В Україні анонсується створення Конгресу мусульман України - першої всеукраїнської мусульманської громадської платформи

В Україні анонсується створення Конгресу мусульман України - першої всеукраїнської мусульманської громадської платформи

Укрінформ
22 листопада, 12:00 - пресконференція на тему: "В Україні анонсується створення Конгресу мусульман  - першої всеукраїнської мусульманської громадської платформи" 

Організатор: ГО «Конгрес мусульман України».

Учасники: Павло Федосов - представник Ісламського культурного центру м. Дніпро (ІКЦ); Ніяра Мамутова - голова Ліги мусульманок України; Сейран Аріфов - голова Всеукраїнської Асоціації громадських організацій «Альраїд»; Олег Ярош - науковець, кандидат філософських наук, завідувач сектору історії східної філософії НАН України; Ділявер Саідахметов - модератор.

Коротко. 27 листопада 2021 року в  Києві відбудуться загальні установчі збори Конгресу мусульман України (КМУ) - першого всеукраїнського громадського об’єднання, яке є ідейною та організаційною платформою для широкого кола організацій, що займаються як ісламською релігійною роботою в Україні, так і гуртують мусульман навколо соціальної діяльності, культурних чи благодійних справ.

Генеральними векторами діяльності організації обрані соціальний активізм, наукова, просвітницька і культурна робота.

Ініціаторами формування КМУ стали мусульманські громадські та культурні організації з усієї України, в тому числі Ліга мусульманок України та Всеукраїнська асоціація “Альраід”.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні анонсували створення Конгресу мусульман

В Україні планується створення Конгресу мусульман - першої всеукраїнської мусульманської громадської платформи.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили активісти ГО «Конгрес мусульман України».

Ініціаторами формування Конгресу мусульман стали мусульманські громадські та культурні організації з усієї України, серед яких всеукраїнська асоціація “Альраід” і Ліга мусульманок України.

Як зазначив голова Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд» Сейран Аріфов, потреба створення організації продиктована новим етапом становлення та розвитку ісламської спільноти в Україні в умовах європейського вектору розвитку країни.

“Зараз, коли йдеться про європейський напрямок розвитку України, в мусульман з’явилось більше можливостей і викликів для того, щоб активніше брати участь у громадському, науковому, культурному житті своєї країни. Всі ці виклики спонукають нас створити нову платформу”, - сказав Аріфов.

За його словами, в основі ідеї створення Конгресу мусульман є помірковане розуміння ісламу й створення умов для зближення представників різних конфесій і релігій, які проживають в Україні.

“Ми дотримуємося поміркованого напрямку в ісламі, відкидаємо будь-які форми крайнощів і радикалізму й всього того, що може розпалювати фобії чи релігійну ненависть серед українців, між мусульманами й не мусульманами”, - наголосив Аріфов.

Як зазначив представник Ісламського культурного центру м. Дніпро Павло Федосов, на ідею створення Конгресу мусульман України вплинули події Революції гідності та агресія РФ проти України.

“Події Революції гідності 2013 року дуже сильно вплинули на процеси згуртування, які виникли в мусульманському середовищі. Основні принципи революції, відстоювання свободи, гідності й справедливості є природними принципами ісламу. Багато мусульман брали участь у подіях Майдану. З цього часу й почалося об’єднання мусульман України навколо цих головних принципів. Згодом цей процес прискорила військова агресія Росії й окупація територій, на яких історично мешкали мусульмани - це Крим і схід України”, - сказав Федосов.

Голова Ліги мусульманок України Ніяра Мамутова переконана, що від об’єднання мусульман України на одній громадській платформі виграє все українське суспільство.

“Ми працюємо на благо нашої країни, нам не байдужа її доля й майбутнє, як для кожного українця-патріота, який вкладається в розвиток країни. Ліга мусульманок України долучилася до Конгресу мусульман, і ця співпраця має принести гарні результати. У кожної організації є накопичений роками досвід проведення заходів, зв’язки з іншими організаціями, реалізація тих чи інших проєктів”, - зазначила Мамутова.

Як повідомили учасники заходу, 27 листопада в Києві відбудуться загальні установчі збори Конгресу мусульман України (КМУ) - першого всеукраїнського громадського об’єднання, яке є ідейною та організаційною платформою для широкого кола організацій, що займаються як ісламською релігійною роботою в Україні, так і гуртують мусульман навколо соціальної діяльності, культурних чи благодійних справ. Генеральними векторами діяльності організації обрані соціальний активізм, наукова, просвітницька і культурна робота.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-