Нова хвиля репресій у Криму: правозахисні підсумки 2021 року

Нова хвиля репресій у Криму: правозахисні підсумки 2021 року

Укрінформ
26 січня, 14:00 - пресконференція на тему: «Нова хвиля репресій у Криму: правозахисні підсумки 2021 року» 

Організатор: Кримська правозахисна група.

Учасники: Володимир Чекригін - заступник голови правління Кримської правозахисної групи; Ірина Сєдова - дослідниця Кримської правозахисної групи; Богдан Мельникович - юрист Кримської правозахисної групи; Олександр Сєдов - аналітик Кримської правозахисної групи; Ольга Скрипник - модераторка, голова правління Кримської правозахисної групи.

Коротко. Під час заходу представники Кримської правозахисної групи презентують огляд порушень прав людини у Криму в 2021 році. Вони розкажуть про застосування насильства під час затримань, катування та безкарність ФСБ та МВС РФ, наслідки минулого року для політичних в'язнів, систему переслідування віруючих, нові обмеження свободи слова та вираження поглядів, обмеження роботи журналістів, практику застосування російських законів для недопущення мирних акцій.

Також протягом 2021 року Кримська правозахисна група продовжувала документувати незаконний призов до армії РФ та мілітаризацію дітей через систему освіти.

Експерти Кримської правозахисної групи розкажуть і про те, що зробила українська влада для захисту мешканців Криму в умовах окупації, та які важливі рішення з питань окупованого Криму були ухвалені на міжнародному рівні минулого року.

 Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали: 

Росія винесла торік 170 політично мотивованих рішень щодо 61 жителя Криму - КПГ

На кінець 2021 року у місцях несвободи у кримських кримінальних справах продовжують перебувати 116 осіб, позбавлених волі з політичних або релігійних мотивів.

Про це на брифінгу в Укрінформі «Нова хвиля репресій у Криму: правозахисні підсумки 2021 року» повідомив заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін.

«На кінець 2021 року у місцях несвободи у кримських кримінальних справах продовжують перебувати 116 осіб, позбавлених волі з політичних або релігійних мотивів. Ще дев'ять осіб перебувають під домашнім арештом. Загалом у 2021 році було винесено 21 вирок щодо осіб із політичних мотивів, а також нами було зафіксовано 170 рішень, які стосувалися 61 мешканця Криму», - сказав Чекригін.

За його словами, ці рішення були пов'язані або з утриманням під вартою, або з продовженням утримання під вартою.

Заступник голови КПГ повідомив, що найбільша група ув'язнених – це кримські татари, об'єднані в так звану групу кримських мусульман, які обвинувачуються в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір» або в пропаганді терористичних чи екстремістських з точки зору РФ організацій, яки не заборонені з погляду українського законодавства.

Як зазначив правозахисник, 79 осіб у ​​рамках цих справ позбавлені волі, п'ятеро - перебувають під домашнім арештом або обмежені у пересуванні.

Характерним для цієї категорії «справ» він назвав порушення права на справедливий суд, «оскільки доказами у них використовуються свідоцтва анонімних свідків, більшість із яких є співробітниками ФСБ».

Крім того, в так званих судах використовуються сумнівні лінгвістичні експертизи, а також свідчення, які були отримані від свідків на стадії попереднього розслідування і від яких під час судових засідань самі свідки відмовлялися.

«Однак це вже жодним чином не впливало на рішення цих судів», - наголосив експерт.

За словами Чекригіна, у 2021 році в рамках цих справ було винесено 12 вироків щодо 79 осіб, які отримали строки від 12 до 18 років ув'язнення.

Ще одна група політв'язнів – «українські диверсанти та шпигуни», з яких на кінець 2021 року 17 перебувають за ґратами і ще одна особа - під домашнім арештом.

У 2021 році щодо них було винесено три вироки – Галина Довгополова була засуджена до 12 років позбавлення волі в колонії загального режиму, Іван Яцкін та Костянтин Ширінг отримали по 12 років колонії суворого режиму.

За інформацією правозахисника, за звинувачення в участі в «батальйоні імені Челебіджихана» засуджено шістьох кримських татар, зокрема, у 2021 році було оголошено один вирок щодо Меджита Аблямітова. Він отримав шість років позбавлення волі.

Крім того, у 2021 році було оголошено два нові вироки терміном шість та шість із половиною років щодо «Свідків Єгови». Усього на кінець року засуджених за цією категорією справ – п'ять осіб.

За словами Чекригіна, найгучнішою справою 2021 року було затримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та братів Асана та Азіза Ахтемових.

«Їх викрали, катували, використовували незаконні методи слідства, було порушено презумпцію невинуватості. Визнання Азіза та Асана Ахтемових, які у них вибивали під тортурами, транслювали російськими каналами», - зазначив правозахисник.

Як резюмував Чекригін, 2021 рік став черговим роком, коли жоден кримський політв'язень не був звільнений за обміном або іншою процедурою, як це було у 2019 році.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-