«БУЧА – НОВА СРЕБРЕНИЦЯ. ЧИ ГОТОВИЙ ЗАХІД ДО ПОКАРАННЯ РОСІЇ?»

«БУЧА – НОВА СРЕБРЕНИЦЯ. ЧИ ГОТОВИЙ ЗАХІД ДО ПОКАРАННЯ РОСІЇ?»

Укрінформ
07 квітня, 12.00 - міжнародний «круглий стіл» на тему: «Буча – нова Сребрениця. Чи готовий захід до покарання росії?» (ZOOM).

Організатор: Благодійний Фонд «Акцент» за сприяння ГІ «Бурштиновий шлях». 

В обговоренні візьмуть участь: Кирило Сазонов - політолог, який провів тривалий період у російській окупації у місті Буча; Олександр Павліченко - виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини; Ігор Семиволос - директор Центру близькосхідних досліджень; Микола Давидюк - політолог та активіст; Едуардс Лининьш - оглядач Латвійського Радіо; Ростислав Гольцман - ізраїльський журналіст та медіа-експерт; Март Соонік - науковець Талліннського університету; Стасіс Каушиніс - правозахисник Фонду сприяння захисту громадян (Литва). 

Модератори: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент».

Запрошені експерти, правники, журналісти з України та Європи. 

Коротко. «Круглий стіл» відбувається за результатами визволення Збройними Силами України територій Київщини, Чернігівщини, Сумщини та Житомирщини від російської окупації. Звірства російських загарбників у Бучі стали відомими усьому світу, вони шокували громадськість Заходу. Правова спільнота проводить паралелі з іншими фактами геноциду, які світ зазнав протягом останніх десятиліть, зокрема, із Сребреницею у колишній Югославії. Найстрашніше, що масові вбивства, зґвалтування та пограбування з боку російських військ є системною на усіх загарбаних ними територіях України. І це потребує не тільки засудження, але й найсуворішого покарання. Що треба зробити Україні та світу, щоб розплата для агресора та конкретних злочинців стала реальністю? 

З огляду на російську військову агресію проти України, захід відбуватиметься з використанням відеозв’язку між його учасниками та транслюватиметься у прямому ефірі на сайті та Youtube-каналі «Укрінформу» https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Запрошуємо представників вітчизняних та зарубіжних ЗМІ. 

Формат заходу - онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM.

Акредитація: anna@ukrinform.com 

Акредитація триватиме до 11:00 7 квітня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom.

Додаткова інформація за телефоном: (050) 385 16 03. Контактна особа: Дмитро Левусь.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.   

Підсумкові матеріали:

Військові рф убивали українців на етнічній основі - експерт

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко заяви про наявність багатьох прикладів, які засвідчують, що російські війська вбивали людей в Україні на етнічній основі.

Про це він сказав на міжнародному круглому столі «Буча – нова Сребрениця. Чи готовий захід до покарання росії?» у Зумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є дуже багато випадків, які підтверджують, що вбивства чинилися росіянами на етнічній основі. Тобто, є село, де залишилися люди, які розмовляли російською мовою. Там були і ті, і ті. І повбивали тих, хто говорив українською. Тобто це чіткий приклад того, що відбувалися вбивства з застосуванням етнічного факту", - сказав Павліченко.

За його словами, кожен злочин має документуватися як юридичний факт, і має відбуватися національне розслідування там, де це можливо. Павліченко зауважив, що у Міжнародному кримінальному суді, найімовірніше, розглядатимуть ключові кейси, які будуть ретельно вивчені, тож решта злочинів має розслідуватись на національному рівні.

Політолог і активіст Микола Давидюк додав, що армія рф багато людей вбивала просто на вулицях за те, що вони тут живуть або належать до тієї чи іншої національності.

"Зараз ведуться дискусії серед юристів, учених, чи це можна назвати геноцидом ... чи це просто воєнні злочини в таких великих масштабах. Мені здається, що цим комісіям або дискутантам варто було б приїхати до Бучі... Насправді ж, дуже часто це були не військові завдання, а це була ненависть за фактом національним", - сказав він.

Правозахисник Фонду сприяння захисту громадян (Литва) Стасіс Каушиніс наголосив, що дії російської армії на території України розглядатимуться в міжнародних судових інстанціях, і дуже важливо зараз збирати інформацію про такі випадки, задокументовувати їх, бо згодом спогади стираються чи трансформуються.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область на початку квітня були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних.

Українська делегація в ОБСЄ ініціювала спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ у зв’язку з масовими вбивствами та тортурами проти цивільних, вчинених російськими військами на Київщині, зокрема у Бучі.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-