На підтримку Стамбульської конвенції проти насильства

На підтримку Стамбульської конвенції проти насильства

Укрінформ
26 листопада, 11:00 - пресконференція на тему: «На підтримку Стамбульської конвенції проти насильства»

Організатори: Український жіночий фонд.

Учасниці: Марина Легенька - віцепрезидентка правозахисної організації Ла Страда - Україна; Лариса Кобелянська - координаторка ГЕР з гендерних питань при МФО «Рівні можливості»; Ірина Виртосу - журналістка, координаторка напряму із недискримінації у Центрі прав людини ZMINA; Леся Ярошенко - менеджерка з комунікацій УЖФ; Елла Ламах - голова Центру «Розвиток демократії»; Євгенія Кулеба - співголова МФО «Київ за рівні можливості» Київської міської ради; Ірина Тишко - голова громадського альянсу «Політична дія жінок», модераторка.

Коротко. Рівно 10 років тому Україна підписала Стамбульську конвенцію проти насильства, проте на сьогодні вона не ратифікована українським парламентом. Таке зволікання коштує надто дорого — тисяч людських життів.

Поряд з російсько-українською війною у нас триває війна за зачиненими дверима сотень тисяч домівок, де потерпілими здебільшого стають діти, підлітки, жінки, люди літнього віку й люди з інвалідністю. Згідно із результатами соціологічного дослідження, проведеного Українським інститутом майбутнього спільно з Нью Імідж Груп, 1,5 млн українців стали жертвами жорстокого поводження у побуті, але майже половина з них не зверталися до правоохоронних органів.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Українські жіночі організації вимагають ратифікувати Стамбульську конвенцію проти насильства

Українські жіночі організації виступили за якнайшвидшу ратифікацію Україною Стамбульської конвенції проти насильства.

Про це представниці жіночих організацій заявили на прес-конференції в Укрінформі.

Як наголосила голова громадського альянсу «Політична дія жінок» Ірина Тишко, жіночі організації хочуть привернути увагу до домашнього насильства, яке відбувається в українських родинах.

“Насильство в Україні має ознаки епідемії. Попри те, що з 2018 року домашнє насильство стало кримінальним злочином, в українській традиції й досі існує “культура насильства”. Ми переконані, що зусилля громадського суспільства й держави у боротьбі з насильством мають бути підсилені необхідним законодавством і саме такою є Стамбульська конвенція”, - сказала Тишко.

Голова Центру «Розвиток демократії» Елла Ламах зазначила, що Стамбульська конвенція визначає стандарти допомоги особам, які страждають від насильства і практичну роботу з особами, які вчиняють насильство, вирішуючи ці проблеми комплексно.

“В Україні на сьогодні є національне законодавство і підзаконні акти, які допомагають боротися з насильством як вдома, так і в публічних місцях. Але водночас немає комплексного рішення проблеми тих, які страждають від насильства і тих, які його вчиняють”, - вважає Ламах.

Представниці жіночих організацій повідомили, що 30 листопада мають намір провести акцію під Офісом Президента та Верховною Радою з вимогою щодо ратифікації Стамбульської конвенції.

“Минулого року було подано петицію до Президента про ратифікацію Стамбульської конвенції, яка зібрала понад 25 тисяч голосів. Голос кожного з нас буде голосом тих, хто підписав петицію, а найголовніше — це буде голос тих, хто потребує цього захисту”, - сказала Лариса Кобелянська, координатор з гендерних питань при МФО «Рівні можливості».

Нагадаємо, Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульська конвенція — міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина. Україна підписала Стамбульську конвенцію 7 листопада 2011 року, але досі не ратифікувала її.

14 травня 2020 року петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції на сайті Президента України набрала понад 25 тисяч голосів. Після чого Володимир Зеленський пообіцяв винести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо ратифікації Конвенції. Водночас свої пропозиції мало надати Міністерство закордонних справ, опрацювати документ - Міністерство соціальної політики.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-