Всеукраїнський урок з медіаграмотності

Всеукраїнський урок з медіаграмотності

Укрінформ
17 лютого, 10:00 - пресконференція присвячена Всеукраїнському уроку з медіаграмотності 2022, ініційованого Міністерством освіти та науки України спільно з національним проєктом з медіаграмотності “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики України на тему: ”Всеукраїнський урок з медіаграмотності”

Організатори: Міністерство освіти та науки України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Національний проєкт з медіаграмотності "Фільтр" Міністерства культури та інформаційної політики України.

Учасники: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Євген Баженков - директор Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти»; Марина Дорош - старша менеджерка проєкту "Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність" IREX; Альона Романюк - медіатренерка, ведуча та редакторка YouTube проєкту "По той бік інфи"; Валерія Ковтун - керівниця національного проєкту з медіаграмотності "Фільтр", модератор.  

Коротко. 18 лютого усі школи України проведуть всеукраїнський урок з медіаграмотності. Ця ініціатива – частина невідкладних заходів з консолідації українського суспільства, що були затверджені Указом Президента від 14 лютого. Всеукраїнський урок з медіаграмотності проводиться на державному рівні вперше.

Під час пресконференції спікери:

- анонсують Всеукраїнський урок з медіаграмотності;

- обговорять сучасний стан медіаграмотності серед школярів;

- поділяться основними підходами в роботі з дітьми;

- розкажуть, як навчити дитину відповідальній поведінці в соціальних мережах та розпізнавати фейки й маніпуляції в медіа.

Акредитація представників ЗМІ: kovaliv.v@mkip.gov.ua - Вікторія Ковалів, комунікаційна менеджерка проєкту "Фільтр".

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У школах проведуть всеукраїнський урок із медіаграмотності

У всіх школах України 17 та 18 лютого проведуть всеукраїнський урок із медіаграмотності.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Всеукраїнський урок з медіаграмотності" розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Історична подія і для МОНу, і для країни в цілому, тому такий урок проводиться вперше по всій країні. Безперечно самі школи будуть обирати коли проводити цей урок. Завдяки указу Президента і постанові уряду, які вийшли щодо Дня єдності, такий урок є більш ніж символічним, в час, коли інформаційні атаки фактично тривають щодня з боку Російської Федерації, ми знаходимося в епіцентрі дезінформації, яку нам наш сусід подарував", - сказав Ткаченко.

Міністр зауважив, що медіаграмотність - один із найважливіших елементів з навичок, якими можуть користуватися всі люди змалечку, для того щоб запобігти поширенню маніпуляцій, фейків, і щоб розвивати навички елементарної інформаційної гігієни.

"Я дуже радий, що МОН долучається до цього процесу, ми сподіваємося у співпраці з вами розширити і зробити постійними такі уроки, і розширити ту кількість шкіл, які задіяні вже в курсах медіаграмотності, які наразі є в 10% шкіл по території України", - зазначив Ткаченко.

Водночас, як зауважила керівниця національного проєкту з медіаграмотності "Фільтр" Валерія Ковтун, ця ініціатива – частина невідкладних заходів з консолідації українського суспільства, що були затверджені указом Президента від 14 лютого. Всеукраїнський урок із медіаграмотності проводиться на державному рівні вперше.

"Урок рекомендовано до проведення сьогодні та завтра", - додала вона.

Директор Державної наукової установи “Інститут модернізації змісту освіти” Євген Баженков зазначив, що в дитині необхідно виховувати критичне мислення, щоб вона змогла і сама навчитися, а іноді й підказати батькам, як користуватися інформацією.

"Для того, щоб провести цей урок, введеться вже багато років велика робота, підготовлена і значна кількість навчальних матеріалів для учнів, і навчальних посібників для вчителів, які пройшли відповідну експертизу. Ними всіма можна скористатися, вони всі є у відкритих джерелах...", - сказав Баженков.

За його словами, медіаграмотність є не тільки визначенням і орієнтацією в медіапросторі, а набагато ширшим питанням. Баженков додав, що сьогодні доступ до інформації має будь-яка дитина, але навіть не завжди доросла людина може відрізнити, де є фейкова інформація.

Крім того, він зауважив, що наразі ведеться робота над тим, щоб в наступному навчальному році провести вже тиждень медіаграмотності.

Вчителі можуть скористатися навчальними матеріалами для уроків на онлайн-платформі національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр».

Всеукраїнський урок із медіаграмотності-2022 ініційований Міністерством освіти та науки спільно з національним проєктом з медіаграмотності “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-