Старт роботи над новим художнім фільмом «Дуель через океан»

Старт роботи над новим художнім фільмом «Дуель через океан»

Укрінформ
4 листопада, 12:30 - пресконференція на тему: «Триває робота над новим фільмом «Дуель через океан». Міжнародний тріумф української культури 1930-х»

Організатор: ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів».

Учасники: Ростислав Карандєєв - перший заступник міністра культури та інформаційної політики України; Андрій Хохолкін - автор сценарію; Володимир Авраменко - директор студії Укркінохроніка; Андрій Кашпур - модератор.

Довідково. На київській студії Укркінохроніка триває робота над сценарієм повнометражного художнього фільму «Дуель через океан». Проєкт, підтриманий Українським культурним фондом, розповість про двох українських геніїв – Івана Кавалерідзе та Василя Авраменка, завдяки яким наприкінці 1930-х по різні боки океану тріумфували сюжети української культури.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

“Укркінохроніка” готується знімати художній фільм «Дуель через океан» про видатних режисерів Авраменка і Кавалерідзе

Українська студія хронікально-документальних фільмів розпочала роботу над повнометражним художнім фільмом «Дуель через океан» про видатних режисерів Василя Авраменка та Івана Кавалерідзе і заявила про амбіції паралельно створити присвячений їм документальний фільм.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі директор студії “Укркінохроніка”, генеральний продюсер проєкту Володимир Авраменко.

“Українська студія хронікально-документальних фільмів починає завдяки Українському культурному фонду продюсувати написання сценарію художнього фільму «Дуель через океан». Ми розповімо про дві зіркові постаті — це Василь Авраменко та Іван Кавалерідзе, які одночасно в 1930-х роках, коли зароджувалася кіноіндустрія, почали знімати - Василь Авраменко в Канаді та Америці, а Іван Кавалерідзе в радянській Україні - фільми “Запорожець за Дунаєм” та “Наталка Полтавка”. Для держави дуже цінно розповісти нашій спільноті про ці дві потужні постаті, які дійсно підносили українську культуру в 1930-их роках”, - сказав Володимир Авраменко.

Він висловив переконання, що кіностудія здатна знімати не тільки документальне кіно, а й художнє, а саме “потужний художній фільм про цих двох титанів” українського кінематографа.

“Хочу ще відкрити невеличкий секрет — крім того, що ми зараз пишемо сценарій художнього фільму і будемо його знімати, ми хочемо зняти документальний фільм про ці постаті. Є дуже багато матеріалів — і в архівах взагалі, і в архівах "Укркінохроніки" - і про Івана Кавалерідзе, і про Василя Авраменка. Думаю, що ми, передуючи зйомкам художнього фільму, створимо потужний документальний фільм”, - зазначив керівник кіностудії.

Своєю чергою автор сценарію Андрій Хохолкін зауважив, що основна цінність цього проєкту полягає в тому, що він дає чітку відповідь на питання, що може Україна показати світу.

“Відповідь дуже проста: українці вже це зробили наприкінці 1930-их років. Свідченням успішності цих проєктів, зацікавленості світу українською культурою є вартість квитків на українські фільми, які були в той час. Якщо середньостатистична вартість квитка на американський фільм була 25 центів, то на фільм Василя Авраменка “Наталка Полтавка” - сягала 75 центів. Тобто нам усім варто пам’ятати, хто ми є, ці “золоті” історії треба знаходити, згадувати і реалізовувати в доступних нам форматах для того, щоб увесь світ знову почув про величезну і феноменальну українську культуру”, - наголосив він.

Він додав, що ідея фільму — показати конкуренцію двох геніальних режисерів, кожен з яких на початку режисером не був: Василь Авраменко був балетмейстером і його називають батьком українського танцю, а Іван Кавалерізде був скульптором. Але обидва прийшли в кінематограф і досягли вражаючих результатів.

“Конкуренція цих двох людей, які одночасно працюють з одним і тим самим матеріалом, сутичка двох позицій, двох режисерських бачень одного й того ж матеріалу — це і є основою роботи над цим сценарієм”, - сказав Хохолкін.

Він зазначив, що сценарій побудований на реальних подіях, його написанню передували ретельна робота в архівах і зустрічі з експертами.

“Мені важливо показати не просто двох головних героїв, якими вони запам’яталися сучасникам, а й за яких умов вони створювали свої шедеври, розкрити той світ, в якому вони творили”, - зауважив сценарист.

Як зазначалося, сценарій (власне, перший його драфт) на сьогодні завершений. Найближчим часом, до 15 листопада, він буде підготовлений для презентації Українському культурному фонду, за допомогою якого робота над ним реалізується. Проєкт фільму планується подати на найближчий пітчинг Держкіно у 2022 році. Також за коштами для проєкту будуть звертатися до діаспори в Канаді і Америці.

“Якщо в 2022 році ми виграємо пітчинг Держкіно і отримаємо фінансування, то в тому ж році почнемо підготовку до реалізації цього проєкту”, - повідомив Володимир Авраменко.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-