Результати оподаткування тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2021 року

Результати оподаткування тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2021 року

Укрінформ
24 листопада, 11:00 - пресконференція на тему: “Результати оподаткування тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2021 року” 

Організатор: Центр громадянського представництва «Життя».

Учасники: Данило Гетманцев – голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики; Павло Яворський – дослідник Київської школи економіки; Дмитро Купира – виконавчий директор ГО «Життя»; Андрій Скіпальський – національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Коротко. Під час заходу буде представлено результати політики акцизного оподаткування тютюнових виробів за 9 місяців 2021 року. Розрахунки проводилися дослідниками Київської школи економіки у співпраці з ГО «Життя».

Завдяки запровадженню ефективної політики зростання акцизів на тютюнові вироби надходження до держбюджету зросли на 18,7%. Це стало можливим завдяки гармонізації ставки тютюнових акцизів для сигарет, сигарил та тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН). Відповідні поправки до Податкового кодексу набрали чинності у січні 2021 року.

Головними причинами зростання доходів стала реалізація «7-річного плану» щорічного зростання акцизів на тютюнові вироби, перехід від оподаткування ТВЕН та сигарил на вагу до оподаткування за штуку.

Довідково. У грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила план підвищення акцизів на тютюнові вироби, згідно з яким до 2025 року тютюновий акциз зростатиме щонайменше на 20% щорічно. Таким чином заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук. Зараз в Україні цей податок на рівні 30 євро на 1000 штук сигарет.

Додаткова інформація за тел.: 063-344-12-69 (Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя») або e-mail:  Dmytro.p@center-life.org

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні на 18,7% зросли надходження акцизного податку з тютюнових виробів - експерт

За 9 місяців 2021 року загальні надходження акцизного податку з тютюнових виробів в Україні зросли на 18,7% - до 46,7 млрд грн.

Про це в Укрінформі під час пресконференції «Результати оподаткування тютюнових виробів в Україні за 9 місяців 2021 року» розповів дослідник Київської школи економіки Павло Яворський.

«На сьогодні спостерігається тенденція до скорочення споживання сигарет через зростання акцизного податку. Люди припиняють їх курити та переходять на інші тютюнові виробів, зокрема, так звані ТВЕНи», - розповів експерт.

Він нагадав, що цього року відбулося зростання акцизної ставки для сигарет на 20%, а для тютюнових виробів для електричного нагрівання – на 320%. Наразі ставка знаходиться на одному рівні як для сигарет, так і для ТВЕНів - 1456 гривень за 1000 штук .

В результаті це привело до того, що загальні надходження акцизного податку з тютюнових виробів в Україні зросли на майже 18,7%, або 7,4 млрд грн, і сягнули за результатами 9 місяців цього року 46,7 млрд грн.

При цьому податкові надходження від реалізації сигарет за 9 місяців 2021 року скоротились на 3,8%, або 1,4 млрд грн, тоді як надходження від ТВЕНів за аналогічний період зросли у 5 разів – на 8,8 млрд грн.

Зменшення податкових надходжень від продажу сигарет, наголошує експерт, пов’язане насамперед із скороченням їх реалізації на 14,4%.

Крім того, це зумовлено «тіньовим» бізнесом. За оцінками КШЕ, станом на травень 2021 року частка нелегального ринку сигарет в Україні становить 11,5%, ТВЕНів – 3,1%.

«Ринок ТВЕНів наразі активно розвивається як у світі, так і в Україні. Він є дуже популярним в молодого покоління, через що реалізація сигарет також зменшується», - додав Яворський.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за рік здорожчали сигарети з фільтром на 19,4%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-