«Зелена країна»: підсумки осінньої висадки деревних рослин

«Зелена країна»: підсумки осінньої висадки деревних рослин

Укрінформ
2 грудня, 10:30 - пресконференція на тему: “Зелена країна”: підсумки осінньої висадки деревних рослин”

Організатор: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Учасники: Богдан Боруховський - перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Юрій Болоховець - Голова Державного агентства лісових ресурсів України.

Коротко. Завершилася осіння висадка у рамках програми Президента України “Зелена країна”. Ініціатива передбачає збереження та відтворення лісів, збільшення їх площі. Зокрема, у планах – висадити на території України 1 мільярд дерев у найближчі три роки. За 10 років площа лісів має зрости на 1 мільйон гектарів!

Питання до обговорення:

Враховуючи темпи висадки, чи вдасться реалізувати екопрограму Президента?

Що допоможе збільшити потужності для реалізації програми?

Скільки дерев і де саме буде висаджено вже найближчої весни?

Під час пресконференції спікери дадуть відповідь на ці та інші питання.

Додаткова інформація за тел.: 097-710-90-79 (Євгенія).

Акредитація ЗМІ обов’язкова до 18:00 1 грудня: https://forms.gle/Xqz6hLp2Vgcgxazb8

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні восени висадили на 40% більше дерев, ніж планувалося - Держагентство лісових ресурсів

Упродовж осінньої кампанії з висадки лісів було висаджено 57 млн нових дерев, що на 40% більше, ніж планувалося.

Про це повідомили представники Держагентства лісових ресурсів і Міндовкілля на пресконференції в Укрінформі на тему: “Зелена країна”: підсумки осінньої висадки деревних рослин”.

Як зазначив голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець, посадковій кампанії сприяли погодні умови, а в деяких регіонах дерева висаджуються й досі.

“Ми планували висадити восени цього року 40 млн нових молодих дерев. Погодні умови для цього були сприятливі, у багатьох регіонах України й по сьогодні проходить посадкова кампанія. Станом на сьогоднішній ранок нам вдалося висадити вже майже 58 млн дерев”, - повідомив Болоховець.

Так, лідером є Житомирщина, яка висадила понад 14 млн нових дерев, Волинь — понад 5 млн, Київщина — понад 4,5 млн, Луганщина й Львівщина — по 3,5 млн, а у найменш лісистій Запорізькій області висадили понад 4,5 млн нових дерев.

Тим часом, як зазначив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський, це тільки початок, головна посадкова кампанія чекає навесні.

“Протягом осінньої кампанії з висадки лісів було висаджено 57 млн деревних рослин — це на 40% більше, ніж ми планували. Але головний акцент - це підготовка до весняної кампанії, яка буде в рази масштабнішою і з залученням громадян. Настав час змін, які допоможуть розвивати лісове господарство і в економічній, і в екологічній площині. 1 млрд дерев — це трирічна акція, на якій не закінчується, а тільки починається історія нових лісів. Також йдеться про 1 млн гектарів нових лісів до 2030 року”, - сказав Боруховський.

Учасники заходу нагадали, що йдеться про реалізацію ініціативи Президента України «Зелена країна» щодо висадки за 3 роки 1 млрд нових дерев. І якщо середні річні витрати на створення 1 га лісів становлять близько 35 тис. грн, то на висадку 1 млн гектарів нових лісів знадобиться 6 млрд грн. За словами голови Держагентства лісових ресурсів Болоховця, на більшу частину цієї суми можна розраховувати вже сьогодні.

“На 4 млрд ми розраховуємо з власних ресурсів, а на 2 млрд сподіваємося на співфінансування з різних джерел — як з державного бюджету, так від спонсорів, благодійних організацій, різних фондів”, - сказав він.

За словами Болоховця, цього року Держагентство має безпрецедентні фінансові показники за всю історію лісового господарства України - насамперед через детінізацію ринку деревини.

“За 10 місяців цього року ми отримали на 6,5 млрд грн більше, ніж минулого року. На 2 млрд грн вже надійшло податків, які лежать на казначейських рахунках і використовуються як для місцевих, так і для державного бюджету. Ці кошти з’явилися насамперед з детінізації ринку деревини. Вся продукція стовідсотково продається через електронні аукціони. Це ті кошти, які осідали в кишенях корумпованих чиновників і непорядного бізнесу, який десятиліттями був присутній на цих потоках”, - зазначив він.

Як повідомлялося, 7 червня 2021 року Президент України Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі «Україна-30. Екологія» підписав указ «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». Документ з 2021 року започаткував на всеукраїнському рівні ініціативу масштабного заліснення України – «Зелена країна».

Сьогодні ліси вкривають лише 15,9% території України при оптимальному показнику лісистості у 20%. У рамках програми Президента “Зелена країна” за 3 роки буде висаджено 1 мільярд нових дерев, за 10 років – площа лісів збільшиться на 1 мільйон гектарів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-