Квест «Від імажинеру до технологій постмодерної сучасності»

Квест «Від імажинеру до технологій постмодерної сучасності»

Укрінформ
29 листопада, 14:00 - презентація на тему: "Квест "Від імажинеру до технологій постмодерної сучасності"

Організатор: Афонін Е.А.

Учасники: Тетяна Новаченко - модератор; доктор наук з держуправління, доцент; Ірина Антипенко - доктор наук з держуправління, член призидії УТА;  Едуард Афонін - доктор соціологічних наук професор, заслужений діяч науки і техніки України; Петро Саух - доктор філософських наук, професор; Сергій Пирожков - академік НАН України, професор, доктор економічних наук, заслужений діяч науки і техніки України; Назіп Хамітов - д.ф.н., проф..,член кореспондент Інституту філософії НАН України.

Коротко. Україна дедалі просувається шляхом демократизації, все чіткіше її обриси набувають ознак постмодерної сучасності. Все більш впливовою на поведінку людей в суспільстві стає їх глибинна несвідома реакція – імажинер, яку досліджував французький антрополог Жільбер Дюран. Багато в чому саме ця реакція, цей «первісний процес» стає основою сучасних соціально-гуманітарних технологій.

Ось чому такого важливого значення для України набуває франко-український переклад головної праці Жільбера Дюрана «Антропологічні структури уявного» (1960), яку недавно опубліковано Видавничим домом «Києво-Могилянська академія» і буде презентовано під час заходу.

Довідково. Проєкт було ініційовано в рамках п’ятирічної співпраці Української та Французької наукових шкіл архетипіки та підтримано Українською технологічною академією, Національною академією наук України та Національною академією педагогічних наук України. Учасники квесту матимуть змогу ознайомитися з ідеями Почесного професора Сорбонни Мішеля Маффесолі на тему: "Цифрова культура і постмодерн".

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні представили переклад праці антрополога Дюрана «Антропологічні структури уявного»

В Україні представили український переклад книжки французького антрополога Жільбера Дюрана "Антропологічні структури уявного".

Видання презентували українські науковці під час пресконференції в Укрінформі на тему: "Квест "Від імажинеру до технологій постмодерної сучасності".

Учасники заходу вважають, що український переклад головної праці Жільбера Дюрана «Антропологічні структури уявного» (1960) набуває важливого значення, оскільки Україна просувається шляхом демократизації й все чіткіше її обриси набувають ознак постмодерної сучасності, про яку писав Дюран.

Як сказав академік НАН, професор, доктор економічних наук, заслужений діяч науки і техніки України Сергій Пирожков, ця книга є по суті енциклопедією і міждисциплінарним дослідженням, яке прояснює природу уявного не тільки вираженого в світі образів, символів, міфів, але як джерело інтенсивних індивідуальних і колективних переживань та досвідів.

“Праця Дюрана "Антропологічні структури уявного" постає не лише як систематичне впорядкування структур, продуктів уяви, матеріальних образів у художніх творах і ритуалах, а також як виклик теорії уяви, що ґрунтується водночас на натуралістичних, біологічних, психологічних і культурних основах. На синтезі цих напрямів розвитку сучасної науки базується ця праця”, - зазначив Пирожков.

Праця Дюрана надає “дослідницьку оптику” щодо визначення архитипу культури як такого та української культури й ментальності, зокрема, вважає доктор філософських наук, професор,член кореспондент Інституту філософії НАН України Назіп Хамітов.

“Проблема архитипу культури, основ української культури та ментальності є для нас принципово важливою, адже ми зараз відкриваємося світові, рухаємося в євро-атлантичному напрямку і повинні прийти у цивілізований світ зі своєю специфікою. Тому дослідницька оптика, яка дозволяє нам усвідомити, що таке архитипи, які визначають обличчя цілих народів, країн і цивілізацій, є надзвичайно важливою”, - вважає Хамітов.

На заході зазначили, що все більш впливовою на поведінку людей в суспільстві стає їхня глибинна несвідома реакція – “імажинер”, яку досліджував французький антрополог Жільбер Дюран. Багато в чому саме ця реакція як "первісний процес" стає основою сучасних соціально-гуманітарних технологій.

Жільбер Дюран (1921 — 2012) - французький соціолог, антрополог, релігієзнавець, дослідник форм і функцій уяви в культурі Нового часу.

Презентовану під час заходу працю Жільбера Дюрана українською мовою «Антропологічні структури уявного» опублікував Видавничий дім «Києво-Могилянська академія».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-