Злочини проти довкілля під час війни

Злочини проти довкілля під час війни

Укрінформ
29 березня, 11:00 - онлайн-дискусія на тему: «Злочини проти довкілля під час війни»

Організатори: Центр екологічних ініціатив ГО «Екодія»; Комісія з журналістської етики.

Спікери та спікерки: Роман Шахматенко - заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Євгенія Засядько - керівниця відділу клімату ГО «Екодія»; Олексій Василюк - голова ГО «Українська природоохоронна група»; Ірина Черниш - голова ГО «СейфДніпро».  

Модератор: Олексій Погорелов - президент Української Асоціації Медіа Бізнесу, член Комісії з журналістської етики.

Питання до обговорення:

— Чому військові злочини проти довкілля теж важливо фіксувати у часи війни?

— Перші підсумки військових злочинів проти довкілля на території України за перший місяць війни;

— Аналіз ситуації на територіях природно-заповідного фонду та що чекає природу після завершення війни;

— Пояснення процесу збору злочинів проти довкілля та інструменти SaveEcoBot для збору злочинів і перегляду даних по пожежах та радіаційному забрудненню в реальному часі.

Довідково. Подія стала можливою завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проєкту «Розвиток кліматичної журналістики в Україні через підтримку спроможності українських ЗМІ висвітлювати зміни клімату», який виконує Комісія з журналістської етики у партнерстві з Центром екологічних ініціатив “Екодія”. Погляди, висловлені на цій події, належать автору(-ам) і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.   

Дискусія розрахована на представників українських та іноземних ЗМІ, робоча мова українська, планується синхронний переклад англійською мовою.  

Обов’язкова реєстрація: https://forms.office.com/r/5hw33mWbc3  

Формат заходу - онлайн (Zoom)

Журналісти зможуть поставити питання онлайн через ZOOM.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 10:00 29 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання, після чого буде надано доступ до посилання на захід в Zoom.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Міндовкілля звернеться до міжнародних судів через злочини рф проти довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів збирає інформацію про злочини, скоєні російською федерацією проти довкілля в Україні, для того, щоб потім позиватися у міжнародних судах.

Про це заявив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Роман Шахматенко під час пресконференції в Укрінформі.

"Нам вдалось налагодити збирання інформації щодо шкоди довкіллю, лісових пожеж, аварій, вибухів, завданих агресором. Ситуація доволі безпрецедентна, як у на,с так і в Європі. У світі були аналогічні ситуації, але така увага в міжнародних конфліктах та війнах саме шкоді довкіллю на міжнародному рівні не приділялась... Ми дуже хочемо звернутися до міжнародних судів - ІСJ (International Court of Justice) та також до ІСС (International Criminal Court)", - сказав він.

Шахматенко розповів, що наразі міністерство формує кейси для звернення в ці суди і збирає відповідну інформацію про шкоду, завдану довкіллю України російською федерацією. За його словами, росія повинна буде заплатити за всю завдану шкоду.

Голова ГО «СейфДніпро» Ірина Черниш зазначила, що інформацію про шкоду, завдану загарбниками екології, можна надсилати через чат-бот SaveEcoBot. Вона додала, що також у чат-боті можна відслідковувати радіаційний фон в Україні та інформацію про лісові пожежі.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого розпочався новий етап російсько-української війни. Російські війська в Україні обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-