Cфера біотехнологій в Україні: стан та перспективи розвитку

Cфера біотехнологій в Україні: стан та перспективи розвитку

Укрінформ
1 грудня, 11:00 - “круглий стіл”  на тему: «Cфера біотехнологій в Україні: стан та перспективи розвитку»

Організатори: Фонд миру та розвитку; Міністерство охорони здоров’я України; Центр економічної стратегії.

Учасники: Арман Качарян - державний експерт Директорату розвитку інновацій МОЗ України; Василь Стрілка - директор Директорату з розвитку інновацій МОЗ України; Марія Репко - заступниця директора Центру економічної стратегії; Юрій Гайдай - старший економіст Центру економічної стратегії; Віктор Досенко - професор, патофізіолог, генетик, Інститут фізіології ім. О. Богомольця; Іван Михальчук - співзасновник ГО “Українська асоціація дослідницьких біобанків”; Андрій Гой - технічний директор ПАТ “Фармак”; Валентина Асмолкова - наук. співробітник інституту біохімії ім. О. В. Паладіна НАНУ; отець Андрій Нагірняк - заступник голови відділу соціального служіння УГКЦ; Наталія Вітюк - голова правління Фонду миру та розвитку; Оксана Сулаєва - медичний директор Медичної лабораторії СSD; Надія Тисячна - комунікаційниця Фонду миру та розвитку, модераторка.

Коротко. Під час “круглого столу” буде представлено дослідження «Сфера біотехнологій у світі та Україні», проведене Центром економічної стратегії на замовлення Фонду миру та розвитку.

Результати дослідження з біотехнологій в Україні, в якому проаналізовані ключові компоненти екосистеми, використають для підготовки Національної стратегії з розвитку галузі біотехнологій.

Основна мета Фонду миру та розвитку – сприяти розвитку освіти та інновацій у ключових для суспільства галузях (освіта, медицина, юриспруденція…), підтримуючи вітчизняних професіоналів через залучення кращого міжнародного досвіду, експертів та ресурсів.

Сьогодні ж особлива увага та ресурси Фонду спрямовані на розвиток медичних технологій. Біологічні загрози – один із викликів системі громадянського здоров’я у світі. Вчені-вірусологи заявляють, що пандемії, подібні до COVID-19, частішатимуть і світові потрібно до цього готуватися.

Крім того, торік від раку померло 10 млн людей, а в Україні – 50 тисяч (на сьогодні у понад 1 млн українців діагностовано рак). 

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні презентували дослідження «Сфера біотехнологій у світі та Україні».

Дослідження представили в Укрінформі Центр економічної стратегії на замовлення Фонду миру та розвитку за участю Міністерства охорони здоров’я України.

Згідно з дослідженням, Україна посідає 46-те місце (з-поміж 156 країн) за кількістю публікацій з біохімії, випереджаючи країн-сусідів, водночас за часткою фінансування - програє усім без винятку країнам ЄС, скоротивши витрати на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи майже удвічі за останнє десятиліття (з 0,72-0,75% до 0,43% ВВП). Для порівняння: десятиліття тому Україна та Польща мали схожі частки витрат на R&D, проте Польща за цей час збільшила фінансування майже вдвічі.

У дослідженні також звертається увага на те, що найбільші фармацевтичні компанії в Україні демонструють середнє річне зростання в 2016-2020 роках понад 10%, що є високим за світовими мірками показником загалом і для розвитку біотехнологій зокрема. До того ж, приватна медицина створює додатковий попит на біотехнології. Адже за останні 10 років ринок приватної медицини зріс у 2,3 раза в грошовому (доларовому) вимірі, і прогнозується, що це зростання триватиме.

Згідно з дослідженням, серед найбільших загальних бар’єрів розвитку галузі біотехнологій - галузеве регуляторне поле (бюрократія, дозвільна система, брак технічних регламентів); доступ на експортні ринки — регуляторні перешкоди, канали реалізації та споживачі за кордоном; зарегульованість імпорту і технічні перешкоди на митниці; неефективне/повільне функціонування дозвільної системи; загалом надмірна бюрократія та регулювання з боку держави.

Дослідники рекомендують українській владі провести дії у наступні роки, які найбільше сприяли б швидкому розвитку біотехнологій: розвиток людського капіталу; діалог з індустрією щодо запровадження етичних стандартів, спрощення дозвільних процедур та імпорту обладнання та матеріалів; податкові пільги або відшкодування для компаній, що займаються R&D.

У дослідженні наголошується, що через недостатньо розвинену галузь біотехнологій в Україні відсутнє виробництво вакцин, сучасних діагностичних засобів та ліків від багатьох поширених хвороб (зокрема раку), державні лабораторії не секвенують геном, не діагностують мутації в генах (за винятком лабораторії НДСЛ "Охматдит").

У дослідженні сфера біотехнологій визначається як великий і високотехнологічний ринок, перспективи якого повністю ще не реалізовані в Україні. Щоб змінити ситуацію, потрібна відповідна державна політика, яка сприятиме розвитку медико-біологічних досліджень, трансферу технологій з подальшим виробництвом вакцин та біосимілярів, використанню «лікарських засобів передової терапії» (advanced therapy products).

Результати дослідження з біотехнологій в Україні його замовники у Фонді миру та розвитку та у Міністерстві охорони здоров’я мають намір використати для підготовки Національної стратегії з розвитку галузі біотехнологій.

Основна мета Фонду миру та розвитку – сприяти розвитку освіти та інновацій у ключових для суспільства галузях (освіта, медицина, юриспруденція), підтримуючи вітчизняних професіоналів через залучення найкращого міжнародного досвіду, експертів та ресурсів. Особлива увага та ресурси Фонду спрямовані на розвиток медичних технологій у відповідь на біологічні загрози як один із викликів системі громадського здоров’я у світі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-