Кібершахраї, захист персональних даних та онкопацієнти. Як уникнути загроз при зборі допомоги на лікування

Кібершахраї, захист персональних даних та онкопацієнти. Як уникнути загроз при зборі допомоги на лікування

Укрінформ
1 лютого, 12:00 - пресконференція на тему: «Кібершахраї, захист персональних даних та онкопацієнти. Як уникнути загроз при зборі допомоги на лікування»

Організатор: Громадська організація “Український офіс захисту даних”.

Учасники: Богдан Хаустов - голова правління ГО “Український офіс захисту даних”, модератор; Інеса Матюшенко - співзасновниця фонду підтримки дорослих онкопацієнтів “Inspiration Family”; Девід Кравченко - директор ГО “Український офіс захисту даних”; Ольга Червякова - проректор Київського університету права НАН України, доктор наук з державного управління, професор; Вероніка Бойко - менеджерка соціального напрямку YouControl.

Коротко. Щодня українці стикаються з хворобами, які потребують дороговартісного лікування. Часто єдиний шанс подолати хворобу - публічний збір допомоги, що пов’язано з певними маловідомими загрозами. Під час збору грошей людина потрапляє у поле зору злочинців, а опублікована інформація може спрацювати проти неї. Іншими словами: потрібні гроші - ви «мішень» для шахраїв!

Не замислюючись про наслідки публічного поширення особистої інформації та документів, потенційна жертва допомагає зловмиснику створити і використати досьє про себе.

На пресконференції відбудеться презентація “Посібника по безпечному збору допомоги на лікування”.

Український офіс захисту даних разом з партнерами - Київським університетом права при НАН України, спільнотою підтримки дорослих онкопацієнтів “Inspiration Family” розробили проєкт “Збережи гроші - врятуй життя”. Він спрямований на захист громадян, які вимушені публічно збирати гроші та ризикують стати жертвами кібершахраїв.

Питання до обговорення:

– Як збір грошей на лікування може сприяти шахраям?

– Як розпізнати шахрая?

– Чи завжди поліція допоможе?

– Що робити, якщо вас ошукали? Перші кроки потерпілого.

– Як безпечно збирати допомогу?

Довідково. Захід передуватиме IV Форуму Онкопацієнтів, який відбудеться 2 лютого 2022 року в колонній залі КМДА, також його присвячено Всесвітньому дню боротьби проти раку (World Cancer Day) - 4 лютого та Міжнародному Дню захисту персональних даних — 28 січня.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Видали посібник, як уникнути шахрайства при збиранні коштів на лікування онкохворих

У Києві випустили “Посібник по безпечному збору допомоги на лікування”, який допоможе уникнути загроз шахрайства при зборі допомоги на лікування онкохворих.

Посібник представили в Укрінформі його упорядники з Громадської організації “Український офіс захисту даних” (https://udpo.org/wp-content/uploads/2022/02/UDPO_PRESS_compressed.pdf).

Як зазначили учасники заходу, щодня українці стикаються з хворобами, які потребують вартісного лікування, і часто єдиний шанс подолати хворобу - публічний збір допомоги, що пов’язано з певними маловідомими загрозами. Під час збору грошей людина потрапляє у поле зору злочинців, а опублікована інформація може спрацювати проти неї.

“Коли людині потрібні гроші на лікування, препарати, обстеження вона стає «мішенню» для шахраїв. На жаль, злочинці привласнюють гроші тяжкохворих людей, позбавляючи їх шансу вижити. Рекомендації нашого посібника допоможуть уникнути цього”, - сказав голова правління ГО “Український офіс захисту даних” Богдан Хаустов.

Найпривабливішими для шахраїв є зібрані кошти на лікування за кордоном, розповіла співзасновниця фонду підтримки дорослих онкопацієнтів “Inspiration Family” Інеса Матюшенко.

“Найчастіше збирають кошти на інноваційну терапію, або коли в Україні вже закінчилися варіанти лікування, і пацієнт змушений, щоб врятувати своє життя, лікуватися за кордоном. Це, як правило, дуже великі кошти, для збирання яких докладаються чималі зусилля”, - зазначила вона.

Найпоширенішим видом злочину є пропонування препаратів, методів лікування і вартісних послуг, розповів Хаустов.

“Шахрай, вивчивши історію пацієнта, може представитися представником компанії чи клініки або медичним працівником онкодиспансера, який пропонує за певну плату дістати ці препарати. Тобто, потенційну жертву злочину шахрай втягує до співучасті та убезпечує себе від того, що на нього заявлять”, - розповів він.

У посібнику також розповідається про інші поширені методи аферистів, як то: збір коштів від імені жертви на рахунки шахрая, псевдоблагодійники та “доброзичливці”, шахрайство від імені банків, органів влади, мобільних операторів тощо.

Учасники заходу наголосили, що не замислюючись про наслідки публічного поширення особистої інформації та документів, потенційна жертва допомагає зловмиснику створити і використати досьє про себе.

Посібник презентували напередодні IV Форуму онкопацієнтів, який відбудеться 2 лютого 2022 року в колонній залі КМДА. Також його присвячено Всесвітньому дню боротьби проти раку (World Cancer Day) - 4 лютого та Міжнародному Дню захисту персональних даних — 28 січня.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-