32 роки фермерському руху України: успіхи та невдачі

32 роки фермерському руху України: успіхи та невдачі

Укрінформ
15 лютого, 10.30 - пресконференція  на тему: «32 роки фермерському руху України: успіхи та невдачі»

Організатор: Асоціація фермерів та приватних землевласників України.

Учасники: Віктор Гончаренко - президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ); Іван Томич - голова Союзу українського селянства; Віктор Шеремета - перший віцепрезидент АФЗУ; Леонід Кириченко - віцепрезидент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України;  Василь Бурлака - голова Полтавської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників;  Михайло Данкевич - модератор.

Коротко. Цьогоріч, 15 лютого, виповнюється 32 роки з часу проведення установчого з’їзду Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ), на той час АФУ - Асоціації фермерів України. Що дали державі Україна фермери та фермерський рух, якими опікується АФЗУ, що отримали господарі від рідної України? Відповідь на ці та інші питання дадуть спікери під час своїх виступів на пресконференції.

 Акредитація представників ЗМІ: farmasuk1@ukr.net

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали: 

Фермери просять Зеленського врегулювати питання придбання землі, яка перебуває у постійному користуванні

Українські фермери просять Президента України Володимира Зеленського врегулювати питання придбання фермерами землі сільськогосподарського призначення, на яку оформлені права постійного користування.

Про це заявив голова Союзу українського селянства Іван Томич під час пресконференції в Укрінформі.

За словами Томича, в Україні 25 тис. фермерів мають намір викупити землю сільськогосподарського призначення, на яку оформлене право постійного користування, проте не можуть цього зробити через низку перепон.

"Український фермер досі не отримав цієї землі. І сьогодні долі цих земель, як і українських сімей, не визначені. Шановний пане Президенте, вирішіть (це питання - авт.), як ви вирішили своїм указом про професійне свято фермера. Це буде серйозним і вагомим кроком для зміцнення незалежної України", - наголосив Томич.

Він зазначив, що на сьогодні українські фермери не можуть активно взяти участь у земельних торгах через значне зростання ціни і тому мають якнайшвидше реалізувати право викупити свої ділянки поза аукціоном.

Голова Полтавської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Василь Бурлака розповів, що основими перепонами для швидкого придбання такої землі є бюрократичні процедури. Він пояснив, що об'єднана територіальна громада дає дозвіл на купівлю ділянки, і цей процес може тривати рік.

З огляду на те, що заборона на придбання землі сільськогосподарського призначення юридичними особами діє до 2024 року, існує ймовірність того, що не всі фермери встигнуть викупити свої ділянки. На думку Бурлаки, саме тому потрібно, крім врегулювання процедури, також продовжити заборону на придбання землі юридичними особами до 10 років.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 га.

Також 1 липня 2021 року набули чинності зміни до перехідних положень Земельного кодексу, відповідно до яких громадяни можуть викупити земельну ділянку без проведення земельних торгів. Це можуть зробити громадяни, яким належить право постійного користування земельною ділянкою, або право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства.

Також право на викуп без торгів мають орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-