Підсумки обговорення критичних проблем децентралізації

Підсумки обговорення критичних проблем децентралізації

Укрінформ
30 листопада, 14:30  - пресконференція  на тему: «Підсумки обговорення критичних проблем децентралізації»

Організатор: Українська асоціація районних та обласних рад.

Учасники: Юрій Андрійчук - голова Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад, модератор; Ігор Пілько - експерт Української асоціації районних та обласних рад; Михайло Лаврів - голова Калуської районної ради Івано-Франківської області; Олена Здор - голова Васильківської районної ради Запорізької області; Віталій Кімак - голова Самбірської районної ради Львівської області; Дмитро Павлов - голова Павлоградської районної ради Дніпропетровської області.

Коротко. На думку організаторів заходу, через штучне відсторонення районних рад від їх повноважень, знижується якість та доступність надання публічних послуг громадянам. Мова йде про закриття чи погіршення надання послуги понад 350 об’єктам соціальної інфраструктури. Зокрема, такими об’єктами є лікарні та освітні заклади. Зі слів очільників райрад, ситуація склалася через реалізацію законів №907-IX та №1009-IX, що були ухвалені ще у 2020 році.

Як стверджують організатори пресконференції, на сьогодні відбувається нехтування дорожньою картою децентралізації, Конституцією України та Європейською хартією місцевого самоврядування. Усе це може призвести до зниження рівня місцевої демократії й централізації влади. Голови районних рад вважають, що не останню роль у причинах таких негативних тенденцій відіграють окремі представники органів державної влади.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Президента просять відновити повноцінну діяльність районних рад

В Україні 107 голів районних рад із 119-ти, які представляють понад 30 мільйонів жителів, звернулися до Президента Володимира Зеленського з проханням про відновлення повноцінної діяльності районних рад у рамках реформи про децентралізацію.

З відповідним зверненням до глави держави голови райрад виступили під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Підсумки обговорення критичних проблем децентралізації».

Очільники органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня звернулися до Президента з проханням сприяти стабілізації ситуації, зокрема, ініціювати внесення змін до Конституції щодо децентралізації, що міститиме трирівневу систему місцевого самоврядування, переглянути децентралізаційну Концепцію та провести зустріч з представниками районних рад.

Так, відповідне звернення, яке зачитав голова Самбірської райради (Львівщина) Віталій Кімак, налічує сім пропозицій до Президента.

Зокрема, голови райрад просять Президента: провести детальний аналіз ходу реформи децентралізації з травня 2019 року; сприяти внесенню змін до Бюджетного кодексу щодо належного фінансового забезпечення районних рад; сприяти внесенню змін до бюджету 2021 року щодо фінансування районних рад; сприяти забезпеченню фінансування районних рад у держбюджеті 2022 року у розмірі 509 млн грн (зазначена сума підтримана Українською асоціацією районних та обласних рад, Мінрегіоном, парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування).

Також голови райрад вважають за необхідне внести у Верховну Раду законопроєкт про внесення змін до Конституції про децентралізацію влади з такими головними положеннями: на усіх трьох рівнях адміністративно-територіального устрою (базовий-субрегіональний-регіональний) утворити органи місцевого самоврядування з їхніми виконавчими органами з належними повноваженнями та відповідним ресурсним забезпеченням на їхнє виконання.

Крім того, Зеленського закликають, зокрема, внести зміни до положення про Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові, перевівши районні ради з палати місцевих влад до палати регіонів й включити представника районних рад до президії Конгресу.

При цьому учасники заходу наголосили, що звернення 107 керівників районних рад також підтримано і депутатським корпусом районних рад від різних політичних сил.

“Звертаю вашу увагу, що це представники різних політичних сил - всі парламентські партії і партії, які сьогодні представлені на рівні муніципалітетів. Вони об’єдналися в своїй думці і обгрунтували свою позицію щодо функціонування місцевого самоврядування на субрегіональному рівні”, - зазначив голова Павлоградської райради (Дніпропетровщина) Дмитро Павлов.

На думку організаторів заходу, через штучне відсторонення районних рад від їхніх повноважень знижується якість і доступність надання публічних послуг громадянам. Йдеться про закриття чи погіршення надання послуг понад 350 об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема, лікарень та освітніх закладів.

Очільники райрад вважають, що така ситуація склалася через реалізацію законів №907-IX “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” та №1009-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій”, що були ухвалені ще у 2020 році.

Організатором заходу виступила Українська асоціація районних та обласних рад.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-