Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави

Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави

Укрінформ
2 грудня, 14:00 - дискусія на тему: “Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави”

Організатор: Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Учасники: Мара Лопес - голова офісу ФАО в Україні; Тарас Дзьоба - заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Мхайло Ромащенко - заступник голови Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство», доктор технічних наук, професор, академік НАН; Оксана Девіс - секретар Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство»; Юрій Дмитрук - національний експерт ФАО з питань розробки стандартів моніторингу нейтрального рівня деградації земель, модератор.

Коротко. Захід відбудеться з нагоди Всесвітнього дня ґрунтів, який щорічно відзначається 5 грудня. Кампанія 2021 року «Зупинити засолення ґрунтів, підвищити продуктивність ґрунтів» має на меті підвищити обізнаність про важливість підтримки здорових екосистем та добробуту людей через вирішення проблем, що зростають, в управлінні ґрунтами, боротьбі з засоленням ґрунтів, збільшення інформування про ґрунти та заохочення суспільства поліпшувати здоров’я ґрунту.

Україна має найбільшу площу сільськогосподарських угідь та має чи не найродючіші ґрунти у Європі та світі. Знаковим кроком для України стало прийняття Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», яким з 1 липня 2021 року відкрито ринок землі. Ця реформа набула широкого резонансу в суспільстві та неформально була названа найважливішою подією з часу створення держави. Проте бракує уваги з боку суспільства до технічної сторони процесу.

Питання до обговорення:

Що формує вартість землі сільськогосподарського призначення?

Чи існує ефективна система управління якістю ґрунтів?

Як правильно оцінити землю, якою володієте, та, у разі купівлі, бути впевненими, що купуєте саме те, що потрібно?

Довідково. Метою заходу є публічне представлення кроків та дій, які держава та громадськість роблять і планують зробити для прозорого і зрозумілого формування вартості землі, як планують забезпечити всіх учасників ринку точною інформацією про стан та обіг земель, а також, яке місце у цьому процесі займає інформація про ґрунтові та земельні ресурси. Перед заходом усі зацікавлені можуть пройти невеличке опитування, https://forms.gle/JBHTqHNjUiVEBGDr5, результати якого стануть основою дискусії.

Захід відбудеться за участі представників Міністерства аграрної політики та продовольства України та Асоціації «Українське Ґрунтове Партнерство».

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Національну інфраструктуру геопросторових даних доповнять інформацією про ґрунти - Мінагрополітики

Національну інфраструктуру геопросторових даних доповнять відомостями про стан та якість ґрунтів.

Про це під час дискусії "Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави", яка відбулася в Укрінформі, повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

“Ринок землі сільськогосподарського призначення, безумовно, пов’язаний з питаннями ґрунтів, їх охорони, якості та всієї системи їх використання. Комплексні знання про якість і особливості українських ґрунтів, вивчення впливу на них антропогенного, кліматичного та інших чинників допоможуть сповна використовувати потенціал аграрного виробництва”, - переконаний Дзьоба.

За його словами, ключем до виведення аграрної політики держави на новий рівень стане цифровізація процесів у галузі.

“Але будь-яка цифровізація і впровадження рішень, підготовлених з використанням штучного інтелекту задля формування продовольчої політики й прогнозування виробництва, залежать від наявності й точності вхідних даних — зокрема, і про стан ґрунтів”, - пояснив посадовець.

Для збирання й накопичення такої інформації треба об’єднувати зусилля науковців, фахівців Мінагрополітики, бізнесу.

Важливим кроком до цього стало підписання під час дискусії в Укрінформі Меморандуму про співробітництво між Міністерством аграрної політики та продовольства й Асоціацією "Українське ґрунтове партнерство", яка має досвід збирання й аналізу даних про стан земельних, ґрунтових і водних ресурсів.

Надалі вся зібрана й опрацьована інформація розміщуватиметься в Національній інфраструктурі геопросторових даних та буде доступною для загалу.

Дзьоба також нагадав, що в бюджеті-2022 передбачено додаткові кошти на розвиток Національної інфраструктури геопросторових даних.

Дискусію "Продуктивність земель сільськогосподарського призначення у контексті політики держави" приурочили до Всесвітнього дня ґрунтів, який щорічно відзначається 5 грудня. Організатор - Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Як повідомлялось, Закон України “Про національну інфраструктуру геопросторових даних” набрав чинності 1 січня 2021 року. Згідно з ним, у нашій країні створено комплексну систему, яка на єдиній геодезичній і картографічній основі об’єднує відомості (інформаційні шари) з важливими просторовими даними.

Серед них — інформація про системи відліку координат і висот, про держкордон України, адміністративно-територіальні одиниці, територіальні громади, гідрографічні об’єкти та гідротехнічні споруди, населені пункти, будівлі та споруди, автомобільні дороги, залізниці, інженерні комунікації, аеропорти, морські та річкові порти, земний покрив і ґрунти, земельні ділянки, реєстри вулиць і адреси об’єктів, географічні назви, цифрову модель рельєфу, ортофотоплани.

Відео (українська версія):

Відео (англійська версія):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-