Презентація результатів опитування щодо дискримінації у сфері праці

Презентація результатів опитування щодо дискримінації у сфері праці

Укрінформ
8 лютого, 14.00 - презентація результатів Всеукраїнського опитування “Трудовий барометр: протидія дискримінації у сфері праці” 

Організатори:  ГО "Інститут громадянської освіти та праці" за підтримки ГО “Трудові ініціативи” та Центру Солідарності в Україні.

Учасники: Георгій Сандул - директор ГО “Трудові ініціативи”, модератор; Катерина Швець - юрист ГО “Трудові ініціативи”; Віталій Копиш - голова ГО "Інститут громадянської освіти та праці"; Володимир Ковальчук - юрист Підприємства “НМЦ” профспілок.

Коротко. З огляду на норми Конвенції Міжнародної організації праці № 190 та супровідної Рекомендації МОП № 206 організатори опитування прагнуть оцінити рівень усвідомлення проблеми насильства та домагань у сфері праці, дискримінації на робочому місці за будь-якими ознаками; виміряти ступінь проявів зазначених явищ у трудових колективах; визначити пріоритетні напрями протидії  ґендерно обумовленим проявам дискримінації та насильства.

Буде представлено узагальнені дані стосовно найчастіших випадків дискримінації на робочому місці, що притаманні сфері праці в Україні. Дані були отримані шляхом анонімного анкетування працівників з усіх демографічних груп та різних сфер економіки.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Більшість українців не бачать гендерної дискримінації у сфері праці - опитування

54,4% опитаних українців стверджують, що між жінками та чоловіками в трудових відносинах існує рівність.

Про це заявив керівник громадської організації “Трудові ініціативи” Георгій Сандул під час презентації всеукраїнського опитування «Трудовий барометр: протидія дискримінації у сфері праці”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дослідження відбувалося шляхом анонімного інтернет-анкетування у реальних трудових колективах. Всього ми опитали 726 осіб. Жінки серед опитаних становили 71%, чоловіки – 29%. За віковими ознаками респонденти розподілилися так: 18 - 21 років – 19%, 22 - 35 років – 42%, 36 - 55 років – 31%. Тому ми можемо говорити про певну репрезентативність цього дослідження», - наголосив Сандул.

Як наголосила юрист Катерина Швець, більшість опитаних (53,5%) вважають, що у жінок і чоловіків рівні шанси працевлаштуватися. На питання "Хто має більше можливостей для отримання гідної заробітної плати, чоловіки чи жінки" 58,7% респондентів відповіли, що немає різниці.

Натомість, підкреслюють дослідники, це твердження має суб’єктивний характер. Адже існує офіційна статистика, яка свідчить, що фактично жінки в Україні заробляють менше за чоловіків приблизно на 20 - 30% залежно від галузі.

Так само більшість, 58% опитаних, відповіли, що не відчували перепон у виконанні професійних обов’язків/кар’єрному зростанні через сімейні обставини (догляд за дітьми, хворими членами родини та ін.).

«Тут слід підкреслити, що в Україні вже багато років діє спеціальний закон (Закон України №2866-IV) про забезпечення рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків, який прямо зобов’язує роботодавців створити рівні умови для здійснення трудової діяльності і жінкам, і чоловікам», - зауважив юрист підприємства “НМЦ” профспілок Володимир Ковальчук.

Однак, на думку дослідників, і тут варто говорити про суб’єктивні спостереження і об’єктивні факти. Адже після низки уточнюючих питань стосовно забезпечення працівникам комфортних умов з урахуванням їхніх сімейних обставин з'ясувалося, що жінки в більш як 50% випадків не задоволені діями роботодавців, тоді як серед чоловіків про це сказали лише 34%.

У другій частині «Трудового барометра» дослідники оцінили рівень усвідомлення українцями проблеми насильства та домагань у сфері праці.

Так, 52,5% респондентів зізнались, що ніколи не стикались з насильством на робочому місці. Тоді як 11,7% опитаних особисто відчули такі прояви, а ще 7,7% були свідками таких дій проти інших осіб. Серед проявів насильства респонденти частіше називали психологічний тиск, економічний, фізичний та сексуальний.

«Одним із найрозповсюдженіших явищ в Україні є примус до виконання роботи, яка не обумовлена трудовим договором. Почастішали такі випадки зараз, коли під гаслом оптимізації скорочують персонал, а тих, хто залишився, примушують виконувати чужі обов’язки», - стверджує Ковальчук.

Серед засобів протидії проявам насильства на робочому місці респонденти називають посилення відповідальності кривдників (40,3%) та чітке визначення в законодавстві всіх ганебних явищ у трудових колективах (37,9%). Щоправда, зізнаються автори дослідження, перший засіб буде безсилим без запровадження другого.

Так, досі чітко не регламентовано питання щодо мобінгу (цькування) на робочому місці. Законопроєкти №5748 та № 5749 щодо протидії порушень прав у сфері праці перебувають на розгляді у Верховній Раді з минулого року і потребують доопрацювання.

Автори дослідження наполягають на тому, щоб усі законопроєкти стосовно соціальної сфери ухвалювались шляхом соціального діалогу. Тобто із залученням до обговорення представників профспілок, роботодавців та держави.

Як повідомляв Укрінформ, за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської Україна отримала офіційний статус учасниці «Партнерства Біарріц» 11 вересня 2020 року. Відтак Україна має виконати виконати зобов’язання у п’яти сферах, зокрема, зменшити розрив в оплаті праці жінок і чоловіків - за один вид діяльності має бути рівна оплата праці незалежно від статі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-