Кому вигідна реорганізація Університету банківської справи?

Кому вигідна реорганізація Університету банківської справи?

Укрінформ
17 лютого, 12:30 - пресконференція  на тему: «Кому вигідна реорганізація Університету банківської справи?»

Організатор: Університет банківської справи.

Учасники: Анжела Кузнєцова - ректорка Університету банківської справи, модераторка; Ірина Боярко - проректорка з наукової роботи; Анна Конах - помічниця директора навчально-наукового інституту банківських технологій та бізнесу; Олена Сидорова - проректорка з навчально-методичної роботи (онлайн); Владислав Маслов - проректор з соціально-економічного розвитку (онлайн); Наталія Козьмук - директорка навчально-наукового інституту економічних та соціальних відносин (онлайн); Ірина Демко - голова профспілкової організації (онлайн); Наталія Дунас - заступниця голови профспілки, завідувачка підготовчого відділення міжнародного відділу (онлайн); Ірина Михалюк - голова Студради (онлайн); Дарія Кузьменко - заступник голови Студради (онлайн); Катерина Розгонюк - провідний фахівець Центру по роботі з молоддю (онлайн).

Коротко. Міністерство освіти і науки України (далі – МОН) ініціювало реорганізацію Університету банківської справи (далі – УБС), внаслідок чого 29.12.2021 Кабінетом Міністрів України (далі – КМУ) прийнято розпорядження №1806-р «Про реорганізацію Університету банківської справи» шляхом приєднання УБС до Львівського національного університету імені Івана Франка.

За версією МОН, УБС реорганізовано в контексті оптимізації закладів вищої освіти.

Проте УБС сьогодні - єдиний в Україні профільний заклад вищої освіти IV рівня акредитації, що працює з 1940 року та з 1991 року готує фахівців для Національного банку та фінансового ринку України, виконує усі ліцензійні та акредитаційні вимоги та стабільно входить до найвищих рейтингів вишів економічного профілю. Тож об’єктивних причин для реорганізації немає. Під час заходу спікери озвучать власні припущення щодо питання чому УБС став предметом зазіхань багатьох зацікавлених осіб.

Довідково. За результатами 2021 року серед 242 вишів УБС посів:

22 місце – за найбільшим балом зовнішнього незалежного оцінювання на бюджет;

35 місце – за кількістю переможців всеукраїнських студентських олімпіад та конкурсів наукових студентських робіт;

48 місце – за прозорістю університетів України;

58 місце – у Консолідованому рейтингу закладів вищої освіти України;

95 місце – у «ТОР-200» закладів вищої освіти в Україні.

За результатами моніторингу МОН УБС входить до 20 університетів серед 138 закладів вищої освіти з найвищим (95%!) показником працевлаштування випускників в Україні. УБС є єдиним закладом вищої освіти Львівщини, який увійшов до 9 університетів України з найкращими за останні 5 років результатами і показниками ефективності наукової діяльності за напрямом «Суспільні науки».

УБС є членом 9 міжнародних організацій, співпрацює із 64 зарубіжними партнерами – закладами вищої освіти, банківськими установами та консалтинговими фірмами, має високі іміджеві позиції за кордоном та в Україні. Студенти УБС мають можливість навчатися за програмами подвійних дипломів з вишами Польщі, Німеччини, країн Балтії.

В УБС навчається понад 70 іноземців з 15 країн світу.

Наукова школа розвитку банківництва, підвищення рівня фінансової грамотності та фінансової безпеки – найсильніша в Україні.

УБС співпрацює зі знаними в Україні інституціями, міністерствами і відомствами (НБУ, Мінветеранів, Мінсоцполітики, Мінекономіки, МОН), органами влади та управління (КМДА, ЛОДА) та міжнародними організаціями (IFC, USAID) над реалізацією понад 30 проєктів і програм, стратегічно важливих для України.

Заклад має в розпорядженні великі земельні ділянки (понад 8 га), багато нерухомості (62500 кв м) та потужну матеріально-технічну базу (4 навчальні корпуси, стадіони, гаражі, автотранспорт тощо) з сучасними аудиторіями та п'ятьма комфортабельними гуртожитками, розміщеними в містах Харкові, Львові, Черкасах.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В УБС вважають намір МОН реорганізувати університет зазіханням на його майно

В Університеті банківської справи вважають намір Міністерства освіти й науки реорганізувати цей виш зазіханням зацікавлених осіб на його майно. Про це заявили керівники УБС на пресконференції в Укрінформі.

Як розповіли учасники пресконференції, Міністерство освіти і науки України ініціювало реорганізацію Університету банківської справи, внаслідок чого 29 грудня 2021 року Кабінетом Міністрів ухвалено розпорядження №1806-р «Про реорганізацію Університету банківської справи» шляхом приєднання УБС до Львівського національного університету імені Івана Франка.

На думку ректорки УБС Анжели Кузнєцової, об’єктивних причин у МОН для реорганізації університету немає, а рішення про це було ухвалено у непрозорий спосіб і без його обгрунтування.

“Фактично з особистої примхи міністра науки й освіти знищується єдиний в Україні профільний заклад вищої освіти з підготовки високоякісних фахівців у фінансовій сфері. Розпорядження Кабміну було ухвалено з грубим порушенням Конституції України, у непрозорий спосіб, без оприлюднення інформації на всіх етапах підготовки такого розпорядження, без обговорення з колективом університету та без наведення обгрунтування такого рішення”, - наголосила Кузнєцова.

На думку проректора з соціально-економічного розвитку УБС Владислава Маслова, насправді за рішенням про реорганізацію вишу криється намір зацікавлених осіб відчужити його майно. Адже заклад має в розпорядженні великі земельні ділянки (понад 8 га), багато нерухомості (62,5 тис. кв м) та потужну матеріально-технічну базу (чотири навчальні корпуси, стадіони, гаражі, автотранспорт тощо) з сучасними аудиторіями та п'ятьма комфортабельними гуртожитками в містах Харкові, Львові, Черкасах.

“Наша матеріальна база є предметом заздрості й зазіхань не тільки керівників вишів, а й багатьох інших зацікавлених осіб. Сьогодні на територіях університету в Харкові вже йде масштабна забудова. За найскромнішими підрахунками, дохідність від забудови на цій земельній ділянці може становити понад 840 млн грн. Це так звані інвестпроєкти, а насправді - забудова, призначена не для освітніх і наукових цілей, а для збагачення зацікавлених осіб”, - зазначив Маслов.

На думку колективу УБС, об’єктивних причин для його реорганізації немає. УБС сьогодні - єдиний в Україні профільний заклад вищої освіти IV рівня акредитації, що працює з 1940 року та з 1991 року готує фахівців для Національного банку та фінансового ринку України, виконує усі ліцензійні та акредитаційні вимоги та стабільно входить до найвищих рейтингів вишів економічного профілю.

За результатами моніторингу МОН УБС входить до 20 університетів серед 138 закладів вищої освіти з найвищим (95%) показником працевлаштування випускників в Україні. УБС є членом дев'яти міжнародних організацій, співпрацює з 64 зарубіжними партнерами – закладами вищої освіти, банківськими установами та консалтинговими фірмами. Студенти УБС мають можливість навчатися за програмами подвійних дипломів з вишами Польщі, Німеччини, країн Балтії. В УБС навчається понад 70 іноземців з 15 країн світу.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-