Позиція Держатомрегулювання щодо зауважень міністра енергетики України з приводу виконання завдань та функцій Державною інспекцією ядерного регулювання України

Позиція Держатомрегулювання щодо зауважень міністра енергетики України з приводу виконання завдань та функцій Державною інспекцією ядерного регулювання України

Укрінформ
13 грудня, 9:30 - пресконференція на тему: «Позиція Держатомрегулювання щодо зауважень міністра енергетики України з приводу виконання завдань та функцій Державною інспекцією ядерного регулювання України»

Організатори: Державна інспекція ядерного регулювання України.

Учасники: Григорій Плачков - Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України; Тетяна Княжницька - начальник Управління інформаційно-аналітичного забезпечення та цифрового розвитку Держатомрегулювання, модератор.

Коротко. Під час пресконференції буде представлено позицію Держатомрегулювання щодо зауважень міністра енергетики України з приводу виконання завдань та функцій Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Питання до обговорення  направляються до 16:00 12 грудня, на e-mail: tv.kniazhnytska@snriu.gov.ua

Контактна особа від Держатомрегулювання: Княжницька Тетяна (тел.: 067 990 20 34, e-mail: tv.kniazhnytska@snriu.gov.ua).

До участі у заході запрошуються усі зацікавлені, представники міжнародних організацій, громадського сектору та ЗМІ.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  ttps://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Місія МАГАТЕ з комплексного огляду очікується у період з 2023 по 2025 роки – Держатомрегулювання

Державна інспекція ядерного регулювання очікує повторну місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з комплексного огляду регулюючої системи у період 2023-2025 років.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Григорій Плачков.

«Україна стоїть у графіку на 2023-2025 рік, оскільки МАГАТЕ необхідно сформувати і бюджет, і завдання», - сказав Плачков.

Крім того, очільник Держатомрегулювання прокоментував свою діяльність у Тристронній контактній групі, куди він входить як експерт у підгрупу з економічних та екологічних питань.

«Це пов’язано з тим, що Україна не отримала розширеного висновку щодо безпеки нашого ядерного матеріалу. Понад 7 років інспектори МАГАТЕ не мали доступу на непідконтрольну територію. На сьогодні робота з (підготовки - ред.) їхнього візиту ведеться», - заявив Плачков.

Він додав, що деталі цієї роботи з’являться пізніше.

Плачков також спростував інформацію про контакти із керівництвом Росатома.

Як повідомлялося, місія МАГАТЕ з комплексного огляду регулюючої системи проводилася в Україні у 2008 році. Такі місії були запроваджені з метою зміцнення та поліпшення ефективності державного регулювання у сфері ядерної та радіаційної безпеки держав-членів МАГАТЕ, і водночас визначення основних обов’язків держави щодо забезпечення безпеки ядерних установок, джерел іонізуючого випромінювання, поводження з радіоактивними відходами, перевезень ядерних матеріалів.

Місія з комплексного огляду регулюючої системи проводиться шляхом аналізу існуючої практики регулюючого органу певної держави на відповідність стандартам МАГАТЕ.

 Держатомрегулювання спростовує звинувачення у діях на користь ДТЕК у 2020 році

Державна інспекція ядерного регулювання спростовує звинувачення у діях на користь холдингу ДТЕК, через що у 2020 році затримувалась видача НАЕК «Енергоатом» дозволів на виведення з ремонту енергоблоків Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Григорій Плачков.

«Можу це спростувати. У той період, коли державна компанія вийшла з пропозицією про виведення атомних енергоблоків з планово-попереджувальних ремонтів, деякі важливі для безпеки системи не були відремонтовані, не була надана відповідна документація до Держатомрегулювання», - сказав Плачков.

За його словами, через це інспекція не мала права надати окремий письмовий дозвіл на виведення у роботу енергоблоків.

Як повідомлялося, Державне бюро розслідувань порушило справу проти Держатомрегулювання щодо заподіяння Енергоатому економічної шкоди від втраченої вигоди. Підставою стало те, що восени 2020 року інспекція затримувала вихід із ремонтів двох енергоблоків ЗАЕС – Держатомрегулювання звинуватили у зумисності таких дій.

 Держатомрегулювання позитивно оцінює роботу Запорізької АЕС усіма блоками

Державна інспекція ядерного регулювання не має зауважень до роботи Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) усіма шістьма блоками.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Григорій Плачков.

«На сьогоднішній день до роботи Запорізької атомної електростанції у нас питань немає. Оцінюю позитивно», - сказав Плачков.

Він зауважив, що ЗАЕС уже не вперше працює всіма шістьма енергоблоками, а цьогоріч завдяки спорудженню нової лінії електропередачі було зняте обмеження потужності станції.

Крім того, Держатомрегулювання не заперечує проти роботи всіх 15 блоків АЕС одночасно за умови, якщо НАЕК «Енергоатом» забезпечить безпечну та безаварійну експлуатацію обладнання.

Як повідомлялося, на сьогодні працюють всі шість енергоблоків ЗАЕС.

Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю понад 6000 МВт. Генерує в Об’єднану енергетичну систему майже 40% всієї електроенергії, що виробляється атомними електростанціями України, та п’яту частину від загального виробництва електроенергії у країні.

Держатомрегулювання вважає безпідставними зауваження Міненерго до своєї діяльності

Державна інспекція ядерного регулювання заявляє, що зауваження Міністерства енергетики до діяльності інспекції не відповідають нинішньому стану справ.

Про це під час пресконференції в Укрінформі заявив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Григорій Плачков.

«У своїх зауваженнях міністр енергетики Галущенко підкреслив, що діяльність Держатомрегулювання перешкоджає реалізовувати енергетичну політику Міністерства енергетики. При цьому він перерахував аргументи, які мають, як на мене, маніпулятивний характер та абсолютно не відповідають дійсності, існуючому стану справ та вводять в оману членів уряду», - сказав Плачков.

Він зауважив, що Держатомрегулювання не може надати дозвіл на реалізацію проєкту атомної установки АР-1000, адже на сьогодні інспекція не отримала жодного технічного документа стосовно цієї установки.

Прокоментував Плачков і тезу Галущенка про відмову у видачі ліцензії на експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

«Для мене дуже дивно чути, що ми маємо видати ліцензію на даному етапі будівництва. Держатомрегулювання видає окремий дозвіл на введення у промислову експлуатацію цього об’єкта. Або міністр не має повної картини, або до нього не доносять останню інформацію», - сказав Плачков.

За словами очільника Держатомрегулювання, 2 листопада інспекція дійсно отримала заяву на дозвіл від Енергоатома. Однак через велику кількість зауважень до комплекту документів, заява була повернена на доопрацювання.

Плачков наголосив, що на сьогодні ще не проведені «холодні» випробовування ЦСВЯП та не проведена інспекційна перевірка сховища.

Стосовно звинувачень у зволіканні з побудовою нових енергоблоків Плачков зауважив, що отриманий інспекцією лист із проєктом добудови нового енергоблоку не містив жодної оцінки дотримання безпеки вибору майданчика для будівництва. Цей документ також був відправлений на доопрацювання.

«Вважаю, що події, які відбулися 9 грудня на засіданні уряду, спрямовані на руйнування незалежності національного органу регулювання ядерної та радіаційної безпеки у прийнятті рішень у сфері його компетенцій та прямим порушенням не тільки національного законодавства, а й міжнародних зобов’язань України», - заявив Плачков.

За його словами, попередній результат щорічного оцінювання діяльності голови Держатомрегулювання був «відмінним».

Як повідомлялося, 9 грудня міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Міненерго має низку зауважень до роботи Держатомрегулювання. Він запропонував Кабміну негативно оцінити діяльність голови Державної інспекції ядерного регулювання під час проведення щорічного оцінювання.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-