Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану

Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану

Укрінформ
30 березня о 13:00 відбудеться онлайн-брифінг міністра фінансів України Сергія Марченка на тему: «Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану» (Zoom).

Організатор: Укрінформ.

Спікер: Сергій Марченко - міністр фінансів України.

Довідково. В умовах воєнного стану Уряд продовжує забезпечувати безперебійне фінансування медичних закладів та важливих інфраструктурних установ. Усі органи виконавчої влади, підпорядковані Мінфіну (Державна казначейська служба, Державна податкова служба, Державна митна служба), працюють у тісній кооперації та продовжують виконувати свої функції в режимі воєнного стану. Варто зазначити, що допомогу в розмірі 6500 гривень за програмою єПідтримка отримали вже більш як 500 тис. українців.

Формат заходу - онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 12:00 30 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У березні очікуємо недовиконання планових показників по ПДВ на 7 млрд грн - Марченко

У березні недовиконання надходжень до бюджету від ПДВ може сягнути 7 млрд грн.

Про це під час брифінгу «Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану» заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

Об’єктивна можливість "сплати податків у воєнний час позначається на сплаті, зокрема, ПДВ. Вже в цьому місяці ми бачимо, що недовиконання планових показників може бути на 7 млрд гривень", зазначив міністр.

За словами Марченка, це сталося тому, що економіка працює в режимі воєнного стану, і багато підприємств припинили свою роботу.

Він назвав "об'єктивною реальністю" те, що багато митниць на території, де ведуться бойові дії, не працюють. Тому в березні, за оцінкою міністра, надходження до бюджету від митниці сягнуть 6,7 млрд грн замість 32 млрд грн за місяць, як це було в довоєнний час.

Окремо він подякував бізнесу, який продовжує працювати в умовах воєнного стану, продовжує сплачувати податки та інші платежі до державного бюджету.

«Тим саме ви допомагаєте державі здійснювати її функції і підтримувати армію», — підкреслив Марченко.

Водночас, наголосив він, Мінфін має можливість оперативно вирішувати питання бюджетування.

"Маємо відповіді на ці питання, і будемо це перекривати (недонадходження податків - ред.)", - сказав Марченко.

Так, у березні були здійснені необхідні кроки, які дозволили ритмічно проводити всі необхідні платежі.

«Зокрема, ми забезпечили авансовану сплату дивідендів державними банками та державними підприємствами. Варто відзначити ПриваБанк, який авансом сплатив дивідендів на суму 28 млрд гривень», - сказав міністр.

Крім того, наголосив Марченко, завдяки запуску такого інструменту, які військові облігації, бюджет отримав цього місяця близько 30 млрд грн.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Мінфін має намір розширювати коло інвесторів в українські облігації

Ретельно обслуговувати свої борги та постійно створювати умови для залучення більш широкого кола інвесторів в українські ОВДП — ключове завдання Міністерства фінансів України.

Про це під час брифінгу «Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану» заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Для забезпечення постійного попиту на українські ОВДП потрібно робити дві послідовні речі: бути ретельними в обслуговуванні своїх боргів та постійно створювати умови для залучення більш широкого кола інвесторів. Це для нас ключове завдання», — наголосив Марченко.

За його словами, наразі ведеться активна робота з Комісією США з цінних паперів і бірж, «щоб вони в найбільш короткий термін дали можливість некваліфікованим інвесторам — фізичним особам-громадянам США — купувати наші облігації».

Також, зазначив міністр, відповідна комунікація відбулася і з єврокомісаром з фінансових ринків Європейської комісії.

«Я порушував питання щодо того, щоб відповідні регулятивні органи Єврокомісії найближчим часом спростили фізичним особам країн - членів ЄС процедуру купівлі наших облігацій. Зараз ми над цим активно працюємо», - підкреслив Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, у зв’язку з російською агресією уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн. Покупцем військових облігацій буде Національний банк.

Перший аукціон із розміщення військових облігацій був проведений 1 березня. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, завдяки запуску такого інструменту, як військові облігації, бюджет отримав у березні близько 30 млрд грн.  

Мінфін готовий розширювати кредитування за програмою «5-7-9%»

У Міністерстві фінансів готові розширювати пільгове кредитування підприємців на умовах оновленої Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” з огляду на потреби вітчизняного бізнесу.

Про це під час брифінгу «Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану» заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Безпрецедентні пом'якшення програми «5-7-9%» дозволяє сьогодні сільгоспвиробникам вчасно здійснювати посівну, адже вони є основними реціпієнтами цієї програми. В принципі ж ми й надалі готові кредитувати вітчизняний бізнес на пільгових умовах, як з точки зору покриття кредитних ризиків, так і покриття відсоткових ставок», - сказав Сергій Марченко.

Як повідомлялося, зміни до програми “Доступні кредити 5-7-9%” передбачають зменшення кредитної ставки до 0%, збільшення суми річного доходу підприємця, який може претендувати на цю програму, до 50 млн євро та збільшення розміру портфельних гарантій держави до 80% суми кредиту.

Мінфін закликав представників бізнесу та банківські установи активно долучатися до реалізації нововведень.

Програму “Доступні кредити 5-7-9%” реалізує Фонд розвитку підприємництва. Єдиним учасником ФРП є уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує діяльність Фонду.

Державне фінансування непріоритетних напрямків скорочено на 107 млрд гривень - Марченко

Міністерство фінансів здійснило секвестр державного бюджету майже на 107 млрд гривень.

Про це під час брифінгу «Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану» заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

«В умовах воєнного стану в уряду є всі повноваження для здійснення перерозподілу та секвестрування видатків і їх пріоритетизації. На сьогодні ми здійснили секвестр близько 107 млрд гривень. Тобто ми зменшили фінансування непріоритетних напрямків на 107 млрд гривень”, — сказав Марченко.

Визначені кошти спрямовані до резервного фонду бюджету і далі підуть на підтримку армії і та фінансування інших нагальних потреб.

За словами міністра, наразі «проводяться тільки ті видатки, які забезпечують життєдіяльність держави. Пріоритети зовсім змінилися. Ми можемо і маємо фінансувати соціально чутливі видатки, захищені видатки і підтримку армії. Все інше буде фінансуватися після воєнного стану».

Також міністр анонсував підготовку чергового рішення щодо скорочення видатків бюджету.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні понад 1 тис. компаній ухвалила рішення переміститися з тимчасово окупованих територій або територій, де йдуть бойові дії. За даними Міністерства економіки, наразі із зони бойових дій уже переміщено 108 підприємств. 48 компаній відновили свою роботу на новому місці, ще 50 знаходяться на етапі транспортування.

План заходів з переміщення виробничих потужностей на безпечну територію заверджений розпорядження Кабміну №246-р від 25 березня 2022 року. 

Україна веде перемовини про понад 6 млрд євро міжнародної допомоги - Марченко

Міністерство фінансів веде перемовини з іноземними партнерами про міжнародну допомогу на суму понад 6 млрд євро. На рахунки Казначейства для фінансування бюджету вже надійшло 3,3 млрд євро.

Про це під час брифінгу «Забезпечення стабільності державної фінансової та бюджетної політики в умовах воєнного стану» заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

«80% свого часу наша команда проводить в комунікаціях з нашими міжнародними партнерами для того, щоб забезпечити безперебійне фінансування видатків бюджету. На сьогодні в перемовинах з партнерами йдеться про суми більше 6 млрд євро. У бюджет України вже отримано понад 3,3 млрд євро на рахунки Казначейства», - сказав Марченко.

Він нагадав також, що з початку війни було відкрито 6 спеціальних благодійних рахунків в Національному банку України.

«Окремо хотів би відзначитити рахунок на підтримку армії, на якому за весь час було закумульовано 13 млрд грн, і рахунок для гуманітарних потреб, на якому було зібрано 328 млн грн. Хочу подякувати всім небайдужим громадянам, як українцям, так і іноземцям, що долучилися до їх наповнення», - підкреслив міністр фінансів.

Як повідомлялося, у зв’язку із запровадженням воєнного стану, збройною агресією РФ та небезпекою для державної незалежності України, її територіальної цілісності Національний банк ухвалив рішення відкрити спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних сил України.

Також Національний банк перерахував частину прибутку до розподілу в сумі 19 млрд грн до державного бюджету України для фінансового забезпечення функціонування держави в умовах воєнного стану.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-