Харківщина післявиборча: перспективи та ризики для суспільно-політичної стабільності в регіоні

Харківщина післявиборча: перспективи та ризики для суспільно-політичної стабільності в регіоні

Укрінформ
17 грудня, 11:30 - публічна дискусія на тему: “Харківщина післявиборча: перспективи та ризики для суспільно-політичної стабільності в регіоні“

Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.

Учасники: Олег Громадський - військовий пенсіонер, екскомандир 16-го окремого мотопіхотного батальйону, полковник; Роман Даніленков - співзасновник та виконавчий директор Харківської незалежної соціально-політичної медіагрупи Накипіло; Данило Положухно - голова ВП ВГО «Ветеранське братерство» у Харківській області, член комітету з питань правопорядку, законності та мобілізації Громадської ради при ХОДА; Марія Тахтаулова - кандидатка історичних наук, начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті; Сергій Усов - керівник Харківського регіонального підрозділу ГО "Стоп корупції", член комітету з питань правопорядку, законності та мобілізації Громадської ради при ХОДА; Сергій Шаповалов - політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олександр Клюжев - аналітик Громадянської мережі ОПОРА; Юрій Горбань - аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

Харків «поза політикою»? Наскільки влада та громадянське суспільство готові для протидії загрозам гібридної агресії РФ, які перспективи та проблеми розвитку територіальної оборони Харківщини?

Касація у справі проспекту Петра Григоренка та відзначення дня народження Жукова: наскільки важливі для містян питання національної пам’яті й мови та чи може Харківщина стати форпостом «українського світу» на Слобожанщині?

Тарифи, Коксохім, безпека на дорогах: що потрібно зробити для забезпечення безпеки громадян та чи достатньо для цього зусиль і повноважень місцевої влади?

Інформаційна безпека регіону: чи є проблемою поширення проросійських меседжів у місцевих медіа та як незалежним медіа сформувати суспільний запит на якісну журналістику?

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfBicGO7EsSfCmmqsnchaW-ljFBCvQDx_bJDk5VeNB1Q-hdmQ/viewform

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Дієвим шляхом до оборони Харківщини в разі агресії РФ є сили тероборони — аналітичний звіт

Дієвим шляхом до оборони держави і зокрема прикордонної Харківщини в умовах небезпеки військового вторгнення з боку РФ може бути розвиток сил територіальної оборони.

Такий висновок міститься в аналітичному звіті “Харківщина післявиборча: перспективи та ризики для суспільно-політичної стабільності в регіоні“, представленому в Укрінформі Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

“Залучення громадян до сил територіальної оборони та співпраця силових структур з органами місцевої влади та громадськими організаціями, безумовно, збільшують стійкість регіону до воєнної загрози. В умовах реалізації цієї загрози це дасть змогу мати добре підготовлені кадри для організації оборони та гарантування безпеки цивільних осіб”, - йдеться у звіті.

Як зазначив політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Сергій Шаповалов, водночас відзначається суспільно-політична байдужість істотної частини мешканців регіону, яка обмежує мобілізаційний потенціал громадянського суспільства перед загрозою російської агресії.

“Фундаментальним аспектом політичної свідомості можна вважати, як люди інтерпретують конфлікт на Донбасі. Згідно з дослідженням, близько третини жителів регіону не мають власної думки щодо природи конфлікту на Донбасі, а близько 40% мають байдуже ставлення чи не визначилися зі ставленням до ветеранів ЗСУ, які брали участь у бойових діях на Донбасі. В регіоні є досить поширеною рафінована позиція абстрагування від політики, і це проблема”, - вважає експерт.

У звіті зазначається, що до складу харківської бригади територіальної оборони входить 6 батальйонів. Чисельність харківської 113-ї бригади тероборони становить понад 700 осіб, вони проходять регулярні навчання. Для сприяння ефективній мобілізації добровольців у разі військової загрози створено громадський штаб оборони Харківщини, співзасновниками якого стали близько 30 місцевих громадських організацій, що об’єднують ветеранів АТО/ООС, активних представників громадянського суспільства тощо.

“У сенсі спротиву ймовірному агресору Харків є одним із головних форпостів нашої держави на сході. Це місто, де проживає понад мільйон наших громадян, де розташовані стратегічні оборонні підприємства, де є велика українська культурна спадщина”, - пояснив Шаповалов.

Ситуацію на Харківщині у липні 2021 року дослідив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за свободу» в Україні. У регіоні було проведено репрезентативне опитування 500 респондентів, похибка якого не перевищує 4%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-