До Всесвітнього дня діабету. Профілактика та діагностика лікування діабету

До Всесвітнього дня діабету. Профілактика та діагностика лікування діабету

Укрінформ
11 листопада, 12:00 - пресконференція на тему: «Профілактика та діагностування лікування діабету. 100 років інсуліну»

Організатор: Міжнародна діабетична асоціація України.

Учасники: Людмила Петренко - модератор; лікарі та пацієнти з цукровим діабетом; Маріанна Наумова - доц. Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика; Тетяна Юзвенко - д.мед. н. професор, заст. директора з наукових питань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України; Андрій Рубан - к.м.наук, лікар-офтальмолог; Максим Приступюк - канд. мед. наук, асистент кафедри хірургії НМУ ім. О.О. Богомольця, експерт робочої групи IDF та WHF з профілактики серцево-судинних захворювань серед людей, хворих на цукровий діабет.

Питання до обговорення:

1. Здоров’я у цифрах.

2. Інсулінотерапія. Діабет другого типу.

3. Як зберегти зір при цукровому діабеті.

4. Судинні проблеми діабету (лекції для лікарів та медичних сестер).

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні кожен 30-ий хворіє на цукровий діабет - лікар

Поширеність цукрового діабету у світі зростає, в Україні на нього хворіє кожен 30-ий громадянин.

Про це повідомила доцент Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика Маріанна Наумова під час лекції до Всесвітнього дня діабету, яка відбулася в Укрінформі.

"Поширеність цукрового діабету в Україні щороку збільшується. На сьогодні 1 млн 300 тисяч українців хворіють на діабет - це кожен 30-ий українець", - сказала Наумова.

Загалом, за її словами, зростання захворюваності на цукровий діабет є світовою проблемою. Згідно з даними Міжнародної діабетичної федерації, 537 млн дорослих у світі живуть з цукровим діабетом, на цю хворобу хворіє кожен 10-ий. За прогнозами, до 2030 року їх кількість може зрости до 643 млн або навіть 700 млн.

При цьому, зазначила доцент, четверо з п'яти хворих проживають у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, тож мають труднощі з доступом до лікування та ліків. Наприклад, на Африканському континенті 86% людей з цукровим діабетом 2 типу не можуть отримати необхідний їм інсулін, у країнах з низьким рівнем доходу не можуть дозволити собі цей гормон 63% хворих, у країнах з високим доходом - 2,8% таких пацієнтів.

Як зауважила Наумова, серед чинників, що призводять до захворювання на цукровий діабет, є такі, на які людина не може впливати, наприклад стан середовища, сімейний анамнез тощо. Однак є і такі, які людина може контролювати та впливати на них. Передусім це спосіб життя: вживання алкоголю, куріння, незбалансоване харчування, відсутність фізичної активності.

За словами експерта, чимало хворих на діабет має також серцево-судинні захворювання, тому для них важливим є також контроль за тиском (норма 120/80 мм рт ст), вагою (індекс маси тіла у нормі має становити 18,50-24,99), рівнем холестерину (перевірити його можна за допомогою лораторного дослідження - ліпідограми).

У зв'язку з високим ризиком серцево-судинних захворювань пацієнтам з цукровим діабетом необхідно слідкувати за частотою серцевих скорочень, або пульсом. Норма — пульс за 30 секунд від 60 до 90. "Якщо пульс частіший або слабший - це привід звернутися до лікаря", - наголосила доцент.

Окрім цього, за її словами, варто слідкувати й за рівнем насиченості крові киснем, оскільки хворі на цукровий діабет перебувають у зоні ризику при захворюванні на COVID-19.

"За "ковідної" інфекції рівень кисню може падати дуже швидко... Якщо сатурація нижче 93, то треба звертатися до лікаря", - наголосила Наумова.

Вона додала, що важливо також спати достатню кількість годин на добу, слідкувати за добовою нормою калорій, проводити контроль глікемії. Обов'язковим є фізичне навантаження.

Всесвітній день діабету відзначаться щороку 14 листопада.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 жовтня програма забезпечення інсулінами перейшла до адміністрування Національної служби здоров’я України та увійшла до переліку “Доступних ліків”. Понад 5300 аптек та аптечних пунктів по всій країні відпускатимуть інсулін за електронними рецептами безоплатно або з доплатою.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-