ВООЗ повідомляє про успіхи у боротьбі з тютюновою епідемією та попереджає про загрози від нових нікотинових та тютюнових виробів – дані Доповіді про глобальну епідемію тютюну

ВООЗ повідомляє про успіхи у боротьбі з тютюновою епідемією та попереджає про загрози від нових нікотинових та тютюнових виробів – дані Доповіді про глобальну епідемію тютюну

Укрінформ
9 грудня, 9:00 - презентація Доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я про глобальну епідемію тютюну

Організатор: Центр громадянського представництва «Життя» на замовлення Бюро ВООЗ в Україні.

Учасники: Ігор Кузін – заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України; Владислав Збанацький – заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»; Андрій Скіпальський – національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні; Анжела Чобану – технічний спеціаліст, Програма з контролю над тютюном, Європейське регіональне бюро ВООЗ; Оксана Левицька – модераторка, координаторка проєктів, ГО «Життя».

Коротко. Восьма Доповідь у серії звітів ВООЗ, які відстежують статус тютюнової епідемії та заходи для боротьби з нею, звертає особливу увагу на загрози від нових нікотинових та тютюнових виробів (зокрема, електронних сигарет та тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕНів).

Під час пресконференції учасники представлять глобальні та національні тенденції щодо поширення вживання тютюну та реалізації антитютюнових заходів, рекомендованих ВООЗ (а саме комплексу заходів MPOWER). Також, спікери розкажуть про успіхи у боротьбі з тютюновою епідемією, яких досягла України, та обговорять основні виклики та шляхи їх подолання.

Додаткова інформація за тел.: 063-344-12-69 (Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя») або e-mail Dmytro.p@center-life.org

Довідково. Перша Доповідь ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію була опублікована у 2008 році. Зараз такий звіт готується кожні 2 роки. У восьмій Доповіді ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію подано узагальнену інформацію про національні зусилля щодо реалізації найбільш ефективних заходів щодо зниження попиту, передбачених Рамковою конвенцією ВООЗ щодо боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ), які довели свою ефективність як способи скорочення вживання тютюну. Комплекс цих заходів скорочено позначається як "MPOWER":

M - Моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів

Р - Захист людей від тютюнового диму

О - Надання допомоги у припиненні вживання тютюну

W - Попередження про небезпеки, пов'язані з тютюном

Е - Контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів

R - Підвищення податків на тютюнові вироби

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Електронні сигарети так само шкодять здоров’ю, як і звичайні - ЦГЗ

Корпорації поширюють хибну інформацію, що електронні системи нагрівання тютюну є безпечними чи менш шкідливими або допомогають покинути курити, але електронні сигарети так само шкодять здоров’ю, як і звичайні.

Про це під час презентації Укрінформі Восьмої доповіді ВООЗ про глобальну епідемію тютюну сказав заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Владислав Збанацький.

"Споживання ТВЕНів (тютюнові вироби для електричного нагрівання) наразі збільшується в геометричній прогресії, особливо серед жінок. Агресивна реклама, промотується певна причетність до люкс-сегменту і створення ілюзії меншої шкоди. Корпорації поширюють хибну інформацію, що електронні системи нагрівання тютюну є безпечними чи менш шкідливими або допомогають покинути курити. Але це не так. ВООЗ окаже, що такі продукти викликають таку саму сильну залежність і такж шкодять здоров’ю, як і звичайне тютюнокуріння. До прикладу, в аерозолі ТВЕН міститься до 50 канцерогенів, тобто майже стільки небезпечних сполук, що і в звичайному сигаретному димі. 22 з цих сполук мають рівень токсичності в два рази вищий, ніж у їх відповідників у звичайних сигаретах, а 7 з них — більше, ніж у 10 разів токсичніші за сигаретні”, - сказав Збанацький.

За його словами, вживання бездимного тютюну так само підвищує ризик виникнення онкологічних захворювань, захворювань порожнини рота стравоходу тощо.

Окрім цього, оскільки ТВЕНи часто вживають неповнолітні чи молоді люди, шкода завдається і нервовій системі.

"Особливо страждає і нервова система, оскільки ії формування відбувається до 25 років, і нікотинова залежність дуже погано впливає на нервову систему впливає саме в період їії формування", - наголосив медик.

Як повідомляв Укрінформ, ВООЗ презентувала Восьмої доповіді про глобальну епідемію тютюну. Згідно з прогнозам ВООЗ, до 2025 року в Україні очікується зниження поширеності вживання тютюну на 25,9%.

В Укрінформі представили Восьму доповідь ВООЗ про глобальну епідемію тютюнопаління

В Укрінформі відбулася презентація Восьмої доповіді ВООЗ про глобальну епідемію тютюнопаління. Згідно з прогнозами ВООЗ, до 2025 року в Україні очікується зниження поширеності вживання тютюну на 25,9%.

Про це під час презентації доповіді ВООЗ в Укрінформі сказала технічний спеціаліст Програми з контролю над тютюном Європейського регіонального бюро ВООЗ Анжела Чобану.

“Станом на 2019 рік в країнах Європейського регіону ВООЗ найвищий рівень споживання тютюну був зареєстрований у Сербії, найнижчий - в Узбекистані. Україна знаходиться посередині. Більше 80% країн Європейського регіону знижують споживання тютюну, і Україна одна з них. Так до 2025 року очікується, що зниження поширеності поточного споживання тютюну на глобальному рівні становитиме 23,6%, в Європейському регіоні ВООЗ — 18,9%, в Україні — 25,9%”, - зазначила Чобану.

На сьогодні, за даними ВООЗ, кількість споживачів тютюну в світі становить 1,3 млрд людей. Тютюнові вироби вживає 22,3% світового населення — 36,7% усіх чоловіків та 7,8% - жінок. На сьогодні близько 80% курців проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Це приблизно 1 млрд людей. Щорічно хвороби, що пов'язані з тютюнопалінням, забирають життя 8 млн осіб.

Наразі у світі антитютюнова політика проводиться відповідно до рамкової конвенції ВООЗ з боротьби з тютюном та заходів MPOWER (М- Моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів, P — захист людей від тютюнового диму, O — Надання допомоги у припиненні вживання тютюну, W — Попередження про небезпеки, пов’язані з тютюном, E — Контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, R — Підвищення податків на тютюнові вироби).

За даними Доповіді, в Україні показник поширеності споживання тютюну серед підлітків віком від 13 до 15 років становить 14,6%, серед хлопців — 17,8%, серед дівчат — 12,1%. Також, згідно з останнім дослідженням, проведеним у 2017 році в Європейському регіоні ВООЗ, Україна мала один із найвищих показників рівня споживання електронних сигарет — 18,4% .

Один з основних напрямків політики MPOWER — досягти нульового рівня вживання тютюну неповнолітніми.

Починаючи з 2017 року вже 102 країни повністю реалізували один або більше заходів MPOWER. З 2017 року більш як у 4 рази зросла кількість людей, охоплених хоча б одним із заходів MPOWER — це 5,3 млрд осіб.

“Зниження поширеності куріння — це світовий тренд у досягненні Цілей сталого розвитку ООН, які підтримала Україна. Перед нами, як стороною Рамкової конвенції боротьби з тютюном ВООЗ, стоїть завдання комплексної реалізації заходів MPOWER, а тому корпоративні інтереси компаній не мають ставати на заваді захисту здоров’я людей. Ми переконані, що ухвалення законопроєкту № 4358 посилить антитютюнове законодавство в Україні та допоможе захистити дітей від залучення до куріння”, - сказав під час презентації заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Перша доповідь ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію була опублікована у 2008 році. Такий звіт готується кожні 2 роки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-