Брифінг щодо результатів діяльності НАБУ і САП у ІІ півріччі 2021 року

Брифінг щодо результатів діяльності НАБУ і САП у ІІ півріччі 2021 року

Укрінформ
10 лютого, 13:00 - брифінг на тему: “Щодо результатів діяльності НАБУ і САП у ІІ півріччі 2021 року”

Організатор: Національне антикорупційне бюро України.

Спікери: Артем Ситник - Директор Національного антикорупційного бюро України; Максим Грищук - в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Коротко. Під час заходу Директор НАБУ Артем Ситник та в.о. керівника САП Максим Грищук розкажуть про результати діяльності НАБУ і САП у ІІ півріччі 2021 року, про досягнення і виклики.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Ситник запевнив, що НАБУ не є збитковою структурою для держави

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повертає до бюджету коштів не менше, ніж витрачає держава на його утримання.

Про це на брифінгу в Укрінформі сказав директор НАБУ Артем Ситник, відповідаючи на запитання, чи повертає бюро до бюджету більше коштів, ніж витрачають платники податків на його утримання.

«Жоден антикорупційний орган не повертав більше, ніж на нього йшло фінансування. Водночас, якщо ви подивитесь на цифри за друге півріччя: відшкодовано 840 млн грн. Це достатньо серйозна сума. Якщо брати наш бюджет – це 1 млрд. Тобто в принципі ми поступово підходимо до того, що повертаємо коштів або стільки, або більше, ніж ті кошти, які виділяють на наше фінансування», - зазначив Ситник.

Як повідомляв Укрінформ, 9 лютого НАБУ повідомило, що правоохоронці затримали депутата Київської міськради, якого викрили на одержанні 1,26 мільйона гривень хабаря, та його спільників.

У справах, які розслідувало НАБУ, 40 осіб засуджені до реального покарання — Ситник

У тих справах, які розслідувалися НАБУ, станом на сьогодні вже 40 осіб засуджено до реальної міри покарання, щодо значної кількості із цих осіб вироки вже набрали чинності.

Про це під час брифінгу в Укрінформі поінформував директор НАБУ Артем Ситник.

“Зараз вже стійка тенденція до збільшення кількості вироків по тим справам, які розслідувалися Антикорупційним бюро. Я вчора дивився цифри — зараз, на сьогоднішній день, 40 засуджено до реальної міри покарання, відносно значної кількості з цих осіб вирок набрав чинності, - тобто, пройшов апеляційну інстанцію, і деякі з них пройшли навіть уже касаційну інстанцію”, - поінформував Ситник.

За його словами, було винесено реальні вироки щодо 13 суддів, 5 прокурорів, з них 3 прокурора — з Генеральної прокуратури, 2 — керівники прокуратур обласного рівня, 3 осіб — працівники СБУ, яких було засуджено до реальної міри покарання.

“І це якраз те, чого від нас вимагалося, в цих вироках; якщо йдеться про злочини, які передбачають конфіскацію майна, то суд застосовує конфіскацію, і є вже навіть виконані рішення суду у частині конфіскації. І це дуже приємно, бо це показує, що незважаючи на всі перепони, які є, антикорупційна система продовжує розвиватися і антикорупційна реформа триває”, - повідомив очільник НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 9 лютого детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили чинного депутата Київської міської ради (голову однієї з постійних комісій Київради) і ще п`ятьох осіб на одержанні хабаря в розмірі 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.

Голова політичної партії "Слуга народу", заступниця голови однойменної парламентської фракції Олена Шуляк підтвердила, що викритим на хабарі депутатом Київради є представник "СН" Владислав Трубіцин. Очільниця політсили скликала позачергову конференцію київської міської організації для розгляду цього інциденту.

Зі свого боку очільниця київської міської організації "СН", народний депутат із однойменної парламентської фракції Леся Забуранна заявила, що у політичній силі "Слуга народу" чекають об‘єктивного розслідування справи щодо отримання хабаря депутатом Київської міської ради від партії "СН" Владиславом Трубіциним.

Підозри щодо депутата Київради та інших осіб, викритих на хабарі, уже погоджені — Ситник

Підозри щодо депутата Київської міської ради від політичної партії “Слуга народу” Владислава Трубіцина та інших осіб, викритих на отриманні хабаря, уже погоджені.

Про це директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив під час брифінгу в Укрінформі.

За його словами, у цій справі підозрюються шість осіб.

“Генеральний прокурор погодив підозри у цій справі... П’ять із них (із шести - ред.) були вчора (9 лютого - ред.) затримані, чотирьом із них, не спецсуб’єктам, підозра вже вручена, а по спецсуб’єкту, коли я їхав сюди, була інформація, що підозра погоджена. Усі фігуранти, які, на нашу думку, причетні до даної схеми, по всім ним підозри погоджені”, - сказав Ситник.

Як повідомлялося, 9 лютого детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили чинного депутата Київської міської ради (голову однієї з постійних комісій Київради) і ще п`ятьох осіб на одержанні хабаря в розмірі 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.

Голова політичної партії "Слуга народу", заступниця голови однойменної парламентської фракції Олена Шуляк підтвердила, що викритим на хабарі депутатом Київради є представник "СН" Владислав Трубіцин. Очільниця політсили скликала позачергову конференцію київської міської організації для розгляду цього інциденту.

Своєю чергою, очільниця київської міської організації "Слуги народу", народний депутат із однойменної парламентської фракції Леся Забуранна заявила, що у політичній силі "СН" чекають об‘єктивного розслідування цієї справи.

За справами, які розслідувалися НАБУ, вже 40 осіб засуджено до реальної міри покарання — Ситник

За тими справами, які розслідувалися Національним антикорупційним бюро, станом на сьогодні вже 40 осіб засуджено до реальної міри покарання, щодо значної кількості із цих осіб вироки вже набрали чинності.

Про це під час брифінгу в Укрінформі поінформував директор НАБУ Артем Ситник.

"Зараз вже стійка теднеція до збільшення кількості вироків по тих справах, які розслідувалися Антикорупційним бюро. Я вчора дивився цифри — зараз, на сьогоднішній день, 40 засуджено до реальної міри покарання, відносно значної кількості з цих осіб вирок набрав чинності, тобто пройшов апеляційну інстанцію, і деякі з них пройшли навіть уже касаційну інстанцію", — поінформував Ситник.

За його словами, було винесено реальні вироки щодо 13 суддів, 5 прокурорів, з них 3 прокурори — з Генеральної прокуратури, 2 прокурори — це керівники прокуратур обласного рівня, троє осіб — це працівники СБУ, яких було засуджено до реальної міри покарання.

"І це якраз те, чого від нас вимагалося, в цих вироках; якщо це йдеться про злочини, які передбачають конфіскацію майна, то суд застосовує конфіскацію, і є вже навіть виконані рішення суду у частині конфіскації. І це дуже приємно, бо це показує, що незважаючи на всі перепони, які є, антикорупційна система продовжує розвиватися, і антикорупційна реформа, вона триває", — повідомив очільник НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 9 лютого детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили чинного депутата Київської міської ради (голову однієї з постійних комісій Київради) і ще п'ятьох осіб на одержанні хабаря в розмірі 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.

Голова політичної партії "Слуга народу", заступниця голови однойменної парламентської фракції Олена Шуляк підтвердила, що викритим на хабарі депутатом Київради є представник "СН" Владислав Трубіцин. Очільниця політсили скликала позачергову конференцію київської міської організації для розгляду цього інциденту.

Зі свого боку очільниця київської міської організації "Слуги народу", народний депутат із однойменної парламентської фракції Леся Забуранна заявила, що у політичній силі "Слуга народу" чекають об‘єктивного розслідування справи щодо отримання хабаря депутатом Київської міської ради від партії "СН" Трубіциним.

Питання про обирання запобіжного заходу Кузьміних є виключно результатом його процесуальної поведінки – Ситник

Питання про обирання запобіжного заходу народному депутату Сергію Кузьміних, якого підозрюють в одержанні 558 тисяч гривень неправомірної вигоди, є виключно наслідком його процесуальної поведінки, а саме ігнорування викликів до правоохоронних органів. Про це директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив під час брифінгу в Укрінформі.

«Злочин, щодо якого повідомлено підозру, є середньої тяжкості. В принципі, питання про арешт стало тоді, коли підозрюваним було проігноровано п'ять викликів до правоохоронних органів. Мені важко прогнозувати, яке рішення прийме суд, але чому саме так зараз відбувається, чому такий запобіжний захід? Це виключно наслідки процесуальної поведінки підозрюваного», - сказав Ситник.

Як повідомляв Укрінформ, Національне антикорупційне бюро разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою затримали народного депутата Сергія Кузьміних за підозрою в одержанні 558 тисяч гривень неправомірної вигоди.

31 січня генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру Кузьміних, якого 28 січня детективи НАБУ затримали на хабарі 558 тис. грн. За даними слідства, депутат начебто отримав кошти за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями та лікарнею в Житомирській області.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що в разі доведення вини Кузьміних повинен нести відповідальність згідно із законом.

Сам народний депутат України звернувся до голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк та Арахамії з проханням про тимчасове виключення зі складу фракції з можливістю повернутися, якщо буде доведена його невинуватість.

Депутат уже набув статусу підозрюваного і має прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою. Однак, за даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Кузьміних проігнорував три виклики на заплановані слідчі дії.

Національне антикорупційне бюро оголосило Кузьміних в розшук через систематичну неявку підозрюваного на виклики правоохоронних органів, відсутність його за місцем проживання, переховування від детективів НАБУ.

4 лютого Кузьміних повідомив, що не переховується від НАБУ.

У САП очікують, що закон про відповідальність за неповагу до ВАКС пришвидшить розгляд справ

Підписання Президентом України Володимиром Зеленським закону щодо внесення змін до Кодексу України про адмінправопорушення з метою запровадження відповідальності за неповагу до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) має пришвидшити розгляд справ.

Таку думку висловив в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук під час брифінгу в Укрінформі.

"Буквально вчора Президент підписав закон про внесення змін щодо відповідальності за неповагу до суду, і тепер ВАКС повноцінно може використовувати цей інструмент і притягувати осіб, які вчиняють такі дії, до, в тому числі, адміністративної відповідальності. Ця практика є в районних судах, однак її чомусь не було у ВАКС, на момент створення цю опцію опустили чи не врахували, зараз ми виправили цей недолік. Це важливо, тому що у нас ряд справ затягуються з другої сторони шляхом зловживання чи використання своїх повноважень у непроцесуальний спосіб, і цей інструмент дасть нам можливість швидше розглядати справи", - сказав він.

Крім того, Грищук зауважив, що детективи та прокурори аналізують декларації держслужбовців за 2020 рік, і висловив сподівання, що 2022 рік буде більш активним на скерування справ до суду за порушення у деклараціях та недекларування майна.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення", який дозволяє ВАКС притягувати до адміністративної відповідальності за зневажливу поведінку.

Трубіцин перебуває в ізоляторі тимчасового тримання і очікує на вручення повідомлення про підозру САП

Депутат Київради Владислав Трубіцин зараз перебуває в ізоляторі тимчасового тримання і очікує на вручення повідомлення про підозру.

Про це сказав на брифінгу в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, передає кореспондент Укрінформу.

«Чинний депутат зараз знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. І зараз я поїду до нього здійснювати процесуальні дії. Вручати повідомлення про підозру. В подальшому у нас є по закону строк для вручення клопотання. Я думаю, що це буде завтра, або в суботу», – сказав Грищук.

Щодо МАФів, за які нібито давали хабар, то вони розташовані у Києві, більш детальну інформацію Грищук пообіцяв надати пізніше.

«Після обрання запобіжного заходу у нас буде більша можливість щодо надання інформації», – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 9 лютого детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили чинного депутата Київської міської ради (голову однієї з постійних комісій Київради) і ще п'ятьох осіб на одержанні хабаря в розмірі 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.

Голова політичної партії "Слуга народу", заступниця голови однойменної парламентської фракції Олена Шуляк підтвердила, що викритим на хабарі депутатом Київради є представник "СН" Владислав Трубіцин. Очільниця політсили скликала позачергову конференцію київської міської організації для розгляду цього інциденту.

Зі свого боку очільниця київської міської організації "Слуги народу", народний депутат із однойменної парламентської фракції Леся Забуранна заявила, що у політичній силі "Слуга народу" чекають об'єктивного розслідування справи щодо отримання хабаря депутатом Київської міської ради від партії "СН" Трубіциним.

Проблеми з обранням керівництва САП впливають на імідж України - Грищук

Проблеми з обранням керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) впливають як на роботу НАБУ, САП, так і на іміджі держави.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомив в.о. керівника САП Максим Грищук, відповідаючи на запитання, на якому етапі перебуває ситуація з обрання керівництва САП.

«Я не зовсім уповноважений коментувати події в комісії, але те, що мені відомо і я відслідковую у ЗМІ, комісія зібралась, однак не в повному складі. Вони навіть не змогли розпочати засідання через те, що не було кворуму. По процесу вони мають визначити переможця, скерувати результати в Офіс генпрокурора. В частині трактування, в який спосіб і на якому етапі це має бути, і за яких умов, це, напевне, комісія скаже... Те, що це точно не додає конструктиву в роботу НАБУ, САП і відображається на іміджі держави – це факт», - наголосив Грищук.

Як повідомляв Укрінформ, 21 грудня комісія з обрання керівництва САП за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів на посаду очільника відомства і його заступника, а також керівника п’ятого відділу. Проте офіційно, рішенням комісії, цей рейтинг затверджений не був.

Відповідно до рейтингу, серед кандидатів на посаду керівника САП детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко набрав 246 балів, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк - 229 балів.

Рейтинг на посаду керівника 5-го відділу САП очолив Сергій Савицький з 240 балами.

26 січня 2022 року генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що Офіс генпрокурора забезпечить технічне і організаційне функціонування комісії з обрання керівництва САП і не може впливати на її рішення.

Ситник відмовився відповідати, чи залишиться в НАБУ після закінчення строку повноважень

Директор Національного Антикорупційного бюро Артем Ситник відмовився відповідати на запитання, чи залишиться в структурі НАБУ після закінчення строку повноважень у квітні цього року.

Про це його запитали на брифінгу в Укрінформі.

"Я би менше всього хотів ділитися з вами своїми планами на майбутнє", - сказав Ситник, відповідаючи на запитання журналіста, чи збирається він залишатися у НАБУ, можливо на іншій посаді.

Також директор НАБУ у відповідь на запитання, чи правда те, що його заступник Анатолій Новак звільнився для того, щоб сам Ситник обійняв цю посаду після закінчення терміну повноважень, відповів: "Мимо".

Як повідомлялося, 16 квітня 2015 року Указом Президента України директором Національного антикорупційного бюро України було призначено Артема Ситника. Згідно із законодавством, директор Національного бюро призначається строком на сім років. Одна і та ж особа не може обіймати цю посаду два строки підряд. Повноваження Директора Національного бюро припиняються у зв’язку із закінченням строку його повноважень або смертю.

НАБУ максимально швидко розслідуватиме справу Трухіна, аби не було спекуляцій – Ситник

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) максимально швидко розслідуватиме кримінальне провадження щодо депутата від партії “Слуга народу” Олександра Трухіна за фактом пропозиції ним надання неправомірної вигоди, аби зняти спекуляції на цій темі.

Про це директор НАБУ Артем Ситник повідомив під час брифінгу в Укрінформі.

«Ми розуміємо, що цю справу потрібно максимально швидко розслідувати для того, щоб з одного боку не було спекуляцій, бо такі гучні справи завжди пов'язані із спекуляціями, а з іншого, щоб за можливості, наскільки це буде встановлено, дати відповіді на ті запитання, які ставлять. Звичайно, що все це буде розслідуватися у рамах законодавства і в подальшому прийматимуться процесуальні рішення", - сказав Ситник.

Він відмовився повідомляти, кого НАБУ допитуватиме в цій справі. «Тривають слідчі дії. Ми не можемо зараз анонсувати те, що робитимемо по справі. Це взагалі суперечить логіці досудового розслідування», - сказав директор бюро.

Ситник зазначив, що ця справа постійно обговорюється у ЗМІ, обростає новими подробицями та коментарями, але НАБУ не з'ясовуватиме, звідки беруться ці коментарі.

Як повідомляв Укрінформ, 2 лютого в Офісі генпрокурора повідомили Укрінформу, що кримінальне провадження щодо Трухіна за фактом пропозиції ним надання неправомірної вигоди розслідуватиме НАБУ.

Раніше генпрокурор Ірина Венедіктова доручила зареєструвати кримінальну справу щодо Трухіна.

Трухін 23 серпня 2021 року начебто спричинив дорожньо-транспортну пригоду на Бориспільській трасі при в'їзді в Київ. Внаслідок ДТП постраждали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень. За кілька днів після ДТП деякі ЗМІ почали видаляти опубліковану про це інформацію.

31 серпня процесуальний керівник у справі щодо ДТП за імовірної участі Трухіна доручив подальше розслідування цієї події слідчим Державного бюро розслідувань.

Трухін заявив, що слідчі та адвокати заборонили йому коментувати перебіг розслідування.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи цю ситуацію, сказав, що якби в ДТП за участі Трухіна хтось загинув, його б вже не було в складі політсили “Слуга народу”.

Наприкінці жовтня голова фракції “СН” у Верховній Раді Давид Арахамія розповів, що слідчий процес у справі Трухіна досі триває, однак найближча до місця ДТП відеокамера показала, що за кермом був не він.

Трубіцин перебуває в ізоляторі тимчасового тримання і очікує на вручення повідомлення про підозру САП 

Депутат Київради Владислав Трубіцин зараз перебуває в ізоляторі тимчасового тримання і очікує на вручення повідомлення про підозру.

Про це сказав на брифінгу в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, передає кореспондент Укрінформу.

«Чинний депутат зараз знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. І зараз я поїду до нього здійснювати процесуальні дії. Вручати повідомлення про підозру. В подальшому у нас є по закону строк для вручення клопотання. Я думаю, що це буде завтра, або в суботу», – сказав Грищук.

Щодо МАФів, за які нібито давали хабар, то вони розташовані у Києві, більш детальну інформацію Грищук пообіцяв надати пізніше.

«Після обрання запобіжного заходу у нас буде більша можливість щодо надання інформації», – додав він.

У свою чергу, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив, що особам, яких викрили в одержанні хабаря, інкримінують одержання неправомірної вигоди. Це шість осіб, серед яких депутат Київської міської ради. Крім того, це керівники комунальних підприємств, діяльність яких пов’язана з розміщенням тих МАФів, про які йшла домовленість між заявником і посадовими особами. На сьогоднішній день шість підозр ще не погоджені. Зараз триває їх вручення. Після вручення прокурори і детективи будуть вирішувати, який буде запобіжний захід.

Ситник зауважив, що ця справа свідчить про те, що це не якійсь епізодичний хабар, це тривала схема, і є певна розцінка, яка встановлена у кулуарних колах. «Скільки, за що, яка такса береться. Сума неправомірної вигоди, яка вчора вручена, а потім вилучена – це такса, помножена на кількість об’єктів. Всього було передано 1 млн 410 грн. Це системні речі, які сформовані», – сказав Ситник.

Як повідомляв Укрінформ, 9 лютого детективи Національного антикорупційного бюро України за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили чинного депутата Київської міської ради (голову однієї з постійних комісій Київради) і ще п'ятьох осіб на одержанні хабаря в розмірі 1,26 млн грн за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.

Голова політичної партії "Слуга народу", заступниця голови однойменної парламентської фракції Олена Шуляк підтвердила, що викритим на хабарі депутатом Київради є представник "СН" Владислав Трубіцин. Очільниця політсили скликала позачергову конференцію київської міської організації для розгляду цього інциденту.

Зі свого боку очільниця київської міської організації "Слуги народу", народний депутат із однойменної парламентської фракції Леся Забуранна заявила, що у політичній силі "Слуга народу" чекають об'єктивного розслідування справи щодо отримання хабаря депутатом Київської міської ради від партії "СН" Трубіциним.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-