Як нам зберегти правду про Голодомор?

Як нам зберегти правду про Голодомор?

Укрінформ
26 листопада, 12:00 - дискусія  на тему: “Як нам зберегти правду про Голодомор?” 

Організатор: “Укрінформ” (Головна редакція “Центр стратегічних комунікацій та  інформаційної безпеки”). 

Учасники: Ярина Ясиневич - директорка Форуму Центральної та Східної Європи Via Carpatia; Мирослава Маркова - аналітикиня VoxCheck; Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам’яті; Володимир Тиліщак - заступник голови Українського інституту національної пам’яті; Геннадій Єфіменко - старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України; Максим Майоров - завідувач відділу головної редакції  “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”, модератор.

Питання для обговорення:

Інформаційні стратегії творців Голодомору.

Сучасні російські наративи про Голодомор.

Державна політика донесення правди про Голодомор.

Адміністративний тиск на істориків: реалії в Росії, ризики в Україні.

 Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Музей Голодомору-геноциду є першим музеєм світового рівня, який будує незалежна Україна – Дробович

Національний музей Голодомору-геноциду – перший музей світового рівня, який будує Україна за часів незалежності.

Про це сказав голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович під час дискусії в Укрінформі на тему: "Як нам зберегти правду про Голодомор?".

"Це перший музей світового рівня, який будує незалежна Україна. Щоб ми розуміли, яке значення приділяє держава. Це десятки тисяч квадратних метрів експозиції. Це музей, який коштує щонайменше півтора мільярди гривень, а може й більше. Це перший музей, де експозиція буде коштувати кілька мільйонів доларів. Це буде перша велика експозиція міжнародного рівня. Тобто Україна не будувала таких музеїв до цього. І це дуже симптоматично і показово, що перший такий музей присвячено трагедії Голодомору-геноциду. Відповідно, це говорить про позицію держави", – сказав Дробович.

Він зазначив, що в Україні є національний консенсус щодо теми Голодомору, бо ж немає такої родини, яка б не постраждала від комуністично-тоталітарного режиму. За його словами, в кожній родині є певна історія, яка пов'язана з Голодомором, "червоним терором" або іншими фактами репресії.

"Очевидно, що великі зусилля, в першу чергу науковців, активістів, дослідників, також української діаспори, допомогли в складний час піднімати постійно тему на новий рівень, отримувати нові дані. Дуже часто саме цей рух знизу сприяв тому, що ця тема постійно піднімалась, в першу чергу, на регіональному рівні. Але такою великою знаковою подією став 2006 рік, коли в Україні був прийнятий закон, який проголошував, на підставі чого визнається Голодомор геноцидом, які міжнародні акти є для того підставою", – сказав голова УІНП.

Як повідомлялося, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2009 року №435-р, утворено Державний музей "Меморіал жертв голодоморів в Україні".

18 лютого 2010 року указом Президента України музею було надано статус національного.

31 липня 2015 року, на підставі законів "Про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні", "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій", "Про культуру", "Про музеї та музейну справу" та за підтримки громадськості, музей було перейменовано з Національного музею "Меморіал жертв голодоморів в Україні" на Національний музей "Меморіал жертв Голодомору".

8 серпня 2019 року, відповідно до наказу Міністерства культури України, офіційну назву музею було змінено у такому варіанті — Національний музей Голодомору-геноциду. Нова назва має на меті акцентувати увагу на геноцидному характері злочину проти українців та відобразити основні види музейної діяльності закладу.

Тепер Національний музей Голодомору-геноциду існує як меморіальна частина ("Свіча пам’яті"), а власне музейної частини із відповідною розвиненою інфраструктурою, досі не побудовано.

28 листопада 2020 року, під час вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів дофінансувати проєкт комплексу Національного музею Голодомору-геноциду.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-