Журналістська освіта та інфомедійна грамотність

Журналістська освіта та інфомедійна грамотність

Укрінформ
16 лютого, 11:00  - онлайн-дискусія на тему: «Журналістська освіта та інфомедійна грамотність»

Організатори:  ГО «Український інститут медіа та комунікації»; Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в Україні.

Учасники: Діана Дуцик - виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації», модераторка; Марина Дорош - IREX; Олена Тараненко - IREX; Валерія Ковтун - МКІП, Національний проєкт з медіаграмотності “Фільтр”; представниці та представники факультетів журналістики вищих навчальних закладів України.

Коротко. Учасники онлайн-дискусії обговорять роль інфомедійної грамотності в журналістській освіті. Також під час заходу буде презентовано онлайн-модуль «Конструктор вправ» - збірник практичних вправ з інфомедійної грамотності, інтегрованої до фахової підготовки студентів-журналістів.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM

Зареєструватися усім бажаючим можна за посиланням: https://forms.gle/TGm5iXFBNEnXZ6Jk7

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Підсумкові матеріали:

Для студентів-журналістів підготували онлайн-модуль вправ із медіаграмотності

В Україні для підготовки студентів-журналістів розробили збірник практичних вправ з інфомедійної грамотності.

Про це повідомила редакторка та упорядниця збірника Галина Будівська під час онлайн-дискусії на тему: «Журналістська освіта та інфомедійна грамотність».

"Ми зараз презентуємо не тільки конструктор вправ, а цілу платформу, цілий сайт, який у нас називається Е-навчання... Хто вже знайомий з нашим сайтом "Академія викладачів журналістики", то, власне, цей сайт є його частиною, і допоможе всім зацікавленим покращувати свої знання, навички, які стосуються медіа, журналістики, цифрової грамотності, медіаграмотності, і всіх цих дотичних сфер", - сказала Будівська.

Вона зазначила, що посібник побудований за принципом конструктора, тобто можна самостійно обрати вправу і тему.

Збірник розроблений колективом авторів, зокрема викладачок журналістики. Він також містить аудіословник, в якому пояснюються важливі терміни та теми, які стосуються проблематики фактчекінгу, журналістських професійних стандартів, перевірки джерел інформації тощо.

«Конструктор вправ» буде доступний у відкритому доступі на освітній платформі Академії викладачів журналістики .

Керівниця Національного проєкту МКІП з медіаграмотності «Фільтр» Валерія Ковтун висловила сподівання, що ці напрацювання можна буде використати і на платформі "Фільтру", яка об'єднує найкращі рішення з медіграмотності, а також можна буде просувати такий збірник далі, задля того, щоб якнайбільше людей могли скористатися цими знаннями.

"У нас ще підростають репортери, наші учасники конкурсу з медіаграмотності і журналістських стандартів, які завжди шукають, де більше дізнатися про те, як створювати матеріали, як максимально робити фактчекінг і таке інше. Тому сподіваюся, що ці напрацювання підуть в роботу і будуть корисними для нас і наступного року, коли ми проводитимемо конкурс", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури і інформаційної політики планує ввести у школах обов'язкові курси медіаграмотності.

У серпні 2021 року МКІП презентувало національний проєкт з медіаграмотності “Фільтр”, ключовою місією якого визначено об’єднання зусиль держави, громадських організацій та медіаспільноти задля підвищення рівня медіаграмотності та критичного мислення українців.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-