Щодо проблем участі українців у виборчому процесі за кордоном

Щодо проблем участі українців у виборчому процесі за кордоном

Укрінформ
16 лютого, 10:00  - презентація досліджень щодо можливих законодавчих змін, які мають на меті полегшити для громадян України, які проживають за кордоном, процес участі у голосуванні

Організатори: ГО «Центр політичних наративів демократії», Центр формування політики.

Учасники: Сергій Притула - політик, волонтер, модератор; Максим Костецький - юрист, голова ГО «Центр формування політики»; Ярослав Юрчишин - народний депутат України; Павло Лодин - ГО «Центр політичних наративів демократії», політолог, міжнародний оглядач; Роман Коршук - етнополітолог, кандидат політичних наук КНУ ім. Тараса Шевченка; Віталій Мазуренко - юрист, докторант порталу КУЛ, редактор порталу «Obserwator Międzynarodowy» (online); доктор Міхал Патрик Садловський - Інститут східного права ім. Габріеля Шершиньовіча (online).

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 063-053-50-65 або e-mail: polonews.in.ua@gmail.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Громадські активісти виступають за полегшення участі у виборах для українців, які проживають за кордоном

Україна має полегшити для своїх громадян, які проживають за кордоном, процес участі у голосуванні на виборах, що позитивно вплине на розстановку політичних сил в українській політиці.

На цьому на пресконференції в Укрінформі наголосили представники громадського сектору.

Як зазначив політик, волонтер Сергій Притула, у реєстрах виборців на закордонному виборчому окрузі зареєстровано близько 550 тисяч українців, з яких на дільниці приходить ледь кожен десятий.

“Навіть на найуспішніших президентських виборах останніх років взяло участь 59 тисяч людей. Загалом, за різними оцінками, кількість українців, яка могла б долучитися до виборчого процесу, оцінюється від 5 до 7 млн. Тобто, ледь 1% українців користується своїм виборчим правом за кордоном”, - наголосив Притула.

На його думку, більш активне залучення українців за кордоном до виборів в Україні - це насамперед питання справедливості щодо тих, хто суттєво допомагає вітчизняній економіці.

“Якщо 15 млрд доларів наші трудові мігранти перерахували в країну минулого року за умов регулярних локдаунів і карантинних обмежень — це насправді досить велика підтримка української економіки. Якщо ці люди впливають на економічні процеси в державі, було б абсолютно логічно дати їм впливати і на політичний порядок денний”, - вважає Притула.

До того ж, на його переконання, українці за кордоном можуть суттєво вплинути на результат виборів, позитивно змінивши політичні розклади в країні на користь прозахідних політичних сил.

“На останніх парламентських виборах понад 80% тих, хто прийшов на ЗВО, віддали свої голоси за ті партії, які сповідують рух України до Євросоюзу й НАТО. А, наприклад, ОПЗЖ, яку ми небезпідставно вважаємо проросійською силою в Україні, набрала ледве 3%. Чим більше українців за кордоном прийде на дільниці, тим менше проросійських сил дістанеться парламенту”, - переконаний Притула.

Як вважає народний депутат, представник руху «Чесно» Ярослав Юрчишин, більш активне залучення українців за кордоном до виборчого процесу в Україні особливо актуально в умовах російської зовнішньої агресії.

“На тлі російської агресії ми не можемо випускати з виду те, наскільки залучені українців, які вимушено працюють закордоном, до процесу формування політики в Україні, бо маємо дуже яскраві приклади ефективного залучення громадян в інших країнах, переважна більшість яких є тим компонентом, що чимдалі більше наближають ці країни до кращого розуміння стандартів демократії”, - зазначив Юрчишин.

Голова ГО «Центр формування політики» Максим Костецький вважає головною перешкодою для більш активної участі українців за кордоном у виборах законодавчі заборони створювати виборчі дільниці поза межами дипломатичних установ.

“Дипустанов, на жаль, не так багато там, де проживає найбільше українців. Дуже часто і в США, і в європейських країнах треба їхати 500-600, а то й 800 кілометрів для того, щоб реалізувати своє виборче право. Збільшення кількості виборчих дільниць і виборчих комісій є першочерговим пріоритетом. Потрібно внести зміни до нещодавно ухваленого виборчого кодексу щодо створення ЗВО”, - вважає Костецький.

Громадські активісти вважають, що законодавчо слід дозволити використовувати на українських виборах за кордоном приміщення українських національних, культурних, релігійних центрів, громад і об’єднань.

Захід організували ГО «Центр політичних наративів демократії», Центр формування політики.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-