Парламент ухвалив антитютюновий законопроєкт №4358 для захисту дітей від куріння

Парламент ухвалив антитютюновий законопроєкт №4358 для захисту дітей від куріння

Укрінформ
17 грудня, 9:30 - пресконференція на тему: «Парламент ухвалив антитютюновий законопроєкт №4358 для захисту дітей від куріння» 

Організатор: ГО «Життя».

До участі запрошені: Михайло Радуцький - голова Комітету ВР України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхуванн;  Лада Булах - голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Ярно Хабіхт - очільник Бюро ВООЗ в Україні; Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України; Дмитро Купира - виконавчий директор ГО «Життя», модератор; Гліб Колесов - юрист "Центру демократії і верховенства права".

Коротко. Захід присвячено ухваленому у другому читанні антитютюновому законопроєкту №4358.

16 грудня Верховна Рада України 9-го скликання підтримала посилення антитютюнового законодавства, останні зміни до якого набрали чинності рівно 9 років тому.

Під час пресконференції будуть обговорені ключові норми антитютюнового законопроєкту та їх вплив на зменшення поширення куріння серед дітей та молоді.

Додаткова інформація за тел.: 063 344 12 69  або e-mail: dmytro.p@center-life.org

(Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя»).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

З ухваленням атитютюнового закону електронні цигарки будуть заборонені в громадських місцях - Кузін

З ухваленням законопроєкту № 4358 електронні цигарки будуть заборонені для використання в громадських місцях.

Про це під час пресконференції в Укрінформі, присвяченій ухваленню антитютюнового законопроєкту, сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Ухвалення цього закону є революційною річчю, адже він спрямований проти тієї епідемії тютюнопаління, яка вже не перший рік триває не тільки в Україні, а і в світі. І зараз складно уявити, що хтось палить звичайні цигарки в громадських місцях. І 9 років тому це теж здавалося неможливим. Те ж саме очікує електронні пристрої для куріння, які тепер також буде заборонено для використання в громадських місцях. Цей закон зменшує не просто шкідливий вплив тютюну на українців, зокрема на молодь, але будь-яке паління в громадських місцях, яке буде неприпустимим", - сказав Кузін.

За його словами, законопроєкт також забороняє продаж неповнолітнім та рекламу електронних пристроїв для куріння.

Це має особливе значення, адже, як наголосив урядовець, біля 20% українськх підлітків від 13 до 15 років курять саме електронні сигарети. Він додав, що 80% молоді розпочинають куріння саме завдяки ароматизованим сигаретам.

Серед основних новвведень головний держсанлікар назвав заборону продажу особам до 18 років тютюнових виробів для нагрівання, законодавче врегулювання нових тютюнових виробів, введення великих графічних медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів, яка вже поширена в ЄС та в світі, контроль за вмістом тютюнових виробів, заборона реклами і концепція громадських місць без диму, що означає стовідсоткову заборону куріння електронних сигарет на робочих місцях, на вокзалах, в готелях, гуртожитках тощо.

За його словами, закон повністю відповідає директиві ЄС №40, і, за даними інших країн, дія якої за 6 років знижує поширенність куріння на 20% серед дітей і на 13% серед дорослих.

Як додав на пресконференції виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира, норми закону передбачають заборону куріння електронних сигарет в громадських місцях через півроку, заборону реклами електронних сигарет, ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет через 18 місяців після набуття законом чинності. Через 24 місяці після ухвалення закону буде запроваджено збільшення медичного графічного попередження на пачках сигарет до 65% від їх площі та на електронних сигаретах - до 30% від їх площі, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 317 голосами ухвалила у другому читанні антитютюновий законопроект № 4358, який запроваджує європейські вимоги до захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння відповідно до євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-