Законопроєкт про місцевий референдум: перспективи ухвалення та оцінка Венеційської комісії

Законопроєкт про місцевий референдум: перспективи ухвалення та оцінка Венеційської комісії

Укрінформ
10 лютого, 14:30 - пресконференція на тему: «Законопроєкт про місцевий референдум: перспективи ухвалення та оцінка Венеційської комісії»

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Юлія Кириченко - членкиня правління Центру політико-правових реформ, співголова ради Реанімаційного пакету реформ, модератор; Федір Веніславський - народний депутат України (фракція «Слуга народу»), представник Президента в Конституційному Суді; Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі «ОПОРА»; Сергій Савелій - старший фахівець з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES); Наталія Гнидюк - заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Коротко. Під час заходу експерти представлять правовий огляд законопроєкту про місцевий референдум та щойно оприлюдненого висновку Венеційської комісії щодо нього. Законопроєкт покликаний повернути громадянам конституційне право самостійно вирішувати територіальною громадою питання місцевого значення шляхом прямого голосування.

На пресконференції також оприлюднять результати соціологічного дослідження щодо ставлення українців до місцевого референдуму.

З 2012 року Україна не має закону про місцевий референдум. Уже 9 років громадяни позбавлені цього інструменту народовладдя. Новий законопроєкт, зареєстрований у Верховній Раді у травні 2021, отримав висновок Венеційської комісії. Ми очікуємо, що народні депутати якомога скоріше розглянуть питання місцевого референдуму.

Питання до обговорення:

- Які перспективи ухвалення законопроєкту про місцевий референдум?

- Який висновок дала Венеційська комісія?

- Що вирішуватимуть на місцевому референдумі?

- Які є запропоновані види місцевих референдумів?

- Хто може ініціювати місцеві референдуми?

- Коли законопроєкт може запрацювати та які будуть його наслідки на практиці?

Довідково. Пресконференцію організовано Центром політико-правових реформ у партнерстві з Громадянською мережею «ОПОРА» та проєкту «ГОВЕРЛА», за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. Думки, висловлені на заході, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів та Уряду Великої Британії.

Для участі необхідно зареєструватися: https://forms.gle/a9SUAgEafoVHbthG7

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

ВР може ухвалити законопроєкт про місцевий референдум у першому читанні упродовж сьомої сесії – депутат

Верховна Рада може ухвалити законопроєкт "Про місцевий референдум" (№5512) щонайменше в першому читанні упродовж сьомої парламентської сесії.

Таку думку співавтор документу, народний депутат із парламентської фракції "Слуга народу" Федір Веніславський висловив під час пресконференції в Укрінформі.

"Я переконаний, що після отримання загалом позитивного висновку щодо цього законопроєкту, а в нас є інформація, що висновок загалом для України є позитивним, враховуючи кількість підписів, які стоять під цим законопроєктом, а це більше ста народних депутатів, раховуючи, що не лише наша політична сила, але й практично всі політичні сили, ідучи на парламентські вибори, декларували свій намір відновити реальне народовладдя… Я прогнозую, що на цій сесії, яка завершиться влітку 2022 року, ми щонайменше ухвалимо законопроєкт у першому читанні", – сказав він.

Водночас Веніславський додав, що програмою "максимум" поточної парламентської сесії є ухвалення відповідного законопроєкту в другому читанні. "Щоб він набрав чинності і почав працювати вже наприкінці цього року, щоб уже в 2023 році ми отримали повноцінний інструмент проведення місцевих референдумів", – аргументував парламентарій.

Веніславський також запевнив, що між першим і другим читаннями народні депутати усунуть у законопроєкті зауваження, які містяться у висновку Венеційської комісії.

Раніше під час пресконференції в Укрінформі член правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко заявила, що Венеційська комісія надала позитивний висновок щодо законопроєкту "Про місцевий референдум" (№5512).

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2021 законопроєкт "Про місцевий референдум" був винесений на громадське обговорення. 19 травня відповідний проєкт закону №5512 був зареєстрований у Верховній Раді. Метою документа є повернення громадянам конституційного права самостійно вирішувати територіальною громадою питання місцевого значення шляхом прямого голосування.

У жовтні Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук направив законопроєкт №5512 на розгляд до Венеційської комісії.

Сьома сесія ВР дев'ятого скликання розпочалась 1 лютого. Планується, що вона завершиться 22 липня цього року.

Венеційська комісія надала позитивний висновок щодо законопроєкту про місцевий референдум – експерт

Венеційська комісія надала позитивний висновок щодо законопроєкту "Про місцевий референдум" (№5512).

Про це член правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко повідомила на пресконференції в Укрінформі.

"Україна отримала висновок Венеційської комісії... Ми можемо сказати інсайдерську інформацію, що він є доволі позитивний для України... Я його бачу англійською мовою. Він буде опублікований на сайті Венеційської комісії десь за 15 хвилин. Це англійська мова, але думаю, що незабаром буде офіційний переклад українською ", – сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2021 законопроєкт "Про місцевий референдум" був винесений на громадське обговорення. 19 травня відповідний проєкт закону №5512 був зареєстрований у Верховній Раді. Метою документа є повернення громадянам конституційного права самостійно вирішувати територіальною громадою питання місцевого значення шляхом прямого голосування.

У жовтні Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук направив законопроєкт №5512 на розгляд до Венеційської комісії.

Місцеві референдуми мають бути двох типів і з можливістю винести кілька питань - ОПОРА

У Громадянській мережі «ОПОРА» вважають, що слід розділяти місцеві референдуми щодо кадрів і норм і референдуми про питання місцевого значення.

Про це сказала голова правління Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Законопроєкт про місцевий референдум: перспективи ухвалення та оцінка Венеційської комісії».

“Ми вважаємо, що треба розділяти ті референдуми і процедури, які стосуються кадрів і норм, і референдуми, ініційовані щодо питань місцевого значення. Також для цієї процедури можна знизити явку з 50-ти до 30%”, - вважає Айвазовська.

Водночас, на її переконання, поріг явки має бути: “Адже не можна просто ініціювати референдум, на який прийшло пару сотень людей, і через нього внести зміни до статуту територіальної громади або затвердити певну програму”.

Також Айвазовська переконана, що на місцеві референдуми можуть виноситися не одне, а кілька питань щодо інфраструктурних об’єктів чи процесів, які стосуються безпосередньо територіальної громади.

“Хочу нагадати, що референдум оплачується з місцевого бюджету, а не коштом ЦВК. Якщо ініціативна група ініціювала певне питання й воно важливе для громади, то чому за ці кошти не можна провести опитування громадян не консультативного характеру, включити їх у систему ухвалення рішень і винести не одне, а три питання”, - зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2021 законопроєкт "Про місцевий референдум" був винесений на громадське обговорення. 19 травня відповідний проєкт закону №5512 був зареєстрований у Верховній Раді. У жовтні Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук направив його на розгляд до Венеційської комісії, яка надала позитивний висновок щодо законопроєкту.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-