Програма заходів до Дня Героїв Небесної Сотні

Програма заходів до Дня Героїв Небесної Сотні

Укрінформ
14 лютого, 13:00 - презентація програми заходів до Дня Героїв Небесної Сотні для ЗМІ

Організатор: Національний музей Революції Гідності.

Учасники: Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам’яті; Ігор Пошивайло - генеральний директор Національного музею Революції Гідності; Ксенія Дворнікова - завідувачка відділу розвитку та комунікації Національного музею Революції Гідності; Юрій Аксенин - голова ГО "Родина Героїв "Небесної Сотні".

Коротко. Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Його встановлено, щоб вшанувати пам’ять громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє  України, завдяки яким було змінено хід історії нашої держави.

Посилання на матеріали та програма заходів будуть оприлюднені на сайті Національного музею Революції Гідності.

У рамках заходу продемонструють цьогорічну соціальну кампанію, покажуть тематичні фото та відео.

Контакти пресслужби Національного музею Революції Гідності: +380 97 60 23 422, pressmaidanmuseum@gmail.com

Акредитація ЗМІ обов’язкова за посиланням: https://forms.gle/z9eQCp1qZuR3hazw7

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У музеї Революції Гідності презентували програму заходів до Дня Героїв Небесної Сотні

Національний музей Революції Гідності оприлюднив програму заходів до Дня Героїв Небесної Сотні.

Програму оголосив генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло під час пресконференції в Укрінформі.

"Ми створили досить репрезентативну програму. Вона дозволяє побороти стереотип і, на жаль, певну практику, коли ми, вшановуючи пам'ять Героїв Небесної Сотні, вшановуючи події Революції Гідності, бачимо, що все менше і менше коло людей має можливість брати участь у цих заходах, і складається враження, що начебто ця подія вже не актуальна, вона прикривається іншими кризовими ситуаціями, що пам'ять плинна. І до цього, зокрема, активно долучається країна-агресор. Ворожа пропаганда, яка намагається поставити історію про Майдан, про Небесну Сотню з ніг на голову", - сказав Пошивайло.

Він зазначив, що цього року програма заходів до Дня Героїв Небесної Сотні дуже насичена та доповнюється ледь не щодня.

Зокрема, 17 лютого у Києві відбудеться відкриття вуличної виставки “Євромайдан у Донецьку: історія боротьби за гідність”. Вже 18 лютого на алеї Героїв Небесної Сотні проведуть панахиду за загиблими під час Революції Гідності. Після цього одразу ж відбудеться щорічна традиційна тиха акція "Ангели пам'яті". А увечері проведуть панахиду за Небесною Сотнею та Ходу пам'яті.

20 лютого презентують міжнародний театральний проєкт - виставу "Майдан Інферно". Презентація відбудеться у кіноконцертній залі Українського дому. У цей же день проведуть віче "Вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні". А увечері запалять світлову інсталяцію “Промені Гідності” з аудіосупроводом - музикою Романа Коляди.

Загалом заходи проходитимуть з 16 по 25 лютого.

"Прошу слідкувати за можливими змінами у програмі, за новими анонсами, новими заходами. І просимо максимально активно в тих обмеженнях, які існують на сьогодні, долучатися до заходів. Також просимо політиків, політичні рухи не маніпулювати пам'яттю Небесної Сотні", - додав Пошивайло.

З повною програмою заходів можна ознайомитися за посиланням.

Під час пресконференції також презентували кілька соціальних роликів, які підготували до Дня Героїв Небесної Сотні.

Як відомо, в Україні День Героїв Небесної Сотні відзначається 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції Гідності. Саме цього дня 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

Дробович сподівається, що будівництво Музею Революції гідності розпочнеться наприкінці цього року

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович сподівається, що будівництво Музею Революції гідності розпочнеться наприкінці цього року.

Про це Дробович розповів під час презентації програми заходів до Дня Героїв Небесної Сотні в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Що стосується музею, якраз в минулому році по музею у нас є багато оптимістичних новин. По перше, вдалося розблокувати переговори з переможцем архітектурного конкурсу, музей отримав право використання ескізу. Відповідно минулого року музей також провів відкриті закупівлі, і за результатами був обраний проектувальник музею. Власне ніяких обтяжень немає на цій земельній ділянці, музей може бути побудований. Минулого року було зрушення, яке насправді розблокувало процеси, які були заморожені багато років. Відповідно з минулого року у нас відбуваються проектування. Протягом цього року має бути проектування, і можливо, якщо все буде добре, наприкінці року буде обраний підрядник, і почнуться будівельні роботи по музею. Ми на це сподіваємося", - розповів Дробович.

Він нагадав, що протягом минулого року було декілька рішень уряду, які стосуються вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні, а також розблокування процедури створення Меморіалу і Музею.

За його словами, минулого року в травні рішенням уряду було прийнято розпорядження про створення робочої групи з питань реалізації проекту "Національного музейного комплексу Героїв Небесної Сотні".

"Я хочу нагадати, що коли ми говоримо про музейний комплекс в Києві, який створюється, то йдеться про два об'єкти - меморіал, власне це Алея, яка тягнеться від Майдану Незалежності до верхнього виходу з метро, і друге - це музей. Це два об'єкти, вони окремо фінансуються і вони окремі з точки зору розрахунків", - сказав він.

Дробович нагадав, що на території меморіалу поки накладені арешти, що пов’язано з розслідуванням убивств на Майдані.

"На земельній ділянці, яка пов'язана з меморіалом нагадаю, накладені арешти прокуратурою вже багато років, і відповідно поки накладені ці арешти, не може бути здійснено будівництво. Хоча є проект, він профінансований, виданий аванс. Відповідно цей арешт не дозволяє це робити, арешт не може бути знятий. Як нам розповідає прокуратура, поки тривають суди, поки обвинувачені в злочинах проти учасників Революції Гідності не використали все своє право на захист, відповідно по всіх інстанціях не пройшов суд, відповідно прокуратура не може зняти арешт, тому що це процесуально ускладнює їм доведення злочинів тих, хто зараз перебуває в суді, якраз по цих справах", - зазначив він.

Також він нагадав, що 17 лютого минулого року вийшло розпорядження "Про план заходів з вшанування подвигів учасників Революції Гідності".

"Хочу нагадати, що воно затверджує порядок вшанування і відзначення на наступні 5 років. Відповідно, всі органи центральної влади, місцевого самоврядування, а також дипломатичні представництва, завдяки цьому плану мають можливість відповідно планувати і бюджетувати заходи із вшанування", - сказав він.

20 лютого українці відзначають День Героїв Небесної Сотні. Цей День відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-