Презентація трирічної програми в рамках Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека»

Презентація трирічної програми в рамках Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека»

Укрінформ
25 січня, о 10:00 - пресконференція на тему: «Презентація трирічної програми у сфері «Жінки, мир та безпека» від Посольства Нідерландів в Україні та Українського жіночого фонду»

Організатор: Посольство Королівства Нідерландів в Україні.

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань ґендерної політики; Пітер ван Вліт - заступник Голови Місії Посольства Королівства Нідерланди в Україні; Олеся Бондар - директорка Українського Жіночого Фонду; Оксана Луньова - координаторка Коаліції «Луганщина: Жінки. Мир. Безпека»; Любов Максимович - голова ГО «Центр «Жіночі Перспективи»; Леся Ярошенко - менеджерка з комунікації, Український Жіночий Фонд, модераторка.

Питання до обговорення.

Від яких проблем найбільше потерпають жінки під час криз, конфліктів, зокрема військових? Як жінки можуть отримати більше прав і можливостей озвучувати свої потреби, отримувати захист та підтримку, ставати більш видимими та представленими в усіх гілках влади та напрямах, впливати на політики та рішення, пов’язані з миром і безпекою у громадах?

Чому Посольство Королівства Нідерландів підтримує Український Жіночий Фонд у сприянні реалізації Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека» в Луганській, Львівській, Харківській та Хмельницькій областях та які результати мають Нідерланди після запровадження аналогічних Національних планів дій?

Як програма «Жінки, мир, безпека» з основ ґендерної рівності й адвокації, інформаційної підтримки і гранти на втілення ініціатив в рамках проєкту вплине на 1) оновлення ​​кадрової політики місцевих підрозділів Збройних сил, поліції, Служби з надзвичайних ситуацій, Національної прикордонної служби. Як сприятиме більшій відкритості і дружності до жінок, які хочуть служити в силових і безпекових структурах; 2) створення регіональних осередків асоціацій жінок у Збройних силах та правоохоронних органах; 3) створення притулків для потерпілих від насильства; 4) реалізацію програми реабілітації ветеранів війни; 5) збільшення представництва жінок у миротворчих процесах і центрах ухвалення рішень; 6) убезпечення вулиць для жінок.

Презентація відбудеться у форматі діалогу з журналістами.

Довідково. У 2000 році Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію 1325, щоб визнати особливий вплив збройного конфлікту для жінок і дівчат, а також їхню важливу роль у розв’язанні конфлікту та в розбудові миру.

Документ закликає держави-члени ООН розширити участь жінок, включити ґендерну перспективу у всі зусилля щодо миру та безпеки, а також захищати жінок і дівчат у конфліктних ситуаціях.

У всьому світі прийнято 85 національних планів дій щодо жінок, миру та безпеки. Україна – перша країна, яка прийняла Національний план дій 1325 в період збройного конфлікту. 2021 року був ухвалений уже другий Національний план дій «Жінки, мир, безпека», чинний до 2025 року.

Український Жіночий Фонд за підтримки уряду Королівства Нідерландів розпочинає реалізацію Національного плану дій в чотирьох областях східної, західної та центральної України. Для цього Український жіночий фонд застосовуватиме власну методологію локалізації процесу 1325, яка доводить ефективність з 2018 року. Разом із національними та регіональними партнерами фонд сприятиме створенню місцевих коаліцій 1325, до яких входять представниці та представники правоохоронних органів та інших силових структур, місцевих органів влади, громадських організацій, військових та інших навчальних закладів, медіа. Методологія допомагає коаліціям виявляти специфічні для свого регіону потреби, пов’язані з безпекою для жінок у кожній області, включати їх до місцевих планів дій 1325 і добиватися конкретних рішень та їх виконання. Завдяки тому, що коаліції будуються на принципах рівності та партнерства, місцеві органи влади дослухаються до їх рекомендацій, вносять зміни до регіональних планів дій 1325, призначають відповідальних за їх виконання та виділяють необхідні ресурси.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: +38 050 764 34 20 (Ольга Ситник);  +380 66 737 83 18 (Леся Ярошенко) або e-mail: olha.sytnik@prhouse.com.ua;  l.yaroshenko@uwf.org.ua

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні стартувала програма захисту жінок в умовах збройного конфлікту

В Україні представили трирічну програму «Жінки, мир та безпека» із впровадження ґендерної перспективи в регіонах в умовах збройної агресії.

Проєкт в Укрінформі представили Український жіночий фонд, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко за підтримки посольства Нідерландів в Україні.

Трирічний проєкт “Жінки, мир, безпека” спрямований на локалізацію Національного плану дій 1325 у Луганській, Львівській, Харківській та Хмельницькій областях згідно з резолюцією ООН 1325, що визнає особливий вплив збройного конфлікту на жіноцтво.

Як пояснила Урядова уповноважена з ґендерної політики, локалізація – це індивідуальний підхід до місцевих потреб і залучення місцевих зацікавлених сторін до її реалізації в умовах збройної агресії РФ проти України.

«В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України та тимчасової окупації частини територій місцеві плани дій в питаннях миру, безпеки і участі жінок будуть різними в кожній області, в кожному відомстві. Для того, щоб вони були дієвими, над ними разом повинні працювати державні структури та органи місцевого самоврядування, громадські та міжнародні організації», – сказала Левченко.

Реалізовуватиме проєкт Український жіночий фонд, застосовуючи власну методологію локалізації процесу. Фонд з 2018 року допомагає створювати у регіонах коаліції місцевої влади та громадськості для вивчення потреб у регіоні, навчання громад, лобіювання прав і можливостей жінок.

«Це допомагає місцевій владі побачити проблеми, які раніше не озвучувались або не вважалися важливими. Вони наповнюють сенсом регіональні плани дій, залучають ресурси і добиваються їхнього виконання. Завдяки співпраці влади та громадськості політики і рішення на місцях стають більш чутливими і дружніми до тих, на кого вони спрямовуються», – пояснила директор Українського жіночого фонду Олеся Бондар.

Коаліція 1325 у Луганській області – одна з найдосвідченіших в Україні. Регіон уже вісім років потерпає від російської агресії і вдруге долучається до проєкту “Жінки, мир, безпека”.

«Це дозволяє жінкам Луганщини долучитись до формулювання пріоритетів місцевих планів дій та їхнього втілення - від регулярних консультацій з органами місцевого самоврядування до спільних безпекових акцій з поліцією, надання гуманітарної допомоги постраждалим від стихійного лиха, відкриття жіночих бізнесів, зон відпочинку та занять спортом, гідних санітарних умов у закладах охорони здоров’я», – розповіла координатор Коаліції «Луганщина: Жінки. Мир. Безпека» Оксана Луньова.

Фінансову та консультаційну підтримку на реалізацію проєкту в розмірі 2,2 млн євро надає уряд Нідерландів.

“Для нас дуже важливо допомогти у втіленні Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” в регіонах України. Залучення жінок до прийняття рішень щодо побудови миру і зміцнення безпеки в громадах – це принципове питання. Адже лише таким інклюзивним шляхом можна врахувати інтереси усіх, на кого впливають та вплинули воєнні дії», – зазначив заступник голови місії посольства Королівства Нідерланди в Україні Пітер ван Вліт.

У 2000 році Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію 1325, щоб визнати особливий вплив збройного конфлікту для жінок і дівчат, а також їхню важливу роль у розв’язанні конфлікту та в розбудові миру. Документ закликає держави-члени ООН розширити участь жінок, включити ґендерну перспективу у всі зусилля щодо миру та безпеки, а також захищати жінок і дівчат у конфліктних ситуаціях.

У всьому світі ухвалено 85 національних планів дій щодо жінок, миру та безпеки. Україна – перша країна, яка прийняла Національний план дій 1325 в період війни в 2016 році. 2021 року був ухвалений уже другий Національний план дій «Жінки, мир, безпека», чинний до 2025 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-