Закарпаття – наш надійний тил у війні з росією

Закарпаття – наш надійний тил у війні з росією

Укрінформ
31 березня, 13:00 - спільний брифінг пресцентру «Укрінформу» та пресцентру Закарпатської ОВА на тему: «Закарпаття – наш надійний тил у війні з росією» (м. Ужгород, пл. Народна, 4). 

Організатори: Укрінформ, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОВА.

Учасники: Віктор Микита – голова Закарпатської обласної військової адміністрації; Богдан Андріїв – міський голова Ужгорода; Сергій Сай-Боднар – керівник пресцентру «Укрінформу»; Ірина Мишко – підприємець, власник готелів у селі Поляна Свалявського району.

Модератор: Тетяна Когутич - власкор «Укрінформу» у Закарпатській області.

Питання до обговорення:

- робота з біженцями та переміщеними особами;

- забезпечення умов перетину кордону;  

- логістика гумдопомоги сусідніх країн, робота гуманітарного хабу;

- загальна безпекова ситуація в області;

- релокація підприємств та економічна ситуація в регіоні.

Довідково. За офіційними даними з початку війни на Закарпаття прибуло понад 300 тисяч переселенців. 13-15 тисяч людей щоденно перетинали державний кордон. Місцеві органи влади разом із бізнесом та громадськістю створили усе для того, щоб потерпілі не почували себе дискомфортно…

Пресзахід відбудеться у приміщенні Закарпатської ОВА за адресою: м. Ужгород, пл. Народна, 4.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 1 квітня. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Та на офіційній ФБ-сторінці Закарпатської ОВА: https://www.facebook.com/odazakarpattya

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик під час прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

На Закарпатті очікують, що перенесені з інших регіонів виробництва запрацюють в області наступного місяця

На Закарпатті очікують, що перенесені виробництва з інших регіонів України запрацюють в області впродовж наступного місяця.

Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита на спільній пресконференції Укрінформу та Закарпатської ОВА в Ужгороді "Закарпаття - надійний тил країни у війні з Росією".

"У перший день війни ми думали про те, як дати людям, які, тікаючи від війни, приїхали на Закарпаття, їжу та дах над головою. Жоден із тих сотень тисяч, хто опинився на Закарпатті, не залишився без даху над головою. Але зараз йде 36 день війни, ми розуміємо, що заощадження, з якими люди покинули домівки, потроху закінчуються. Треба шукати роботу. Багато підприємств виявили бажання перенести бізнес», - зазначив голова ОВА.

За словами Микити, на Закарпатті працюють у труборежимі, аби запустити евакуйовані виробництва, які виявили бажання працювати в області.

Як повідомив голова ОВА, "це питання місяця, поки вони почнуть працювати і давати робочі місця."

"Сьогодні Укрзалізниця надає можливість безкоштовно перевезти обладнання та виробництво, ми зі свого боку готуємо список локацій в області, де є підведені комунікації для них, аби вони могли обрати собі таке, яке їм підходить. Уже є каталог виробничих місць, майданчиків, підприємств, які не функціонували останніми роками", - сказав він.

Микита відзначив, що Закарпаття - це рівнинна та гірська територія, і зауважив, що різні території підходять для різних виробництв.

"Наразі надається перевага високоліквідним та високотехнологічним підприємствам, а також - легкій промисловості, фармацевтиці та машинобудуванню".

Також Микита зауважив, що в області є певні обмеження для ведення бізнесу, який може завдати певну екологічну шкоду.

Як повідомлялося, Закарпаття отримало понад 300 заявок від бізнесу, який захотів евакуювати виробництво в крайню західну область. Наразі 120 підприємств готові переїхати в Закарпатську область із регіонів, де йдуть воєнні дії.

У школах Ужгорода за потреби запровадять позмінне навчання - міський голова 

В Ужгороді за потреби запроваджуватимуть у школах позмінне навчання, аби забезпечити доступ до освіти усім дітям вимушених переселенців.

Про це сказав міський голова Ужгорода Богдан Андріїв на спільній пресконференції Укрінформу та Закарпатської ОВА.

"В Ужгороді за необхідності запроваджуватимуть позмінне навчання в школах, аби доступ до освіти мали усі діти вимушених переселенців, які перебувають та перебуватимуть надалі в обласному центрі", - сказав він.

За словами Андріїва, також розширюватимуть групи в дошкільних закладах освіти та збільшуватимуть кількість дітей у класах загальноосвітніх шкіл міста.

Наразі не йдеться про відновлення в області очного навчання в загальноосвітніх закладах. Діти вимушених переселенців разом із місцевими навчаються дистанційно.

Своєю чергою голова ОВА Віктор Микита зазначив, що Закарпаття має пропозиції від іноземних партнерів про побудову цілого мікрорайону в Ужгороді із соціальною інфраструктурою, зокрема із садочком для дітей переселенців.

"Вони (партнери - ред.) готові фінансувати будівництво," - сказав посадовець.

Микита зауважив, що мав розмову із міським головою Ужгорода про те, що в мікрорайонах, де добудовуються багатоквартирні будинки, потрібні й дитсадки.

За його словами, садочки та школи планують відкривати для дітей українських біженців, зокрема, у Словаччині.

Як повідомлялося, на Закарпатті зараз перебуває 380 тисяч вимушених переселенців з інших регіонів України, з них 110 тисяч зареєструвалися офіційно.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-