Звернення жінок-лідерок до органів влади та громадськості щодо неприпустимості безкарності переслідувань  та цькування в Інтернет-просторі

Звернення жінок-лідерок до органів влади та громадськості щодо неприпустимості безкарності переслідувань та цькування в Інтернет-просторі

Укрінформ
22 листопада, 10:00 - пресконференція на тему: «Звернення жінок-лідерок до органів влади та громадськості щодо неприпустимості безкарності переслідувань  та цькування в Інтернет-просторі»

Організатор: ГО «Геополітичний альянс жінок».

Учасники: Світлана Саламатова - президентка ГО "Геополітичний альянс жінок", фахівчиня  зі спільного стратегічного планування, експертка із налагодження ефективної взаємодії влади та громади, авторка і керівник проєкту "Українські жінки в підтримку діяльності ООН", співзасновниця ГО “ICA Ukraine”, модераторка; Юлія  Паскевська - кандидатка психологічних наук, голова ГО Асоціація фахівців психологічної допомоги, голова Громадської ради при Міністерстві юстиції України (2018-2021 рр.), експерт з питань дотримання прав людини, членкиня ГО «Геополітичний альянс жінок»; Ігор Сенько – член ВГО «Антикорупційна ініціатива та сприяння правоохоронним органам»; Наталія Целовальніченко  - адвокатка, кандидатка юридичних наук, голова правового департаменту ГО «Геополітичний альянс жінок», керівниця ГО  «Луганська правозахисна група», голова ГС «Міжнародний рух за права потерпілих внаслідок агресії РФ»; Ігор Ніколаєв – кандидат юридичних наук, юридичний радник Центру комерційного права, член Науково-консультаційної ради при Національній асоціації арбітражних керуючих України.

Коротко. Громадські діячі наголошують на системній бездіяльності правоохоронних органів щодо питань захисту прав жінок, які беруть активну участь у громадській діяльності, від незаконних посягань в Інтернет-просторі.

Питання до обговорення:

Чи спроможні інститути громадянського суспільства об'єднати зусилля для захисту прав постраждалих від цькувань та переслідувань?

Чи має змогу держава створити ефективний організаційно-правовий механізм захисту прав в Інтернет – просторі?

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні необхідно напрацювати механізм покарання за цькування в інтернет-просторі - активісти

Через правову та законодавчу неврегульованість в Україні люди безкарно переслідуються та цькуються в інтернет-просторі.

З відповідним зверненням до органів влади та громадськості виступили члени ГО «Геополітичний альянс жінок» на пресконференції в Укрінформі.

Як зазначила голова правового департаменту ГО «Геополітичний альянс жінок», керівниця ГО «Луганська правозахисна група» Наталія Целовальніченко, відсутністю механізму притягнення до відповідальності за насильство недоброзичливці активно користуються для цькування в інтернет-просторі.

“Зараз в інтернет-просторі немає належного захисту прав, честі, гідності людини від кіберзлочинності, поширення негативної, сфальшованої інформації задля приниження й знищення людини. З цим стикаються не лише політики, ця технологія набула значного поширення й стала інструментом шантажу багатьох людей. У більшості випадків страждають жінки, але й дуже часто з цим стикаються навіть чоловіки - політики, громадські діячі тощо”, - сказала вона.

Учасники заходу звернули увагу на те, що в українському законодавстві дуже тяжко довести факт насильства після того, як він стався, що значно ускладнює покарання за це взагалі, а не лише в інтернет-просторі.

“Якщо вдома чи на вулиці стався прояв фізичного чи сексуального насильства, можна подавати заяву в правоохоронні органи й публічно про це заявляти, але правоохоронний механізм сьогодні працює таким чином, що факт насильства може бути зафіксований лише у час його здійснення. Тобто, довести факт насильства після того, як він стався, в українському правовому полі майже неможливо”, - наголосила президентка ГО "Геополітичний альянс жінок" Світлана Саламатова.

Учасники заходу висловилися за проведення детального моніторингу ситуації щодо поширення насильства в інтернет-просторі задля законодавчих змін і виправлення ситуації на рівні органів державної влади.

“Слід провести моніторинг цієї сфери, аналіз чинного законодавства, діяльності органів влади, правоохоронних органів. На підставі цього моніторингу з врахуванням прогресивного світового досвіду надати рекомендації законодавцям та органам державної влади для того, щоб ці питання було врегульовано”, - сказав юридичний радник Центру комерційного права, член Науково-консультаційної ради при Національній асоціації арбітражних керуючих України Ігор Ніколаєв.

Громадські діячі вважають, що держава має створити ефективний організаційно-правовий механізм захисту прав громадян від насильства в інтернет-просторі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-