Єнін

Від початку дії в Україні воєнного стану на лінію «102» надійшло близько 1,5 мільйона повідомлень від громадян.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

«У цілому, якщо ми говоримо про стан криміногенної ситуації у країні, то можу зазначити, що від початку дії воєнного стану лінія «102» отримала близько 1,5 мільйона повідомлень від громадян. Переважно це були звернення інформаційного або консультативного характеру, а також повідомлення про діяльність ДРГ», - зазначив перший заступник глави МВС.

При цьому, за його словами, кількість заяв і повідомлень про злочини та інші події зменшилася у 1,8 раза - з 1 мільйона 200 тисяч до 678 тисяч повідомлень. Із цієї кількості майже 32 тисячі повідомлень стосуються кримінальних правопорушень, що в 1,4 раза менше від аналогічного показника у 2021 році.

«Ми відзначаємо зниження рівня кількості вчинених тяжких тілесних ушкоджень. Ми бачимо і майже удвічі зменшення тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками – з 80 до 49. Ми бачимо і майже 4-разове зниження рівня крадіжок з 18 200 до 4400, і пограбувань – більш ніж у 5 разів: з 857 до 157», - сказав Єнін.

Він уточнив, що вдвічі зменшилася кількість розбійних нападів - зі 185 до 95.

«Водночас ми фіксуємо зростання кількості незаконних поводжень зі зброєю - із 700 до 1 тисячі, незаконних заволодінь транспортними засобами - з 455 до 1200. У цілому ми відзначаємо позитивний вплив як комендантської години, так і діяльності блокпостів на зниження рівня криміногенної ситуації у нашій державі», - заявив перший заступник міністра внутрішніх справ.

Як повідомлялося, 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

У МВС планують навчити добровольців нових навичок, які пов’язані з вибухотехнікою – Єнін

У Міністерстві внутрішніх справ України планують навчити осіб, які вирішили стати добровольцями на розборах завалів, певних нових навичок, пов’язаних із вибухотехнічною справою.

Про це під час брифінгу в Укрінформі поінформував перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, відповідаючи на питання кореспондента агентства.

«Наразі ми ведемо мову про підготовку наших добровольців до засвоєння ними певних додаткових кваліфікованих спеціальностей, пов’язаних у тому числі з вибухотехнікою», - уточнив він.

За словами Єніна, у МВС чудово розуміють, що за короткий проміжок часу не можна цих добровольців вивчити на професійних вибухотехніків.

«Тим не менш, допомагати на попередніх стадіях виявляти відповідні вибухові пристрої, виставляти навколо них відповідні оповіщувальні знаки, а також інформувати органи ДСНС про тип виявлених боєприпасів є цілком можливим. І буквально найближчими днями ми плануємо розпочати підготовку такого роду спеціалістів», - поінформував перший заступник міністра.

За його словами, ініціатива ДСНС щодо набору добровольців на розбори завалів підтвердила свою надзвичайно високу ефективність.

«Хочу сказати, що наразі до лав добровольців записалося більше 15 тисяч осіб, переважно чоловічої статі. Щодня ми використовуємо до 200 – 250 таких добровольців. Йдеться не лише про Київщину. На минулому тижні ми розпочали залучення наших добровольців і на Чернігівщині і плануємо розвивати цю практику», - поінформував Єнін.

Перший заступник міністра відзначив, що мова йде не лише про набір цих добровольців. За його словами, у МВС забезпечують їхню попередню підготовку, ознайомлення із базовими нормами безпеки тощо. «Ми також надаємо їм певний спецодяг, інструменти, забезпечуємо їх транспортування, харчування тощо», - уточнив він.

При цьому представник МВС наголосив, що йдеться про використання на цих роботах добровольців не лише з некваліфікованих напрямків діяльності ДСНС, тобто розбору завалів.

«Окрім того, серед добровольців - представники досить рідкісних професій, які є професійними скелелазами, які допомагають виконувати найбільш небезпечні ділянки роботи, а саме – нейтралізацію загроз руйнації та обвалів не до кінця зруйнованих будівель. І в нас їх буквально кілька, але, наголошую, їх внесок є неоціненним», - зазначив Єнін.

Окремо під час брифінгу він сказав, що для пришвидшення очищення населених пунктів та територій від смертельно небезпечних предметів у МВС опрацьовують питання залучення до цього процесу наших міжнародних партнерів.

Зокрема, мова йде про фахівців з розмінування Данської ради у справах біженців, ПРООН, неурядової британсько-американської благодійної організації The HALO Trust, та інших міжнародних, у тому числі неурядових, організацій.

Відповідаючи на питання, він поінформував, що буквально кілька днів тому в Україні міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зустрів перші бригади пожежних і рятувальних команд з Польщі, США та інших європейських країн.

Єнін нагадав, що буквально два дні тому під час візиту до США і переговорів, проведених Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, було досягнуто попередніх домовленостей щодо прибуття найближчим часом в Україну саме піротехнічних бригад із США. За його словами, мова йде про гуманітарне розмінування.

З 24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення в Україну російських військ. На боротьбу з ворогом піднявся весь народ України, який чинить йому потужний опір.

Основні зусилля з розмінування територій зосереджено у трьох областях України – Єнін

Наразі основні зусилля з розмінування територій і об’єктів від вибухонебезпечних предметів зосереджені на звільнених територіях Київської, Чернігівської і Сумської областей.

Про це на брифінгу в Укрінформі поінформував перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

«Курс на розмінування – це надзвичайно важлива і у той же час смертельно небезпечна робота, яку невтомно виконують як піротехніки підрозділів ДСНС, піротехнічної служби поліції, так і підрозділ вибухотехніків НГУ, буквально з першого дня широкомасштабного вторгнення. На цей час основні зусилля зосереджено на очищенні від предметів звільнених територій Київської, Чернігівської, Сумської, а також ліквідації наслідків обстрілів у Харківській, Запорізькій та Миколаївській областях», – сказав Єнін.

Він уточнив, що всього з початку повномасштабного вторгнення рф вибухотехніки ДСНС знешкодили більше 75 тис. боєприпасів, у тому числі близько 2 тис. авіабомб.

Також ці спеціалісти, за словами першого заступника міністра, обстежили та очистили територію площею у 13 тис. га, що співмірно з площею майже 20 тисяч футбольних полів.

У свою чергу, підрозділи вибухотехнічної служби поліції під час проведення заходів з розмінування Київської області знешкодили майже 5 тис. смертельно небезпечних предметів.

Єнін відзначив, що ворог буквально засіває мінами захоплені ним міста, і, за його даними, відбувається це все через відносну дешевизну і простоту та ефективність застосування цих предметів, а також через те, що саме ці вибухонебезпечні предмети можуть завдавати досить значних втрат живій силі.

«Некеровані мінні загородження, гранати на розтяжках залишають після себе окупанти навіть у квартирах та будинках, і у першу чергу вони несуть смерть саме цивільному населенню. Але хочу наголосити, що мирне населення для російських військ – це також ціль, і на превеликий жаль, ні про яку гуманність у цьому випадку не йдеться», – уточнив представник МВС.

Єнін показав макети касетного боєприпаса і протипіхотної міни та зазначив, що такі касетні боєприпаси українські піротехніки знаходять і знешкоджують чи не у всіх містах, де велися бойові дії. Він нагадав, що касетні боєприпаси – це величезна небезпека саме для цивільного населення, бо кожен, хто опиниться у зоні їхнього ураження, майже без сумніву, загине або зазнає значних травмувань.

«Касетні боєприпаси – це і авіабомби, і артилерійські снаряди або ракети, які замість одного великого вибухового снаряда містять десятки чи навіть сотні менших боєприпасів, які можуть здетонувати у будь-який момент», – заявив він.

Перший заступник глави МВС наголосив, що міжнародне гуманітарне право забороняє використовувати зброю, яка завдає надмірних ушкоджень або має невибіркову дію.

«Російська сторона, на превеликий жаль, не підписала відповідні конвенції, які забороняють використання цих боєприпасів. Існують дані, що 98 % жертв від застосування таких касетних боєприпасів становить саме мирне населення, і при чому майже третина з них це – діти», – поінформував він.

Говорячи про протипіхотні міни, Єнін уточнив, що такі пристрої спеціальні моніторингові місії виявляли на Донбасі ще у 2014 році, а тепер російські війська використовують ті ж самі заборонені міни під час широкомасштабного вторгнення в Україну. За інформацією Єніна, такі пристрої після приведення у бойовий стан можуть досить довго бути небезпечними саме для цивільного населення.

«За оцінками експертів, вартість виявлення та знешкодження відповідних вибухонебезпечних предметів становить від 300 до 1000 дол. У той же час вартість подібних боєприпасів не перевищує максимум кількох десятків доларів. А загальна кількість різноманітних мін, касетних елементів та спеціально встановлених вибухових пристроїв становить близько 10% від тих, які ми виявляємо і знешкоджуємо», – сказав заступник міністра.

Як повідомлялося, 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

За час повномасштабного вторгнення рф в Україну загинули 33 рятувальники та двоє співробітників ДМСУ – Єнін

За час повномасштабного вторгнення рф в Україну загарбники вбили 33 рятувальників, ще 88 співробітників ДСНС було травмовано. Про це під час брифінгу в Укрінформі поінформував перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

«Грубо порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, обстрілюючи рятувальні підрозділи під час виконання завдань за призначенням, окупантами було вбито 33 рятувальників, травмовано – 88. Усього ж, хочу наголосити, підрозділами ДСНС було врятовано 1213 осіб з числа цивільного населення», - сказав перший заступник міністра.

Окремо, говорячи про роботу Державної міграційної служби України (ДМСУ), він зазначив, що, на превеликий жаль, не обійшлося без жертв – за час повномасштабного вторгнення рф в Україну загинуло двоє працівників Державної міграційної служби України. За словами Єніна, було зруйновано або пошкоджено 16 приміщень територіальних органів і підрозділів ДМСУ.

При цьому, наголосив високопосадовець, завдяки злагодженим діям міграційників жоден документ і жодна база даних та реєстр ДМСУ не потрапили до рук ворога.

«Повноцінно діяльність здійснюють територіальні органи ДМС у 17 областях та у місті Києві», - уточнив представник МВС.

З 24 лютого триває повномасштабне вторгнення в Україну російських військ. На боротьбу з ворогом піднявся весь народ України, який чинить йому потужний спротив.

На базі Нацполіції уже сформували близько 120 антидиверсійних груп – Єнін

Наразі на базі Національної поліції України (НПУ) уже сформовано майже 120 антидиверсійних груп.

Про це у ефірі українських телеканалів поінформував перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі можемо констатувати посилену увагу правоохоронців, спрямовану на боротьбу з диверсійно-розвідувальними групами. Хочу налаштувати до максимально ефективної співпраці з правоохоронцями, оскільки на базі Нацполіції України сформовано близько 120 антидиверсійних груп», - поінформував перший заступник міністра внутрішніх справ.

Він нагадав, що і наші розвідки, і прикордонники свідчать про спроби російської сторони продовжувати закидання представників ДРГ на територію України.

«Як ми побачили, великодні свята у цьому плані пройшли, на щастя, достатньо спокійно, водночас закликаю всіх до пильності», - повідомив він.

Заступник очільника МВС, серед іншого, зазначив, що правоохоронці посилюють роботу на блокпостах із використанням системи штучного інтелекту.

Відповідаючи на питання, він заявив, що наразі правоохоронці наділені додатковими можливостями щодо перевірки особистостей, їхніх документів, а також вмісту багажників, бардаків, особистих речей громадян.

«І саме тому ми просимо людей з розумінням поставитися до цих обмежень. Усе це безпосередньо впливає на стан нашої з вами безпеки», - уточнив Єнін.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок масштабного вторгнення в Україну.

російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Для документування злочинів рф в Україні використовують новітні технології та передові практики - Єнін

Для документування злочинів, скоєних росією проти України, та ідентифікації винних правоохоронці використовують новітні технології та сучасні передові практики.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

«Для того, щоб ідентифікувати винних та притягнути їх до відповідальності, та з метою належного документування злочинів, - йдеться як про воєнні злочини і злочини проти людяності, а також злочини проти основ національної державності, скоєні російською армією і їхніми пособниками в Україні, - підрозділами Нацполіції використовуються новітні технології та сучасні передові практики відомих світових компаній», - сказав він.

Окрім того, додав Єнін, у МВС розробляють інформаційні системи і сервіси. «Наприклад, за допомогою унікального програмного забезпечення ми ідентифікуємо російських військових, які були вбиті або потрапили у полон, перевіряємо людей на КПП, здійснюємо пошук зниклих безвісти. Хоча російська влада і заперечує присутність своїх військових призовників на території України та відправляє їх без документів..., ми ідентифікуємо і таких», - зазначив представник МВС.

Він пояснив, що програма порівнює зображення людини із знімками у базах даних, які містять понад 10 мільярдів фото.

Зі свого боку Департамент інформаційно-аналітичної підтримки Нацполіції модернізував інформаційну підсистему впізнання, що дозволило здійснити фіксацію та узагальнення інформації про факти зникнення, виявлення невпізнаних трупів на території ведення бойових дій, тощо.

«З метою виявлення осіб, які можуть бути, можливо, причетні до роботи ДРГ окупанта, на фільтраційних пунктах за допомогою планшетів організовано доступ до наявних обліків інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Нацполіції». І зокрема, (така робота проводиться – ред.) за допомогою інформаційної підсистеми «Блокпост», до бази якої занесено відомості про 2 мільйони 200 тисяч осіб, зокрема, це учасники НЗФ, ДРГ, колаборанти, дезертири, інші особи», - сказав перший заступник глави МВС.

Він зазначив, що правоохоронці вже здійснили перевірку майже 72 тисяч підозрілих осіб, лише за останні 2 тижні на блокпостах затримано близько 200 підозрілих громадян.

«Ми забезпечили функціонування більше 700 блокпостів, на яких постійно несуть службу більше 2 тисяч поліцейських. Розгорнуто діяльність 123 контрдиверсійних груп, до яких залучено більше тисячі поліцейських. Ми вже викрили 86 ДРГ і затримали фактично 800 осіб, які надалі були передані органами СБУ», - поінформував Єнін.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-